Αν μπορείτε να κάνετε τόσα push-ups, η καρδιά σας είναι σε καλή κατάσταση

  • Iatropedia newsroom
καρδιά
Ανάλογα με το είδος της σωματικής άσκησης, μερικοί υπολογίζουν το πόσο δυνατοί είναι ανάλογα με το πόσο βάρος σηκώνουν στον πάγκο, ή πόσο γρήγορα μπορούν να τρέξουν το χιλιόμετρο.

Αλλά αποδεικνύεται ότι μερικές ασκήσεις μπορεί να μας αποκαλύψουν χρήσιμα πράγματα για την υγεία του πιο σημαντικού ζωτικού μας οργάνου: για την καρδιά.

Μια μελέτη έχει δείξει ότι η υγεία της καρδιάς συνδέεται με το πόσο καλά μπορεί κάποιος να εκτελέσει ένα σετ από push-ups. Αποδείχτηκε ότι αυτός μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να δει κανείς αν η καρδιά σου κινδυνεύει από μελλοντική ασθένεια ή επιπλοκές.

Καρδιά: Τα άτομα που μπορούν να κάνουν 40 push-ups σε ένα σετ είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις

Η μελέτη του 2019, η οποία διεξήχθη από ερευνητές στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Τ.Η. Chan του Harvard και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, εξέτασε την καρδιακή υγεία 1.104 εν ενεργεία ανδρών πυροσβεστών με μέσο όρο ηλικίας 40 έτη για δέκα χρόνια μεταξύ 2000 και 2010. Αφότου οι ερευνητές δοκίμασαν την αντοχή των συμμετεχόντων στον διάδρομο γυμναστικής καθώς και το πόσα push-ups μπορούσαν να κάνουν σε ένα σετ, παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες με ετήσια ερωτηματολόγια υγείας και παραδοσιακές φυσικές εξετάσεις.

Διαπίστωσαν ότι όσοι μπορούσαν να κάνουν τουλάχιστον 40 push-ups σε ένα σετ είχαν 96% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις μια δεκαετία αργότερα σε σύγκριση με τους εκείνους που δεν ξεπέρασαν τα 10 push-ups.

Από τους 37 συμμετέχοντες που ανέπτυξαν καρδιακές παθήσεις μέχρι το τέλος της δεκαετούς έρευνας, οι 36 δεν είχαν καταφέρει να κάνουν περισσότερα από 40 push-ups στο αρχικό τεστ αντοχής τους.

Καρδιά: Η σωματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο προγνωστικό παράγοντα μελλοντικών καρδιακών επιπλοκών

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απλή σωματική άσκηση ήταν ένας αξιόπιστος δείκτης για την ανάπτυξη καρδιακών προβλημάτων στο μέλλον. “Τα ευρήματά μας παρέχουν αποδείξεις ότι η ικανότητα για push-ups είναι μια εύκολη, χωρίς κόστος μέθοδος για την εκτίμηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχεδόν οποιοδήποτε περιβάλλον”, δήλωσε ο δρ. Justin Yang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Παραδόξως, η ικανότητα για πολλά push-ups συσχετίστηκε καλύτερα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με την ικανότητα για τρέξιμο στον διάδρομο γυμναστικής», πρόσθεσε.

Ακόμα και το να κάνεις πάνω από 10 push-ups σε ένα σετ είναι σημάδι καλύτερης μελλοντικής υγείας της καρδιάς

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι όσοι μπορούσαν να κάνουν 11 push-ups ή περισσότερα εξακολουθούσαν να έχουν σημαντική μείωση του κινδύνου. Συγκεκριμένα είχαν 64% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από εκείνους της ομάδας των κάτω των 10 push-ups!

Πηγές: https://www.health.harvard.edu, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρία συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να βλάψουν την καρδιά

Πότε η νηστεία κάνει καλό στην καρδιά: Τι αξίζει να ξέρετε

“Αθώο” σύμπτωμα στα μάτια συνδέεται με πρόβλημα στην καρδιά: Τι μπορεί να προσέξετε!

Το κάλιο σώζει την καρδιά: Σε ποιες τροφές υπάρχει