Αν η ανάσα σας έχει αυτή την μυρωδιά, πρέπει να κάνετε εξετάσεις ήπατος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ηπατική νόσος
Όλοι έχουμε δύσοσμη αναπνοή κάθε τόσο, είτε λόγω κακής στοματικής υγιεινής, είτε επειδή φάγαμε κάτι… ένοχο, όπως κρεμμύδι, ή σκόρδο.

Αλλά εάν η δυσάρεστη αυτή αναπνοή δεν υποχωρεί με το πλύσιμο των δοντιών, η μυρωδιά μπορεί να είναι ένδειξη μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας.

Για παράδειγμα, μια συγκεκριμένη μυρωδιά στην ανάσα σας θα μπορούσε να οφείλεται σε μια εν δυνάμει σοβαρή νόσο.

Ηπατική νόσος: Θα πρέπει να ελέγξετε το συκώτι σας, εάν η αναπνοή σας έχει μια γλυκιά και “σαν μουχλιασμένη” μυρωδιά

Εάν η αναπνοή σας έχει μια έντονα γλυκιά μυρωδιά και ταυτόχρονα σαν κάτι να έχει μουχλιάσει στο στόμα σας (παρόμοια μυρωδιά με τα χαλασμένα αυγά και το σκόρδο) μπορεί να είναι ένδειξη ότι το ήπαρ δυσκολεύεται να φιλτράρει τις τοξίνες. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ηπατική νόσο, σύμφωνα με την δρ. Nancy Moyer. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται fetor hepaticus και έχει το ψευδώνυμο «αναπνοή των νεκρών». Επί της ουσίας είναι αποτέλεσμα τοξικών ουσιών θείου που μπαίνουν σε άλλα μέρη του σώματός σας.

“Όταν το αίμα δεν περνάει εύκολα από το ήπαρ, οι τοξικές ουσίες που συνήθως φιλτράρονται από αυτό φτάνουν σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, εξηγεί η δρ. Moyer. «Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να μυρίσετε ίχνη αυτών των ουσιών όταν εκπνέετε«, πρόσθεσε.

Η δρ. Liji Thomas το περιγράφει “σαν να έχετε αναπνοή που είναι γλυκιά και σαν μουχλιασμένη».

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε σε επιφυλακή για κάτι τέτοιο, επειδή «ακόμη και σε ένα στάδιο κίρρωσης ήπατος, η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική για πολλά χρόνια», σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας βελγικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Chromatography B. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανάλυση της εκπνεόμενης ανάσας μπορεί να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό ηπατικής νόσου.

Κάποιος με ηπατική νόσο πιθανότατα θα βιώσει και άλλα συμπτώματα

Πρέπει να μην αγνοείτε μια τόσο κακή αναπνοή, ειδικά εάν δεν εξαφανίζεται με τις κλασικές πρακτικές στοματικής υγιεινής. Εάν δεν έχετε διαγνωστεί ποτέ με ηπατική νόσο και υποψιάζεστε ότι η δυσοσμία στην ανάσα σας είναι προειδοποιητικό σημάδι, θα πρέπει να προσέξετε και άλλα σημάδια. Άλλα συμπτώματα ηπατικής νόσου μπορεί να εμφανιστούν όπως:

  • ίκτερος (κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος)
  • χρόνια κόπωση
  • κοιλιακό άλγος
  • εύκολη αιμορραγία
  • πρησμένα πόδια και
  • σύγχυση, ή αποπροσανατολισμός

Για να καταλάβετε εάν κάτι πάει στραβά με το ήπαρ σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να σας συστήσει μια εξέταση αίματος για να δει εάν το ήπαρ σας λειτουργεί σωστά. Ο υπέρηχος, η αξονική τομογραφία και η βιοψία του ήπατος είναι άλλοι τρόποι προσδιορισμού ενός ηπατικού προβλήματος.

Ηπατική νόσος: Τα αυξημένα επίπεδα μιας φυσικής ένωσης που ονομάζεται λιμονένιο στην αναπνοή σας μπορεί επίσης να είναι σημάδι

Μια μελέτη του 2016, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Breath Research, προτείνει ότι τα αυξημένα επίπεδα λιμονενίου (μια φυσική ένωση που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά) στην αναπνοή θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι ηπατικής νόσου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε τόσο δύσοσμη αναπνοή. Η δρ. Margaret O’Hara, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, δήλωσε ότι τα υψηλά επίπεδα λιμονενίου σχετίζονται με ηπατική νόσο, πιθανότατα επειδή το ήπαρ δεν μπορεί να μεταβολίσει πλήρως την εν λόγω ένωση.

Πηγές: https://www.healthline.com, https://www.news-medical.net, https://www.chromatographytoday.com, https://www.sciencedaily.com, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν νιώθετε συχνά αυτό τα βράδια, κάντε εξετάσεις ήπατος

Μπορεί η ηπατίτιδα C να μεταδοθεί με το στοματικό σεξ;

Δέκα σίγουρες λύσεις για την δυσάρεστη αναπνοή

Τα 7 καίρια συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του ήπατος