Αμφισβητούνται τα οφέλη της “καλής” χοληστερίνης για την καρδιά

  • Iatropedia
Μια μεγάλη παγκόσμια έρευνα έρχεται να ταράξει όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τον απλό κόσμο που μέχρι τώρα πίστευε δογματικά ότι όσο υψηλότερα στο αίμα, είναι τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης,(HDL) τόσο καλύτερη είναι η υγεία της καρδιάς.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος επιστήμονες από πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και τις ΗΠΑ. Η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη «λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας» (HDL), ένας βασικός δείκτης που παρακολουθείται στις αιματολογικές εξετάσεις, μειώνει οπωσδήποτε τον κίνδυνο του εμφράγματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σεκάρ Καθιρεζάν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, μελέτησαν και συνέκριναν τις περιπτώσεις περίπου 12.500 ατόμων που είχαν ιστορικό εμφράγματος και άλλων 41.000 υγιών ανθρώπων. Οι επιστήμονες εστίασαν στα άτομα εκείνα που λόγω κληρονομικότητας έχουν υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης και τα οποία θα έπρεπε να έχουν μικρότερο κίνδυνο για θρόμβωση στη στεφανιαία αρτηρία. Όμως, όπως διαπίστωσαν, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές εξέφρασαν αμφιβολίες, όσον αφορά τη χρησιμότητα για όλους τους ανθρώπους εκείνων των φαρμάκων που αυξάνουν το επίπεδο της “καλής” χοληστερόλης. “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ορισμένοι τρόποι αύξησης της χοληστερόλης HDL μπορεί να μην μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος στους ανθρώπους. Συνεπώς, αν μια φαρμακευτική παρέμβαση αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη, δεν μπορούμε αυτομάτως να υποθέσουμε ότι μειώνεται και ο κίνδυνος εμφράγματος”.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η «κακή» χοληστερόλη, δηλαδή η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (LDL), παραμένει ένας ακριβής βιοδείκτης του κινδύνου για έμφραγμα. Εξάλλου, μία ξεχωριστή έρευνα, επιβεβαιώνει τα οφέλη των στατινών, των φαρμάκων που μειώνουν την LDL, δρώντας έτσι προστατευτικά για όσους ανθρώπους δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη χοληστερίνη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

έρευνα ειδικών: κάντε σεξ και κοιμηθείτε το μεσημέρι για να φτάσετε τα 100

μια ώρα τη βδομάδα τζόκινγκ, προσθέτει 6 χρόνια στη ζωή μας

δείτε τις αφίσες κατά του καπνίσματος που ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων

οι καρδιοπάθειες τσακίζουν ελλάδα και τουρκία

τελικά το καρδιογράφημα προβλέπει το έμφραγμα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν