Αμετανόητοι οι καπνιστές!

  • Iatropedia
Τελικώς οι καπνιστές δε βάζουν μυαλό αφού ακόμη και όταν κινδυνεύει η ζωή τους επιμένουν στην βλαβερή συνήθεια.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ένας στους 3 που έχει υποστεί έμφραγμα εξακολουθεί να καπνίζει. Και όλα αυτά τη στιγμή που η συγκεκριμένη συμπεριφορά αυξάνει κατά τρεις φορές τον κίνδυνο να υποστούν ένα νέο έμφραγμα, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο, ανεύρυσμα αορτής και περιφερική αγγειοπάθεια. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες το κάπνισμα είναι βασικός παράγοντας εκδήλωσης οξέων καρδιακών συμβαμάτων, κυρίως στους νέους ανθρώπους, καθώς το 80% των εμφραγμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών οφείλεται αποκλειστικά στην ολέθρια αυτή συνήθεια.

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 20.000 Έλληνες οι οποίοι υφίστανται κάθε χρόνο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το 70% είναι καπνιστές. Πάντως οι ειδικοί εστιάζουν στη πρόληψη αλλά και στις μεθόδους διακοπής του τσιγάρου που μπορούν να σώσουν ζωές.

Εξάλλου η απαγόρευση του καπνίσματος στο εξωτερικό έχει αποδώσει καρπούς. Ειδικότερα, στο Κολοράντο των ΗΠΑ τα καρδιαγγειακά επεισόδια μειώθηκαν κατά 27% μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, ενώ στη Σκωτία μειώθηκαν κατά 17% μέσα σε 18 μήνες.