Αλτσχάιμερ και άνοια: Γιατί οι επιστήμονες εστιάζουν στα «βοηθητικά» κύτταρα του εγκεφάλου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Αλτσχάιμερ
Εδώ και πολλά χρόνια, η επιστημονική έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια έχει επικεντρωθεί στα βασικά εγκεφαλικά κύτταρα, τους «νευρώνες».

Όμως μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι μελέτες για το Αλτσχάιμερ και την άνοια πρέπει πλέον να εστιάσουν και στους «κομπάρσους», στα γλοιακά κύτταρα, που αποτελούν τα βοηθητικά-υποστηρικτικά κύτταρα των νευρώνων.

Οι Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι, καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, οι σημαντικότερες αλλαγές στον εγκέφαλο αφορούν τα βοηθητικά κύτταρα και μάλιστα σε εκείνες κυρίως τις περιοχές του εγκεφάλου που προσβάλλονται κατ’ εξοχήν από τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.α.).

Οι επιστήμονες του νέου μεγάλου βρετανικού Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ και του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιερνέι Ούλε, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Reports», μελέτησαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 480 υγιείς ανθρώπους, που είχαν πεθάνει σε ηλικία 16 έως 106 ετών.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι, καθώς ο υγιής ανθρώπινος εγκέφαλος γερνάει, τις περισσότερες μεταβολές δεν υφίστανται οι νευρώνες, αλλά οι «βοηθοί» τους. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ νευρώνων και γλοιακών κυττάρων θα αποτελέσουν το νέο «καυτό» πεδίο επιστημονικών ερευνών σχετικά με τη νευροεκφύλιση και την άνοια.

«Αποτέλεσε έκπληξη για μας να βρούμε ότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τα γλοιακά κύτταρα των εγκεφάλων μας, είναι αυτά που εμφανίζουν τις πιο δραματικές αλλαγές στην έκφρασή τους, καθώς γερνάμε. Έως τώρα είχαμε επικεντρωθεί στους νευρώνες, καθώς αυτά τα κύτταρα εμπλέκονται στη νόηση και τη μνήμη, αλλά τώρα πλέον πρέπει να αλλάξουμε την εστίασή μας», δήλωσε ο δρ Ούλε.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλτσχάιμερ: Πώς συνδέεται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος – Δείτε αν είστε στην ομάδα κινδύνου

Αλτσχάιμερ – αντιμετώπιση: Τι πέτυχαν οι επιστήμονες με παλλόμενο φωτισμό

Εγκεφαλική υγεία: Ποια σωματική άσκηση σηκώνει ασπίδα στο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Το τεστ 10 ερωτήσεων που δείχνει αν θα έχετε πρόβλημα

Άνοια: Αυξημένος κίνδυνος για όσους ζουν στις πόλεις – Δείτε γιατί

Καρκίνος του προστάτη: Πώς συνδέεται με την άνοια – Ο ρόλος της τεστοστερόνης