Αλλεργίες: Ποιες επιδεινώνονται τον χειμώνα – πως να προστατευθείτε

  • Ρούλα Τσουλέα
αλλεργίες
Δύσκολη είναι η ζωή τον χειμώνα για τους πάσχοντες από ορισμένες αλλεργίες, οι οποίες οφείλονται σε αλλεργιογόνα των εσωτερικών χώρων.

Οι πάσχοντες από εποχιακές αλλεργίες νιώθουν ανακούφιση όταν έρχεται ο χειμώνας και η φύση ησυχάζει. Δυστυχώς όμως δεν μπορούν να μοιραστούν όλοι οι αλλεργικοί τη χαρά τους.

Όπως εξηγεί η αλλεργιολόγος Dr. Sandra Hong, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι λόγω ψύχους, αυξάνει την έκθεση στα αλλεργιογόνα των εσωτερικών χώρων.

Έτσι, μπορεί να παρουσιαστεί επιδείνωση στα συμπτώματα, π.χ., της αλλεργικής ρινίτιδας ή του άσθματος, όταν κάποιος έχει αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τη μούχλα ή τα αλλεργιογόνα των κατοικιδίων ζώων.

Ακάρεα οικιακής σκόνης

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι μικροοργανισμοί που συνήθως ζουν στα μαξιλάρια, τα στρώματα, τα χαλιά, τις μοκέτες, τα λούτρινα παιχνίδια κ.λπ.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι αρθρόποδα που τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας. Όταν το σπίτι έχει πολλή υγρασία, αναπτύσσονται ταχύτερα απ’ ό,τι όταν ο αέρας είναι ξηρός, κατά την Dr. Hong.

Οι πάσχοντες από αλλεργίες στα ακάρεα της οικιακής σκόνης τυπικά ξυπνούν το πρωί με ρινικά συμπτώματα. Και αυτό διότι έχουν περάσει όλη τη νύχτα πάνω σε επιφάνεια στην οποία είναι αλλεργικοί.

Για να προστατευθείτε, η Dr Hong συνιστά να χρησιμοποιείτε ειδικά καλύμματα για τα ακάρεα στο μαξιλάρι και στο στρώμα σας. Να πλένετε επίσης συχνά στο πλυντήριο και σε πολύ ζεστό νερό (τουλάχιστον 60 βαθμούς) τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας. Να πλένετε συχνά με ζεστό νερό και τα λούτρινα παιχνίδια.

Φροντίστε ακόμα να στεγνώνετε τα κλινοσκεπάσματα σε ξηρό και πολύ θερμό περιβάλλον (ιδανικά στο στεγνωτήριο). Μην αμελείτε, τέλος, να ξεσκονίζετε και να κάνετε ηλεκτρική σκούπα συχνά στο σπίτι σας, ώστε να απομακρύνετε την σκόνη.

Μούχλα

Η μούχλα είναι παρασιτικοί μύκητες, τα σπόρια των οποίων αιωρούνται στον αέρα του σπιτιού σαν την γύρη.

Η ανάπτυξη μούχλας είναι πολύ συνηθισμένη στους σκοτεινούς, υγρούς χώρους του σπιτιού (όπως τα υπόγεια και οι σοφίτες), αλλά και στα σπίτια με πολλή υγρασία.

Για να προστατευθείτε από τις αλλεργίες στη μούχλα, η Dr Hong συνιστά να καθαρίζετε την κουζίνα, τα μπάνια και τα υπόγεια με χλωρίνη και να τα στεγνώνετε καλά. Φροντίστε ακόμα να θερμαίνεται επαρκώς το σπίτι σας.

Κατοικίδια ζώα

Τα κατοικίδια περνούν περισσότερες ώρες τον χειμώνα μέσα στο σπίτι, με συνέπεια να αυξάνεται η έκθεσή μας στα αλλεργιογόνα τους.

Για να προστατευθείτε, η Dr Hong συνιστά κατ’ αρχάς να μην επιτρέπετε ποτέ στο σκύλο ή/και στη γάτα σας να μπαίνει στο υπνοδωμάτιό σας.

Καλό είναι επίσης να τα αφήνετε να κυκλοφορούν σε χώρους απ’ όπου θα αφαιρέσετε τα χαλιά και τις μοκέτες. Αν, μάλιστα, φροντίσετε να τους μάθετε από μικρή ηλικία να μην ανεβαίνουν στους καναπέδες και τις πολυθρόνες, ακόμα καλύτερα.

Απαραίτητο είναι να τα κάνετε μπάνιο μία φορά την εβδομάδα, καθώς και να τα βουρτσίζετε τακτικά. Ωστόσο το βούρτσισμα ιδανικά πρέπει να γίνεται σε εξωτερικό χώρο (εφόσον, βεβαίως, το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες).

Το συχνό καθάρισμα του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα επίσης μπορεί να σας βοηθήσει.

Τέλος, φροντίστε να αερίζετε καθημερινά το σπίτι σας.