Αυξημένες τρανσαμινάσες: Πότε βλάπτουν την υγεία;

  • Iatropedia
Είναι συχνό φαινόμενο σε ένα check-up να δούμε στις εξετάσεις αίματος λίγο ανεβασμένα τα ένζυμα του συκωτιού, ή αλλιώς τις τρανσαμινάσες. Συνήθως παρατηρείται μία ήπια και παροδική αύξηση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κάτι ανησυχητικό που να δείχνει σοβαρή και χρόνια νόσο του συκωτιού.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι τρανσαμινάσες είναι ένζυμα που παράγονται στο συκώτι (ήπαρ) και αυξάνονται στο αίμα όταν υπάρχει καταστροφή των κυττάρων του ήπατος. Οι τρανσαμινάσες είναι η αλανινική αμινοτρανσφεράση (ALT ή SGPT) και η ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (AST ή SGOT).

Πολλές ασθένειες και διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Ο γιατρός θα καθορίσει τη συγκεκριμένη αιτία ελέγχοντας τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε, εξετάζοντας τα συμπτώματά σας και σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνουν επιπλέον εξετάσεις.

Μία από τις πιο συχνές αιτίες ήπιας έως μέτριας αύξησης των τρνσαμινασών είναι μία κατάσταση που αναφέρεται ως λιπώδες ήπαρ (ύπαρξη λίπους στο συκώτι). Το λιπώδες ήπαρ ανευρίσκεται συχνά ως αποτέλεσμα του αλκοολισμού, της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη.

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ηπατικών ενζύμων σε ορισμένα άτομα. Τα φάρμακα για τη χοληστερίνη, τα αντιβιοτικά, τα αντιφλεγμονώδη και διάφορα άλλα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των τρανσαμινασών.

Οι ιογενείς ηπατίτιδες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, μεταβολικά και αγγειακά αίτια και αρκετά συστηματικά νοσήματα μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των ενζύμων του ήπατος.

Συνεπώς οι αυξημένες τρανσαμινάσες δείχνουν πρόβλημα στο συκώτι και πάντοτε πρέπει να διερευνάται και να αποκαλύπτεται η ακριβής αιτία. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, γιατί στις περιπτώσεις που χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή πρέπει να αρχίσει άμεσα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!

Νέα μέθοδο ''χτυπά'' την κήλη!

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου χωρίς λόγο;

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν