Αυτή η μορφή καρκίνου αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό στους μεσήλικες

  • Ρούλα Τσουλέα
καρκίνος του οισοφάγου
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία μιας δεκαετίας που φορούν σχεδόν 5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μια ύπουλη ασθένεια, τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται στους μεσήλικες, σύμφωνα με νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Η συχνότητα αυτού του καρκίνου σχεδόν διπλασιάστηκε στα άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών, μεταξύ 2012 και 2019. Επιπλέον, η επίπτωση του οισοφάγου Barrett αυξήθηκαν κατά 50% στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Ο οισοφάγος Barrett είναι μία προκαρκινική κατάσταση, που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του οισοφάγου.

Η ακριβής αιτία για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου σε νεότερες ηλικίες απ’ ό,τι έως πρότινος, δεν είναι πλήρως κατανοητή. Εκτιμάται ωστόσο ότι ο καρκίνος του οισοφάγου εκδηλώνεται σε ολοένα νεότερους ανθρώπους λόγω:

  • Της αύξησης της παχυσαρκίας
  • Της ανθυγιεινής διατροφής
  • Της χρόνιας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

«Οι τρεις αυτοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο και συχνά συνυπάρχουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Bashar Qumseya, αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας και επικεφαλής του Τμήματος Ενδοσκοπήσεων στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Οι καούρες

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χαρακτηρίζεται από μετακίνηση του όξινου περιεχομένου του οισοφάγου προς την αντίθετη από την φυσιολογική κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, μετακινείται προς τα πίσω, προς τον οισοφάγο αντί να κατευθυνθεί προς το έντερο. Η συνέπεια είναι οι γνωστές σε όλους μας καούρες.

Οι χρόνιες καούρες μπορεί να οδηγήσουν στον οισοφάγο Barrett. Κατ’ αυτόν, τα κύτταρα που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου αναπτύσσουν παθολογικές αλλοιώσεις.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ο δεύτερος τύπος καρκίνου που δείχνει να αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στους μεσήλικες τα τελευταία χρόνια. Κάτι ανάλογο έχει διαπιστωθεί και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, κατά τον Dr. Qumseya.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη διεξήχθη με ανάλυση του ιατρικού ιστορικού σχεδόν 5 εκατομμυρίων ασθενών. Οι ερευνητές κατέγραψαν πόσοι είχαν εκδηλώσει καρκίνο του οισοφάγου ή οισοφάγο Barrett σε τρεις ηλικιακές ομάδες:

  • 18 έως 44 ετών
  • 45 έως 64 ετών
  • Άνω των 65 ετών

Ο καρκίνος του οισοφάγου και ο οισοφάγος Barrett είναι πιο συχνοί στους ηλικιωμένους άνδρες. Η νέα ανάλυση έδειξε πως όντως η υψηλότερη συχνότητά τους εξακολουθεί να καταγράφεται στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Ωστόσο στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών η συχνότητα αυξήθηκε:

  • Από 49 περιστατικά ανά 100.000 σε 94 ανά 100.000 για τον καρκίνο του οισοφάγου
  • Από 304 σε 466 περιστατικά ανά 100.000 για τον οισοφάγο Barrett

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια μήπως η αύξηση οφειλόταν σε περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις. Ωστόσο τα ποσοστά των ενδοσκοπήσεων δεν αυξήθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν αναλυτικά στην επερχόμενη Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων (2022 Digestive Disease Week). Θα διεξαχθεί διαδικτυακά και δια ζώσης στο Σαν Ντιέγκο, από τις 21 έως τις 24 Μαΐου.

Προληπτικός έλεγχος

Ο καρκίνος του οισοφάγου συνήθως ανιχνεύεται ενδοσκοπικά. Στα αρχικά στάδιά του συνήθως είναι ασυμπτωματικός. Εκτός από τις χρόνιες καούρες, άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του είναι:

  • Το άρρεν φύλο
  • Η προχωρημένη ηλικία
  • Η παχυσαρκία
  • Το κάπνισμα
  • Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ

«Όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή του, καλό είναι να υποβάλλονται σε προληπτικό ενδοσκοπικό έλεγχο, αναλόγως και με τις οδηγίες του προσωπικού ιατρού τους», συνέστησε ο Dr. Qumseya.

Φωτογραφία: iStock