Αυξάνονται οι ασθενείς με νεοπλασίες αλλά βελτιώνονται και οι θεραπείες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα ωστόσο, η ανοσοθεραπεία και οι βιολογικοί παράγοντες έρχονται να δώσουν ελπίδα ότι μια μέρα δεν θα μιλάμε για θάνατο από καρκίνο.

Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων στην επιστημονική διημερίδα που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στο Μεγάλο Αρσενάλι για τη θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων. Όπως επισημάνθηκε, η αύξηση των νέων περιστατικών είναι μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνουν τα στοιχεία του νοσοκομείου, δεδομένου ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται περιστατικά που αντιμετωπίζονται σε άλλα νοσοκομεία…

Σύμφωνα με το documento.gr, που επικαλείται δημοσίευμα από το neakriti.gr, είναι ενδεικτικό ότι, από την αρχή του 2018 και μέχρι τον Αύγουστο, στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων ζήτησαν βοήθεια 210 νέοι ασθενείς. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της κλινικής, ογκολόγο κ. Ηλιάδα Μπομπολάκη, «οι ασθενείς αυτοί προστίθενται στους παλιούς, κάποιοι από τους οποίους κάνουν θεραπεία, άλλοι δέχονται υποστηρικτική φροντίδα και κάποιοι είναι σε μια παρακολούθηση, η οποία γίνεται κατά διαστήματα. Γενικά υπάρχει μια ανοδική πορεία στον αριθμό των ασθενών που αντιμετωπίζουμε ανά έτος».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας, κ. Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε τη σημασία της ανοσοθεραπείας, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά έρχεται να προστεθεί στα κλασικά “όπλα” της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.

«Προσπαθούμε να βρούμε τη θέση και τους συνδυασμούς με τους οποίους θα μπορέσει να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Και επισήμανε ότι «η ανοσοθεραπεία βοηθάει κάποιους ασθενείς που οι επιλογές τους με τη χημειοθεραπεία ήταν περιορισμένες. Δεν είναι όμως κάτι που αλλάζει τελείως τους κανόνες του παιχνιδιού και σίγουρα δεν είναι για όλους τους ασθενείς».