Αφιέρωμα της Google στη Nellie Bly!

  • Iatropedia
Τα 151 χρόνια από τη γέννηση της Elizabeth Cochrane Seaman, γνωστή ως Nellie Bly από το φιλολογικό ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε, γιορτάζει σήμερα η Google, αφιερώνοντας το σημερινό Doodle στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο.

Η Nellie Bly θεωρείται πρωτοπόρος στο ερευνητικό ρεπορτάζ. Το 1887, έφυγε από τη γενέτειρά της, το Πίτσμπεργκ και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου και βρήκε δουλειά στην εφημερίδα New York World του δημοσιογράφου και εκδότη Τζόζεφ Πούλιτζερ.

Ανέλαβε να κάνει μυστικό ρεπορτάζ σε άσυλο γυναικών, προσποιούμενη πως είναι η ίδια ψυχικά ασθενής. Κατάφερε να πείσει την ομάδα των ψυχιάτρων που την εξέτασε ότι ήταν πράγματι παράφρων και εισήχθη στο άσυλο όπου και παρέμεινε για 10 ημέρες.

Εκεί, έγινε μάρτυρας των αποτρόπαιων συνθηκών που επικρατούσαν και κατέγραψε τις εμπειρίες της. Σύμφωνα με τα κείμενά της, κάποιες από τις γυναίκες στο άσυλο δεν ήταν άρρωστες, άλλες κακοποιούνταν συστηματικά και πολλές φορές το φαγητό που τους σέρβιραν ήταν χαλασμένο.

Τα γραπτά της Bly δημοσιεύθηκαν αρχικά ως σειρά άρθρων στην New York World και στη συνέχεια εκδόθηκαν ως βιβλίο.

Οι αποκαλύψεις της δημοσιογράφου εξέθεσαν το διεφθαρμένο σύστημα της εποχής και αποτέλεσαν την αφορμή ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια που παρέχονταν στα άσυλα ανιάτων.

Εντός του 2015, αναμένεται να κυκλοφορήσει ταινία βασισμένη στη ζωή της Nellie Bly και το συγκλονιστικό ρεπορτάζ της.