Αφαίρεσαν τη μήτρα γυναίκας μέσα από τον ομφαλό της

  • Iatropedia
Μια παγκοσμίως πρωτοποριακή λαπαροσκοπικά, μέθοδος, με την οποία Έλληνες ιατροί κατάφεραν μέσα από τον ομφαλό και από οπή δυο εκατοστών, να αφαιρέσουν την μήτρα 46χρονης γυναίκας, ανοίγει νέους δρόμους στην λαπαροσκοπική χειρουργική. Η μέθοδος ονομάζεται “Επέμβαση Χωρίς Τομές Μέσω Φυσικών Οπών” και η επιτυχία της ήταν τέτοια που η γυναίκα την ίδια ημέρα επέστρεψε στο σπίτι της.

Η πρωτοποριακή αυτή Επέμβαση Χωρίς Τομές Μέσω Φυσικών Οπών, που είναι η πρώτη στην Ελλάδα σε γυναίκα και από τις πρώτες στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του γυναικολόγου χειρουργού Δρ Στέφανου Χανδακά.

Η επέμβαση παρουσιάστηκε στο 1ο Διεθνές Σεμινάριο Single Port Laparoscopy in Gynecology, οποίο έγινε στην Αθήνα στις 12 και 13 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας.

«Η νέα μέθοδος S.P.(Single Port Laparoscopy) είναι εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τις γυναίκες, χρησιμοποιείται επίσης για την αφαίρεση κυστών, ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων , ακόμη και για ολικές υστερεκτομές » ανέφερε ο Δρ Χανδακάς μιλώντας στο σεμινάριο.

Σύμφωνα με τον κ Χανδακά, ενώ στην παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση γίνονταν 3 με 5 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και έμεναν 2 μέχρι 4 μόνιμες ουλές, με τη νέα μέθοδο, η επέμβαση διενεργείται μόνο μέσω φυσικής οπής αυτής της ομφαλού.

Ο χειρούργος τοποθετεί έναν ειδικό καθετήρα στον ομφαλό και από εκεί εισάγει ταυτοχρόνως κάμερες και τα απαραίτητα εργαλεία. Ο πόνος στην παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση, είναι σημαντικός και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του μέσα σε 24 ώρες.

“Με τη νέα μέθοδο , ο πόνος είναι ακόμη πιο ήπιος. Έτσι, η ασθενής πλέον χειρουργείται και επιστρέφει σπίτι χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργηθεί. Το 92% των γυναικών επιστρέφει σπίτι αυθημερόν” τονίζει ο κ Χανδακάς. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα,έχουν πραγματοποιηθεί 54 τέτοιες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νέα επαναστατική μέθοδος καθημερινά κερδίζει έδαφος σε σχέση με τις παλαιότερες και προτιμάται από τις γυναίκες καθώς δεν αφήνει σημάδια και ουλές, ενώ έχει πιο γρήγορη ανάρρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν