Αδύναμα μαλλιά: Που οφείλονται και τι μπορείτε να κάνετε για να τα δυναμώσετε

 • Iatropedia
αδύναμα μαλλιά
Τα μαλλιά μπορεί να αποδυναμωθούν για πολλούς λόγους, αλλά ευτυχώς με τα κατάλληλα μέτρα μπορείτε να προστατευθείτε από το καθημερινό σπάσιμο και την τριχόπτωση.

Τα αδύναμα μαλλιά μπορεί να είναι άτονα ή θαμπά, να έχουν λεπτύνει πολύ, να σπάνε ή να πέφτουν.  Μπορεί ακόμα να είναι επιρρεπή στην ψαλίδα, στην υπερβολική ξηρότητα ή αντίθετα στην ακραία λιπαρότητα. Όπως κι αν εκδηλωθούν, τα αδύναμα μαλλιά είναι ορατά σε όλους και μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την αυτοεικόνα του ατόμου.

Πού οφείλεται, όμως, η εξασθένησή τους; Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές και διαφορετικές και κυμαίνονται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα μαλλιά μας έως την κληρονομικότητα.

Στην πραγματικότητα, τα αίτιά τους συχνά είναι γενετικά ή ορμονικά. Οι ραγδαίες ορμονικές διακυμάνσεις ορισμένων περιόδων της ζωής (π.χ. της κλιμακτηρίου ή του τοκετού) μπορεί εύκολα να αποδυναμώσουν τα μαλλιά. Την ίδια συνέπεια μπορεί να έχει:

 • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά)
 • Ορισμένες ασθένειες (π.χ. υποθυρεοειδισμός, διαταραχές πρόσληψης τροφής όπως η νευρογενής ανορεξία)
 • Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο (π.χ. χημειοθεραπεία).

Άλλα πιθανά αίτια για τα αδύναμα μαλλιά είναι το στρες, η κακή διατροφή, η μυκητίαση στο δέρμα του κρανίου και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες.  Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

 • Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου
 • Η έκθεση στο χλωριωμένο νερό της πισίνας ή στο θαλασσινό νερό
 • Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Η έκθεση των μαλλιών σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. συχνό πιστολάκι ή ισιωτική μαλλιών)
 • Η έκθεση των μαλλιών στον ξηρό αέρα των χώρων που κλιματίζονται ή/και έχουν κεντρική θέρμανση.

Φυσιολογική vs παθολογική απώλεια

Οι ειδικοί λένε ότι είναι φυσιολογικό να χάνουμε 100-150 τρίχες την ημέρα. Επειδή, ο μέσος άνθρωπος διαθέτει περίπου 100.000 τρίχες στο δέρμα του κρανίου του, η απώλεια αυτή δεν είναι σημαντική. Ούτως ή άλλως, υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε φορά που χάνουμε μία τρίχα, αναπτύσσεται μία νέα στη θέση της. Αυτό όμως συμβαίνει μέχρι τη μέση ηλικία. Ύστερα, η εκ νέου ανάπτυξη των μαλλιών αρχίζει να επιβραδύνεται και τα μαλλιά μπορεί να αραιώσουν.

Αυτό όμως είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Το αφύσικο είναι να σπάνε και να αραιώνουν τα μαλλιά επειδή είναι αδύναμα. Όταν συμβαίνει αυτό, αφορά μεγάλα τμήματα του τριχωτού και όχι μερικές μόνο τρίχες, ενώ η απώλεια δεν αφορά μόνο ολόκληρες τρίχες αλλά και τμήματά τους.

Τα απαραίτητα συστατικά

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση. Το πρώτο είναι να προσέξουμε τι είδους προϊόντα περιποίησης των μαλλιών χρησιμοποιούμε.

Τα προϊόντα αυτά πρέπει να είναι εξειδικευμένα για τα αδύναμα μαλλιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα διαθέτουν ισχυρά συστατικά που μπορούν να τα ενδυναμώσουν. Στα συστατικά αυτά συμπεριλαμβάνονται ορισμένες βιταμίνες και αμινοξέα που είναι απαραίτητα για υγιή μαλλιά.

Η βιοτίνη, π.χ., μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β, βελτιώνει τη δομή της κερατίνης, που είναι η βασική πρωτεΐνη από την οποία αποτελούνται τα μαλλιά.

Αντίστοιχα, η βιταμίνη Β5 δρα συνεργικά με άλλα συστατικά για να αναδομήσει το στέλεχος της τρίχας που συχνά υφίσταται βλάβες από τον καυτό αέρα (π.χ. από το συχνό πιστολάκι ή τις ισιωτικές) και την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Ένα άλλο απαραίτητο συστατικό είναι η αργινίνη, ένα αμινοξύ που προστατεύει τα μαλλιά από τις οξειδωτικές βλάβες (π.χ. όπως αυτές που προκαλούν οι συνεχείς βαφές).

Ο συνδυασμός των τριών συστατικών (βιοτίνη, βιταμίνη Β5, αργινίνη) είναι ιδανικός για ενδυνάμωση των μαλλιών.

Σωστή φροντίδα

Ένα καλής ποιότητας σύστημα περιποίησης που ενυδατώνει και τρέφει βαθιά την τρίχα είναι απαραίτητο για να δυναμώσουν τα αδύναμα, εύθραυστα μαλλιά. Το σύστημα αυτό ιδανικά πρέπει να περιέχει τα προαναφερθέντα συστατικά για να αποκομίσουν τα αδύναμα μαλλιά τα μέγιστα οφέλη.

Το σύστημα πρέπει να αποτελείται από κατάλληλα σχεδιασμένο σαμπουάν, conditioner και μάσκα ενδυνάμωσης. Να θυμάστε μόνο πως όταν λούζεστε δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καυτό νερό, διότι η υπερβολική θερμότητα βλάπτει τα μαλλιά.

Το σαμπουάν ενδυνάμωσης πρέπει να εφαρμόζεται σε βρεγμένα μαλλιά, από τις ρίζες έως τις άκρες τους και ύστερα να ξεβγάζεται καλά. Μετά το λούσιμο απαραίτητη είναι η χρήση ενός conditioner ενδυνάμωσης, που επίσης θα περιέχει συστατικά ενδυνάμωσης της τρίχας. Το conditioner πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στο μήκος της τρίχας και όχι στη ρίζα της.

Ωστόσο ειδικά τώρα το καλοκαίρι, ο ακρογωνιαίος λίθος για να δυναμώσουν τα αδύναμα μαλλιά είναι να χρησιμοποιείτε τακτικά την κατάλληλη μάσκα. Σε αντίθεση με τον χειμώνα που συνιστάται χρήση μάσκας μία φορά την εβδομάδα, το καλοκαίρι η χρήση πρέπει να είναι συχνή, ακόμα και καθημερινή. Και αυτό διότι είναι αυξημένη η έκθεση των μαλλιών σε συνθήκες που τα ξεραίνουν και τα αποδυναμώνουν (υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου, ατμοσφαιρική ρύπανση, θαλασσινό νερό, χλωριωμένο νερό της πισίνας κ.λπ.).

Διαλέξτε λοιπόν μια μάσκα ενδυνάμωσης που θα μπορείτε να εφαρμόσετε:

 • Στο μήκος της τρίχας για να τα προστατεύσετε από το σπάσιμο
 • Στο δέρμα του κεφαλιού για να ενεργοποιείτε τις ρίζες.

Ιδανικά, η μάσκα αυτή θα πρέπει να μπορεί να εφαρμόζεται με ή χωρίς ξέβγαλμα, ώστε να μπορείτε να την χρησιμοποιείτε και σε στεγνά μαλλιά για έξτρα ενίσχυση στη διάρκεια της ημέρας.

Τι να αποφεύγετε

Μετά το λούσιμο, να αποφεύγετε να στεγνώνετε τα μαλλιά σας με καυτό πιστολάκι ή στον καυτό αέρα του μεσημεριού. Προτιμότερο είναι να τα τυλίγετε με μία πετσέτα και ύστερα από λίγη ώρα να την αφαιρείτε. Να στεγνώνετε τα μαλλιά σας με το πιστολάκι στην πιο χαμηλή θερμοκρασία κι ας χρειασθείτε περισσότερη ώρα.

Αν έχετε αδύναμα μαλλιά, να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ισιωτικές και σίδερα, και να μην κάνετε περμανάντ. Να αποφύγετε επίσης για λίγο καιρό τις βαφές και το ξάνοιγμα του χρώματος των μαλλιών, ώστε να τους δώσετε χρόνο να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν με τη βοήθεια της κατάλληλης περιποίησης.

Δεν πρέπει επίσης να κάνετε καθημερινά το ίδιο χτένισμα, αλλά να αλλάζετε. Να μην έχετε, λ.χ., τα μαλλιά σας κάτω όλη μέρα ούτε να τα έχετε συνέχεια σε σφικτή αλογοουρά, κοτσιδάκια ή μαζεμένα με κοκαλάκια. Να εναλλάσσετε χτενίσματα για να βοηθάτε τα μαλλιά σας.

Για να αποφύγετε τα αδύναμα μαλλιά, να κουρεύεστε κάθε 6-8 εβδομάδες.  Είναι απαραίτητο για να αφαιρείτε τις αδύναμες/φθαρμένες άκρες των μαλλιών σας. Μην ξεχνάτε τέλος να πίνετε άφθονο νερό και να τρώτε καθημερινά ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, που θα παρέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν