Αχρωματοψία: Κάντε το τεστ των 10 εικόνων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αχρωματοψία
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κληρονομικής αχρωματοψίας. Η κανονική όραση χρωμάτων χρησιμοποιεί και τους τρεις τύπους φωτός σωστά και είναι γνωστή ως τριχρωματοψία (trichromacy). Τα άτομα με φυσιολογική αντίληψη των χρωμάτων είναι γνωστά ως τριχρωματοπτικά (trichromats).

Οι άνθρωποι με “ελαττωματική τριχρωματοπτική όραση», έχουν αχρωματοψία σε κάποιο βαθμό και είναι γνωστό ως “ανώμαλη τριχρωματοψία”. Σε άτομα με αυτή την κατάσταση και οι τρεις κώνοι στο μάτι που υποδέχονται τα αντίστοιχα βασικά χρώματα από το φως (κόκκινο, μπλε, πράσινο) λειτουργούν μεν, αλλά ο ένας από τους κώνους αυτούς υποδέχεται το φως λίγο έξω από την σωστή ευθυγράμμιση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη προβληματικής αντίληψης των χρωμάτων, ανάλογα με το ποιος χρωματικός κώνος είναι ο “ελαττωματικός”.

Αχρωματοψία: Οι 3 κατηγορίες

Οι τρεις κατηγορίες προβλήματος όρασης που προκύπτουν είναι η μειωμένη ευαισθησία στο κόκκινο φως (πρωτανωπία – protanomaly), η μειωμένη ευαισθησία στο πράσινο φως (δευτερανωπία – deuteranomaly), που είναι και η πιο κοινή μορφή αχρωματοψίας, και η μειωμένη ευαισθησία στο μπλε φως (τριτανωπία – tritanomaly), η οποία είναι και η πιο σπάνια από τις τρεις.

Το πρόβλημα των ατόμων με ανώμαλη τριχρωματοψία μπορεί να κυμαίνεται από μια σχεδόν φυσιολογική αντίληψη των χρωμάτων μέχρι και την σχεδόν πλήρη απουσία της αντίληψης του “ελαττωματικού” χρώματος.

Αχρωματοψία: Το τεστ των 10 εικόνων

Στο παρακάτω τεστ, βλέπετε μια σειρά από 10 εικόνες, μέσα στις οποίες εμφανίζονται αριθμοί ή/και πράγματα. (Στις ερωτήσεις #5 και #6 οι πιθανές απαντήσεις αντίστοιχα είναι [Φίδι, Πάπια] και [Γυναίκα, Καπέλο, Πουλί] και είναι οι μόνες που δεν εμφανίζουν αριθμούς).

Η επιλογή μιας σωστής απάντησης φαίνεται με πράσινο χρώμα και μιας λανθασμένης απάντησης με κόκκινο χρώμα. Αν επιλέξετε κάτι λάθος, μετά από λίγο θα πρασινίσει η σωστή απάντηση.

Κάντε το βασικό τεστ αχρωματοψίας:

 

Πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεστ για Διατροφική Διαταραχή: Ερωτηματολόγιο 18 ερωτήσεων

Το τεστ για να δείτε ποια είναι η πραγματική σας Ψυχολογική Ηλικία!

Το τεστ-κουίζ με το τρένο και τα πιθανά θύματα που δείχνει αν σκέφτεστε σαν ψυχοπαθής

Έγχρωμο τεστ Rorschach: Το διάσημο τεστ προσωπικότητας στα ελληνικά

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν