8 συνήθειες που κάνουν καλό στην καρδιά, επιβραδύνουν σημαντικά και τα γηρατειά

  • Ρούλα Τσουλέα
συνήθειες
Τι αναφέρουν ειδικοί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ). Τι έδειξε μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές.

Οκτώ συνήθειες που ωφελούν την καρδιά, επιβραδύνουν ταυτοχρόνως σημαντικά την διαδικασία γήρανσης του σώματος, αναφέρουν καρδιολόγοι από τις ΗΠΑ.

Στη σχετική μελέτη διαπίστωσαν πως όσοι υιοθετούν και τις οκτώ συνήθειες μπορούν να «κόψουν» έως και 6 χρόνια από την βιολογική ηλικία του σώματός τους.

Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από 6.500 εθελοντές, μέσης ηλικίας 47 ετών. Παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο Scientific Sessions 2023 της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) στην Φιλαδέλφεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι εθελοντές με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία ήσαν κατά 6 χρόνια νεότεροι από βιολογικής απόψεως, σε σύγκριση με την αληθινή τους (χρονολογική) ηλικία.

«Τα ευρήματα αυτά μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τη συσχέτιση χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας. Μας δείχνουν επίσης πως ορισμένες καλές συνήθειες μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο», δήλωσε ο Dr. Donald Lloyd-Jones, καθηγητής Καρδιολογίας, Επιδημιολογίας & Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.

Τις οκτώ συνήθειες συνιστά ήδη η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (American Heart Association – AHA), η οποία τις αποκαλεί Life’s Essential 8. Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις παράγοντες του τρόπου ζωής και τέσσερις δείκτες της υγείας που πρέπει να προσέχουμε. Οι οκτώ αυτές συνήθειες είναι οι εξής:

  1. Ακολούθηση υγιεινής διατροφής
  2. Αποφυγή του καπνίσματος
  3. Συστηματική φυσική δραστηριότητα
  4. Επαρκής ύπνος
  5. Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
  6. Έλεγχος της χοληστερόλης
  7. Ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως
  8. Καλός έλεγχος της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα

Η νέα μελέτη

Για να αξιολογήσουν την βιολογική ηλικία των εθελοντών τους, εξέτασαν την φαινοτυπική ηλικία τους. Αυτή υπολογίζεται με βάση την χρονολογική ηλικία συν τα αποτελέσματα σε εννέα εξετάσεις που αξιολογούν:

  • Τον μεταβολισμό
  • Την λειτουργία των οργάνων
  • Τα επίπεδα της φλεγμονής

Μεταξύ αυτών των εξετάσεων συμπεριλαμβάνεται η μέτρηση της γλυκόζης (σακχάρου), της κρεατινίνης και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). Όταν η φαινοτυπική ηλικία είναι υψηλότερη από την χρονολογική, σημαίνει ότι το σώμα είναι γερασμένο πριν την ώρα του.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι οκτώ συνήθειες ήταν καθοριστικές για την φαινοτυπική ηλικία. «Ανακαλύψαμε ότι η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σχετιζόταν με σημαντική επιβράδυνση της βιολογικής ηλικίας, όπως υπολογίσθηκε βάσει της φαινοτυπικής. Μάλιστα, η συσχέτιση ήταν δοσοεξαρτώμενη. Αυτό σημαίνει πως όσο βελτιωνόταν η καρδιαγγειακή υγεία, τόσο μειωνόταν η βιολογική ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Nour Makarem, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Φωτογραφία: iStock