7 προβλήματα που καραδοκούν, αν δεν φροντίζετε σωστά τα δόντια σας

  • Ρούλα Τσουλέα
δόντια
Οι πιθανοί κίνδυνοι δεν τελειώνουν με τα οδοντικά προβλήματα, αλλά αφορούν και συστηματικές νόσους. 

Αν θέλετε να έχετε υγιή δόντια και ούλα, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε καθημερινά και σχολαστικά τα δόντια σας, καθώς και να πηγαίνετε κάθε 6 μήνες στον οδοντίατρο για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό. Με τις κινήσεις αυτές, θα προστατεύσετε την υγεία σας και από ορισμένα πρόσθετα προβλήματα, που δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν στο στόμα.

Αυτό αναφέρει η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη, με εξειδίκευση στην Αισθητική Οδοντιατρική, επισημαίνοντας πως η παραμέληση της στοματικής υγείας έχει πολλές και συχνά σοβαρές συνέπειες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αυτές που ακολουθούν:

Εξέλιξη της ουλίτιδας

Η παραμελημένη ουλίτιδα εξελίσσεται συχνά σε περιοδοντικό νόσημα, με ταυτόχρονη απώλεια οστού. Λόγω του περιοδοντικού προβλήματος, τα δόντια έχουν εκτός της φλεγμονής των ούλων, και μειωμένη οστική στήριξη. Η συνέπεια είναι η κινητικότητα και συχνά η απώλειά τους λόγω ελλιπούς στήριξης.

Πόνοι και πρηξίματα στο πρόσωπο

Εάν έχετε τερηδόνα και αυτή δεν αποκατασταθεί εγκαίρως (στην αρχική της φάση), υπάρχει κίνδυνος:

  • Βλάβης του οδοντικού νεύρου
  • Απώλειας της οδοντικής ουσίας

Σε τέτοια περίπτωση η συνέπεια είναι πόνος και πρήξιμο στο πρόσωπο. Για να αντιμετωπιστούν αυτά μπορεί να χρειασθεί να κάνετε απονεύρωση ή, ακόμα χειρότερα, να αφαιρέσετε το πονεμένο δόντι (εξαγωγή).

Επιδείνωση του σακχαρώδους διαβήτη

Η εξέλιξη της ουλίτιδας σε περιοδοντίτιδα είναι πιο πιθανή στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Και αυτό διότι λόγω του μεταβολικού νοσήματος, παρατηρείται συχνά μειωμένη αιμάτωση των ούλων. Εάν αυτή συνδυαστεί με κακή στοματική υγιεινή, μπορεί να εξελιχθεί σε έντονη ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο.

Ωστόσο η σοβαρή περιοδοντίτιδα επηρεάζει αρνητικά τον γλυκαιμικό έλεγχο, δηλαδή τη ρύθμιση του σακχάρου. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στους ασθενείς με διαβήτη. Μάλιστα, όσο πιο σοβαρή είναι η περιοδοντίτιδα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αυτός.

Επιβάρυνση του βρογχικού άσθματος

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το άσθμα επιδεινώνεται ή/και πυροδοτείται από την κακή στοματική υγιεινή. Υπαίτιοι γι’ αυτό είναι οι μικροοργανισμοί που προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο, και οι ουσίες που παράγει ο οργανισμός λόγω της φλεγμονής στο στόμα.

Την ίδια συνέπεια μπορεί να έχει και η αδυναμία θεραπευτικών οδοντιατρικών αποκαταστάσεων εξαιτίας οικονομικής δυσχέρειας, επισημαίνει η κυρία Κωστομοίρη.

Αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας

Η καλή στοματική υγεία είναι απαραίτητη για την αποφυγή καρδιαγγειακών επιπλοκών εξαιτίας των προβλημάτων στα δόντια. Και αυτό διότι τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα μπορεί να εισβάλλουν στο αίμα, φθάνοντας έως την καρδιά.

Αυξημένα προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Η ουλίτιδα είναι συχνό φαινόμενο στην εγκυμοσύνη, λόγω των ορμονικών διαταραχών σε συνδυασμό με την ελλιπή στοματική υγιεινή. Δεν είναι, όμως, αναπόφευκτη.

Για την αποφυγή της απαιτείται καθαρισμός κάθε τρίμηνο (σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο) και επιμελής καθημερινή εφαρμογή πολύ καλής στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα – νήμα).

«Στον εξαμηνιαίο επανέλεγχο ο οδοντίατρος κάνει προληπτικό καθαρισμό των δοντιών, εντοπίζει εγκαίρως αρχόμενα οδοντικά στοματικά προβλήματα ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να κάνει διάγνωση γενικότερων σοβαρών νοσημάτων του οργανισμού που μπορούν να εκδηλωθούν πρωτογενώς ή δευτερογενώς στο στόμα και να κατευθύνει ανάλογα τον ασθενή του» επισημαίνει η κυρία Κωστομοίρη.

Επιδείνωση των προβλημάτων σύγκλεισης των δοντιών

Αν ένα παιδί έχει στραβά δόντια και δεν κάνει εγκαίρως θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στην σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος από παιδοδοντίατρο και, αν υπάρχει πρόβλημα στη σύγκλειση των δοντιών, ορθοδοντικό.

Φωτογραφία: iStock