6 σημάδια καρδιακών προβλημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με τον πόνο στο στήθος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Αν και ο πόνος στο στήθος είναι το σύμπτωμα που συσχετίζεται συχνότερα με καρδιαγγειακά προβλήματα, υπάρχει μια σειρά από άτυπα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι θρόμβοι αίματος, οι αρρυθμίες και τα προβλήματα των βαλβίδων μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, δύσπνοια και πόνο στη γνάθο. Επειδή αυτά τα συμπτώματα δεν συνδέονται τόσο προφανώς με την καρδιά (σχετίζονται και με άλλες καταστάσεις υγείας) συχνά απορρίπτονται, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καθυστερούν την επείγουσα, σωτήρια για την καρδιά τους φροντίδα.

“Το πιο κοινό σύμπτωμα που μας ανησυχεί είναι η δυσφορία στο στήθος, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα καρδιαγγειακά προβλήματα μπορούν στην πραγματικότητα να σηματοδοτηθούν από άλλα συμπτώματα”, λέει ο δρ. Rigved Tadwalkar, καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Συμπτώματα που μπορεί να σηματοδοτούν καρδιακό πρόβλημα

1. Μυρμήγκιασμα, ή πόνος στα πόδια

Ο πόνος στις γάμπες, ειδικά όταν συνοδεύεται από πρήξιμο, μπορεί να οφείλεται σε θρόμβο αίματος στις βαθιές φλέβες του σώματος, σύμφωνα με τον δρ. Tadwalkar. Οίδημα στα πόδια μπορεί επίσης να συμβεί εάν η καρδιά έχει προβλήματα με την άντληση αίματος σε όλο το σώμα, προκαλώντας μειωμένη ροή αίματος στα πόδια.

2. Ζαλάδα

Η δρ. Joyce Oen-Hsiao, καρδιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale, έχει θεραπεύσει πολλούς ασθενείς που παρουσιάζουν ζαλάδα. Αλλά συχνά χρειάζεται λίγη… έρευνα, για να προσδιοριστεί τι ακριβώς προκαλεί αυτά τα συμπτώματα.

Ανωμαλίες στην αρτηριακή πίεση (πολύ υψηλή, ή πολύ χαμηλή) μπορεί να προκαλέσουν ζάλη. Μερικοί άνθρωποι θα εμφανίσουν αίσθημα παλμών, ή επιπλέον καρδιακούς παλμούς, που μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, είπε η δρ. Oen-Hsiao.

Αν και πολλές αρρυθμίες είναι καλοήθεις και προκαλούνται από παράγοντες, όπως η καφεΐνη και η εμμηνόπαυση, ορισμένοι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής νόσου, ή απόφραξης στις αρτηρίες της καρδιάς, σύμφωνα με την δρ. Oen-Hsiao .

3. Έντονος πονοκέφαλος

Ένας σοβαρός πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένας δείκτης ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά. Ένας μετωπικός πονοκέφαλος με πόνο που εκτείνεται από το μέτωπο μέχρι και πίσω από τα μάτια μπορεί να υποδηλώνει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση που οδηγεί σε πονοκέφαλο μπορεί να είναι επείγον ζήτημα, είπε ο δρ. Tadwalkar. Εάν η πίεση είναι αρκετά υψηλή και διατηρηθεί για αρκετό καιρό, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη αιμοφόρων αγγείων.

4. Δυσκολία στην αναπνοή

Η δύσπνοια είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με πολλές καρδιακές παθήσεις.

“Υπάρχουν πολλές παθήσεις που αξιολογούμε και αντιμετωπίζουμε και οι οποίες έχουν τη δύσπνοια ως πρωταρχικό χαρακτηριστικό. Έτσι, από την δική μας οπτική, ως καρδιολόγοι, είναι ένα αρκετά μη ειδικό σύμπτωμα, αλλά είναι σημαντικό”, είπε ο δρ. Tadwalkar.

Η δύσπνοια μπορεί να είναι σημάδι ότι ένα άτομο έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Η δρ. Oen-Hsiao είπε ότι βλέπει πολλές ηλικιωμένες γυναίκες που παρουσιάζουν δύσπνοια, όταν κάνουν κάποια σωματική δραστηριότητα.

“Μόλις αρχίσουν να ασκούνται, η αρτηριακή τους πίεση εκτοξεύεται από την κανονική αρχική τιμή σε πραγματικά υψηλή και αναπτύσσουν δύσπνοια”, λέει.

Η ξαφνική δύσπνοια που επιδεινώνεται με την σωματική άσκηση μπορεί επίσης να είναι σημάδι θρόμβου στους πνεύμονες. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με μια από τις καρδιακές βαλβίδες, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ή ακόμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν η δύσπνοια είναι ξαφνική και σοβαρή, ή εάν επιδεινώνεται προοδευτικά, είναι σώφρον να εξεταστείτε από έναν καρδιολόγο.

5. Ναυτία, ή μειωμένη όρεξη

Η ναυτία και η απώλεια της όρεξης μπορεί να είναι σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν η καρδιά αρχίζει να δυσλειτουργεί, μπορεί να συσσωρευτεί υγρό στα πόδια και την κοιλιά. Όταν το έντερο γεμίζει με υγρό, δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να χάνουν την όρεξή τους και να αισθάνονται χορτάτοι όλη την ώρα, είπε η δρ. Oen-Hsiao.

Περιστασιακά, η ναυτία και οι στομαχικές διαταραχές είναι τα μοναδικά συμπτώματα, που θα αισθανθούν οι ασθενείς με απόφραξη στην πίσω αρτηρία της καρδιάς.

“Πολλοί ασθενείς που παθαίνουν καρδιακή προσβολή στην αρτηρία στο πίσω μέρος της καρδιάς, στην πραγματικότητα δεν θα έχουν πόνο στο στήθος, ή δύσπνοια, απλώς θα έχουν έντονη ναυτία και θα αισθάνονται άρρωστοι στο στομάχι τους”, είπε η ίδια.

6. Πόνος και σφίξιμο στη γνάθο

Μερικοί άνθρωποι με καρδιαγγειακά προβλήματα θα βιώσουν πόνο στη γνάθο και δυσκινησία που “ακτινοβολεί” επάνω στον λαιμό, στη γνάθο και στο αριστερό χέρι. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο όταν οι ασθενείς ασκούνται.

Η δρ. Oen-Hsiao είπε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι στηθάγχης. Τα άτομα που παρουσιάζουν πόνο στον αυχένα και τη γνάθο θα πρέπει να αξιολογούνται αμέσως από γιατρό.

Πηγή: https://www.huffpost.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η συνήθεια αλλάζει τη δομή και αποδυναμώνει την καρδιά, προειδοποιούν οι γιατροί

40% μειωμένος κίνδυνος θανάτου από καρδιά στην 3η ηλικία αν κάνετε αυτό για 10 λεπτά/ημέρα

Καρδιά: Φυσιολογικοί παλμοί σε κάθε στάδιο της ζωής και το τεστ για την ηλικία της καρδιάς σας

17 εκπληκτικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για την καρδιά μας