5+ 1 αλήθειες για την περιτομή και το σεξ!

  • Iatropedia
Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που απασχολεί κατά καιρούς τους ειδικούς επιστήμονες είναι η περιτομή. Υπολογίζεται ότι η επέμβαση αυτή φτάνει το 50% στα βρέφη στις ΗΠΑ, αλλά πριν από 30 χρόνια άγγιζε κατά μέσο όρο το 90%. Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της επέμβασης αυτής; Μήπως η περιτομή εμποδίζει το σεξ; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Δημήτριου Μπορούσα

Χειρουργού Ουρολόγου Ανδρολόγου

Η περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του δέρματος που καλύπτει την άκρη του πέους. Aποτελεί τη θεραπεία της φίμωσης του πέους,των συμφύσεων του πέους,αλλά μπορεί να είναι θέμα οικογενειακής παράδοσης, προσωπική υγιεινή ή προληπτική υγειονομική περίθαλψη.

Τι όφελος θα έχει κάποιος κάνοντας περιτομή;

Υγιεινή: είναι πιο εύκολο στο καθαρισμό

Μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Ο συνολικός κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες είναι χαμηλός, αλλά αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι πιο συχνές σε άνδρες χωρίς περιτομή

Πρόληψη προβλημάτων του πέους. Περιστασιακά, η ακροποσθία, σε πέος με φίμωση μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να επανέλθει στη θέση της μετά από στύση. (παραφίμωση). Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή της ακροποσθίας ή της κεφαλής του πέους.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του πέους. Αν και ο καρκίνος του πέους είναι σπάνιος, είναι λιγότερο συχνός σε άντρες με περιτομή. Επιπλέον, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι λιγότερο συχνός στις γυναίκες που έχουν ερωτικούς συντρόφους με περιτομή.

Μειωμένος κίνδυνος των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές εξακολουθούν να είναι απαραίτητες, αλλά έχει παρατηρηθεί χαμηλότερος κίνδυνος μετάδοσης ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων , συμπεριλαμβανομένου του HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Επηρεάζεται η γονιμότητα και η σεξουαλική ζωή;

Η περιτομή δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, ούτε υποβαθμίζει τη σεξουαλική ευχαρίστηση για τους άνδρες ή τους συντρόφους τους. Αντίθετα τη βελτιώνει.

Προσοχή: Μετά την περιτομή, δεν είναι γενικά δυνατό να δημιουργήσετε εκ νέου την εμφάνιση ενός πέους χωρίς περιτομή.

Δημήτριος Μπορούσας

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

www.borousas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί πρήζονται τα πόδια μου;

Μήπως να κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο και φέτος;

Δείτε το προφίλ των άπιστων! Όλα τα ''συμπτώματα''

Μήπως πονά το πόδι σας από κάτω;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν