5.000.000 παιδιά έχουν γεννηθεί με εξωσωματική

  • Iatropedia
Όταν το 1978, γεννιόταν το πρώτο παιδί στην ιστορία της ανθρωπότητας, με εξωσωματική γονιμοποίηση κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι, με την ίδια μέθοδο θα γεννιόντουσαν άλλα 5.000.000 παιδιά. Η Λουίζ Μπράουν, το πρώτο παιδί, που τότε του είχαν δώσει την ονομασία “παιδί του σωλήνα”, σήμερα είναι 34 ετών.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHERE) περίπου 350.000 κυοφορούνται κάθε χρόνο με την εφαρμογή των τεχνικών αυτών, δηλαδή το 0,3% των 130 εκατομμυρίων παιδιών που γεννιούνται στον κόσμο.

Ο αριθμός των πέντε εκατομμυρίων παιδιών βασίζεται σε στοιχεία εξωσωματικών μέχρι το 2008 και σε εκτιμήσεις για τα τρεισήμισι χρόνια που ακολουθούν για τα οποία δεν υπάρχουν στατιστικές.

Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δέχτηκε έντονες κριτικές όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, όμως σήμερα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που βοηθά πολλά άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί.

«Οι τεχνικές έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να σημειώνεται αύξηση στις εγκυμοσύνες. Τα παιδιά που γεννιούνται είναι το ίδιο υγιή όπως και τα άλλα», δηλώνει ο Δρ Ντέιβιντ Αντερσον πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τον έλεγχο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Για τον Σάιμον Φίσελ, βρετανό ειδικό σε θέματα γονιμότητας, ο αριθμός των πέντε εκατομμυρίων παιδιών «δικαιολογεί απολύτως όλες τις νομικές και ηθικές μάχες, αλλά και τις αντιπαραθέσεις σε θέματα δεοντολογίας που έχουν δοθεί, καθώς και την αποδοχή των μεθόδων αυτών από την κοινωνία».

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται, δείχνουν ότι 1,5 εκατομμύρια εξωσωματικές γονιμοποιήσεις με την ευρεία έννοια (συμπεριλαμβανομένης και της σπερματέγχυσης) πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο. Το 1/3 από αυτές γίνεται στην Ευρώπη. Το ποσοστό επιτυχίας τους σταθεροποιείται στο 32%, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η ESHERE επισημαίνει επίσης τις προσπάθειες που καταβάλει ώστε να αποφεύγονται οι πολύδυμες κυήσεις, με την εμφύτευση λιγότερων εμβρύων στην Ευρώπη. Όλο και πιο συχνά μεταφέρεται και εμφυτεύεται μόνο ένα έμβρυο. Ο αριθμός των τριδύμων που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση έπεσε κάτω από το 1% και αυτός των διδύμων υπολογίζεται στο 20% περίπου.