43χρονη γυναίκα νόμιζε ότι είχε βαριά περίοδο – Δείτε τι έγινε στη συνέχεια

  • Ρούλα Τσουλέα
γυναίκα
Τι είναι η μεμβρανώδης δυσμηνόρροια που εκδήλωσε η γυναίκα. Τι αναφέρουν οι γιατροί της.

Πολλές γυναίκες νιώθουν αφόρητους πόνους όταν έχουν έμμηνο ρύση, σαν να «ξεκολλάει» κάτι από μέσα τους. Μία 43χρονη γυναίκα βίωσε από πρώτο χέρι τον πόνο που προκαλείται όταν αυτό συμβαίνει στ’ αλήθεια.

Η ανώνυμη γυναίκα από το Μεξικό πήγε εσπευσμένα στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου The Women’s Hospital, στην Σιναλόα του Μεξικού, επειδή επί δύο ώρες είχε ακατάσχετη κολπική αιμορραγία και ανυπόφορο πόνο.

Τα συμπτώματα αυτά έμοιαζαν με αυτά που βιώνει το 40-50% των γυναικών, οι οποίες έχουν δυσμηνόρροια λίγο πριν και στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.  Η γυναίκα δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο ιατρικό ιστορικό. Έτσι, οι γιατροί προχώρησαν σε κλινική εξέταση και σε υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας για να δουν τι συμβαίνει.

Η εξέταση αποκάλυψε ότι υπήρχε ένα «ξένο σώμα με μαλακή σύσταση» στην άκρη του κόλπου της. Όταν οι γιατροί αφαίρεσαν το ξένο σώμα διαπίστωσαν με μεγάλη τους έκπληξη πως ήταν το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας της, το ενδομήτριο.

Σε μία φυσιολογική έμμηνο ρύση (περίοδο) το ενδομήτριο γίνεται πιο παχύ, καθώς το σώμα προετοιμάζεται για μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Όταν δεν συμβαίνει εγκυμοσύνη, ο οργανισμός αποβάλλει τον περιττό ενδομήτριο ιστό στη διάρκεια λίγων ημερών. Αυτό είναι η αιτία της αιμορραγίας που έχουν οι γυναίκες.

Μερικές φορές, οι γυναίκες παρατηρούν και «θρόμβους αίματος», όπως τους αποκαλούν. Αυτά είναι στην πραγματικότητα αιμοπήγματα, δηλαδή μίγματα αίματος και ιστού από το ενδομήτριο.

Μεμβρανώδης δυσμηνόρροια

Η 43χρονη γυναίκα, όμως, παρουσίασε μία πολύ σπάνια διαταραχή που αποκαλείται μεμβρανώδης δυσμηνόρροια. Στη διαταραχή αυτή ο ενδομήτριος ιστός αποβάλλεται σε ένα κομμάτι (σπανιότερα σε δύο), το οποίο μάλιστα διατηρεί το σχήμα της μήτρας!

Το περιστατικό δημοσιεύεται λεπτομερώς στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Case Reports. Όπως εξηγούν οι γιατροί, η αιφνίδια και πλήρης αποκόλληση ολόκληρου του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας προκαλεί έντονες και επώδυνες συσπάσεις. Τον πόνο επιδεινώνει η αποβολή του ιστού.

Το φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο. Παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες με εξωμήτρια (ή έκτοπη) κύηση, αλλά μπορεί να συμβεί και χωρίς να συνυπάρχει εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη λήψη αντισυλληπτικών που περιέχουν προγεστερόνη.

Αν και μοιάζει ανησυχητική, η μεμβρανώδης δυσμηνόρροια δεν είναι επικίνδυνη. Είναι όμως τόσο σπάνια, ώστε ουδείς γνωρίζει πόσα περιστατικά συμβαίνουν στον κόσμο.

Η 43χρονη γυναίκα από το Μεξικό είχε τακτική έμμηνο ρύση. Ήταν επίσης μητέρα τριών παιδιών. Όλες τις φορές είχε γεννήσει με καισαρική τομή.

Φωτογραφία: iStock