26η Νοεμβρίου: Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία

  • Ρούλα Τσουλέα
σιδηροπενία
Η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους. Ποιες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο να την εκδηλώσουν. Οι συνέπειες όταν δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως και σωστά.

Ένας στους τρεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έχει ανεπάρκεια σιδήρου, αλλά πολλοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από σιδηροπενία, με συνέπεια να υπονομεύεται η λειτουργικότητα και η ποιότητα ζωής τους.

Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς και των σκελετικών μυών. Παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο:

  • Στην καταπολέμηση μολύνσεων και ασθενειών
  • Στη διατήρηση των επιπέδων της ενέργειας
  • Στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία

Όταν τα διαθέσιμα αποθέματα σιδήρου στο σώμα είναι χαμηλά (σιδηροπενία), μπορεί να επηρεαστούν τα πάντα, από τον μεταβολισμό και την πνευματική και σωματική υγεία έως την παραγωγικότητα στην εργασία και τη σεξουαλική λειτουργία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η σιδηροπενία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της λειτουργικότητας έως 30%.

Επιπλέον, η σιδηροπενία είναι η κύρια αιτία της αναιμίας. Οι συνέπειές της διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά γενικώς h ανεπάρκεια σιδήρου υποβαθμίζει την υγεία και την ευεξία και αυξάνει την κόπωση. Ειδικότερα, μπορεί μεταξύ άλλων να προκαλέσει:

  • Σωματική και πνευματική κόπωση
  • Ευερεθιστότητα
  • Απώλεια των μαλλιών
  • Εύθραυστα νύχια με μορφολογικές ανωμαλίες
  • Χλωμή όψη
  • Εύκολο μελάνιασμα
  • Ευαισθησία σε λοιμώξεις
  • Πονοκεφάλους
  • Προβλήματα μνήμης

Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία

Η 26η Νοεμβρίου, Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία, αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας CSL Vifor με την υποστήριξη της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma. Στόχος της είναι να αυξηθεί η ενημέρωση για τη σημασία του σιδήρου και της έγκαιρης αντιμετώπισης της ανεπάρκειας σιδήρου και της σιδηροπενικής αναιμίας.

Στη χώρα μας, η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (Ε.Μ.Γ.Ε) και της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π).

Η ιστοσελίδα www.takeironseriously.com/el αποτελεί βασικό όχημα ενημέρωσης της διεθνούς πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης για τη σιδηροπενία. Διαθέτει ένα εύχρηστο Ευρετήριο Συμπτωμάτων που μπορεί να βοηθήσει όσους ενδεχομένως έχουν σιδηροπενία ή αναιμία και δεν το γνωρίζουν. Επιπλέον, όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τη σημασία του σιδήρου.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Η ανεπάρκεια σιδήρου και η σιδηροπενική αναιμία παρουσιάζονται σε αυξημένο ποσοστό στις γυναίκες, ειδικά σε όσες:

  • Έχουν βαριές περιόδους
  • Είναι έγκυοι
  • Έχουν γεννήσει πρόσφατα

Επηρεάζουν, επίσης, περισσότερο όσους πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους. Υπολογίζεται ότι το 50% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και το 36-76% των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν κάποια μορφή ανεπάρκειας σιδήρου, με ή χωρίς αναιμία.

Αυξημένα ποσοστά ανεπάρκειας σιδήρου εμφανίζονται και σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Το 50% των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο νόσου 2-5 αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής έλλειψη σιδήρου.

«Η σιδηροπενία επιδρά πολλαπλά στον οργανισμό, συνδέεται με μια γενικότερη υποβάθμιση της υγείας και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργικότητα,  επηρεάζοντας έτσι διάφορες πτυχές της ζωής μας», αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας Δρ. Νικόλαος Τεντολούρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας.

Και συνεχίζει: «Εμφανίζεται συχνά στον γενικό πληθυσμό, όμως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως η νεφρική νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σιδηροπενία ή και σιδηροπενική αναιμία».

Σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα

Τόσο η διάγνωση όσο και η αντιμετώπιση της σιδηροπενίας είναι εύκολη, επισημαίνει. Επομένως «είναι πραγματικά σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα πιθανά συμπτώματα και να παρακολουθούμε τακτικά τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς, είτε με την από του στόματος  χορήγηση είτε με ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου, όταν η απορρόφηση από το γαστρεντερικό είναι ανεπαρκής», τονίζει.

Ο Δρ. Δημήτρης Πετράς, διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας τονίζει: «Η σιδηροπενία είναι συχνή σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Το εύρος της ποικίλει ανάλογα με το στάδιο της νεφρικής νόσου. Η διόρθωση της σιδηροπενίας είναι σημαντική σε αυτή την ομάδα ασθενών προς αποφυγή σοβαρού βαθμού αναιμίας που οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή ερυθροποιητίνης από τους νεφρούς».