17η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών – Αυξανόμενα τα περιστατικά εξαπάτησης

  • Γιάννα Σουλάκη
ασθενών
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι φυσικοθεραπευτές, για αυξημένα κρούσματα αντιποίησης του επαγγέλματός από επιτήδειους, με πιθανές ολέθριες συνέπειες στην υγεία των ασθενών.

Μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, είναι η μη ασφαλής φροντίδα ασθενών, σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με αφορμή την 17η Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών (World Patient Safety Day).

Η Ημέρα συγκεντρώνει ασθενείς, οικογένειες, φροντιστές, κοινότητες, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να δείξουν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια των ασθενών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 202 φέτος είναι αφιερωμένη με πρωτοβουλία της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), στο θέμα «Εμπλοκή των ασθενών για την ασφάλεια των ασθενών», με κεντρικό σύνθημα:

«Ανυψώστε τη φωνή των ασθενών!»

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας των Ασθενών 2023, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών παίρνει θέση κατά της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή.

Μια αυξανόμενη ανησυχία: Η αντιποίηση στην υγειονομική περίθαλψη

Όπως υποστηρίζουν οι φυσικοθεραπευτές, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει μάρτυρες περιπτώσεων ατόμων που ψευδώς ισχυρίζονται ότι είναι φυσικοθεραπευτές ή άλλων, μη επαγγελματιών υγείας, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, αναφέρει πως η προστασία των ασθενών μέσω επαγγελματικής ακεραιότητας είναι η δέσμευση του κλάδου.

Συγκεκριμένα:

  • Προώθηση επαλήθευσης διαπιστευτηρίων: Οι φυσικοθεραπευτές συνιστούν στους ασθενείς να επαληθεύουν τα διαπιστευτήρια των φυσικοθεραπευτών τους μέσω επίσημων οδών, όπως αυτή της επίσημης ιστοσελίδας του Π.Σ.Φ. στην ενότητα Βρες φυσικοθεραπευτή.
    Ενθαρρύνουν τους ασθενείς να ζητάνε αποδεικτικό εγγραφής στον σύλλογο, με την επίδειξη της ταυτότητας μέλους, για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν φροντίδα από εξειδικευμένο επαγγελματία. Ενθαρρύνουν, επίσης, τους ασθενείς να ελέγχουν το ειδικό σήμα “ΝΟΜΙΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ” που φέρει QR Code και πρέπει να αναρτάται έξω από την επαγγελματική έδρα του φυσικοθεραπευτή.
  • Υπεράσπιση της νομοθεσίας: Οι φυσικοθεραπευτές δεσμεύονται για συνεχή συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής για τη θέσπιση αυστηρών κανονισμών και νομικών πλαισίων για την καταπολέμηση της αντιποίησης και την προστασία των ασθενών.
  • Ενίσχυση της λογοδοσίας: Δεσμεύονται να οδηγούν τους υπεύθυνους για την αντιποίηση στην δικαιοσύνη και να συνεργάζονται με τις αρχές επιβολής του νόμου όταν είναι απαραίτητο.

«Ελάτε μαζί μας στον αγώνα κατά της αντιποίησης»

Στην φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών, οι Φυσικοθεραπευτές καλούν τους ασθενείς, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις αρχές και το κοινό, να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή.

«Μαζί, μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια των ασθενών, να προασπίσουμε την ακεραιότητα του επαγγέλματός μας και να διασφαλίσουμε ότι κάθε ασθενής λαμβάνει φροντίδα από έναν εξειδικευμένο και υπεύθυνο φυσικοθεραπευτή. Ας δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο και πιο ασθενοκεντρικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που θα δίνει προτεραιότητα στην ευημερία και την ασφάλεια κάθε ατόμου», καταλήγουν οι φυσικοθεραπευτές.