16ο Ετήσιο Συνέδριο Τεχνολογιών Σακχαρώδη Διαβήτη: Συγκριτική μελέτη δύο ινσουλινών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Sanofi παρουσίασε τα πλήρη αποτελέσματα μελέτης φαρμακοκινητικής/ φαρμακοδυναμικής η οποία συγκρίνει τις ινσουλίνες glargine 300 Units/mL και degludec 100 Units/mL (Deg-100) στο 16ο Ετήσιο Συνέδριο Τεχνολογιών Σακχαρώδη Διαβήτη στη Bethesda, Maryland, στις ΗΠΑ.

Σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, το προφίλ φαρμακοκινητικής/φαρμακοδυναμικής (PK/PD) της ινσουλίνης glargine 300Units/mL σε δοσολογία 0,4 U/kg/ημέρα, που είναι η μέση δοσολογία που χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική διεθνώς2, ήταν πιο επίπεδο και πιο ομοιόμορφα κατανεμημένο στο 24ωρο σε σχέση με το προφίλ της ινσουλίνης degludec. Η διακύμανση εντός του 24ώρου της μεταβολικής δραστηριότητας ήταν κατά 20% μικρότερη (p=0,047) για την ινσουλίνη glargine 300Units/mL σε σύγκριση με την ινσουλίνη degludec.

Για την ινσουλίνη glargine 300Units/mL, παρατηρήθηκε ένα πιο επίπεδο προφίλ δράσης και πιο ομοιόμορφη κατανομή της ινσουλίνης στο 24ωρο, και στα δύο δοσολογικά σχήματα που χρησιμοποιήθηκαν (0,4 και 0,6 U/kg/ημέρα).

“Αυτά τα νέα ευρήματα ενδέχεται να έχουν κλινικές επιπτώσεις για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που λαμβάνουν θεραπεία με βασική ινσουλίνη,” δήλωσε ο Δρ. Timothy Bailey, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της California, San Diego. “Η ινσουλίνη glargine 300Units/mL έχει ήδη δείξει βελτιωμένο προφίλ φαρμακοκινητικής/φαρμακοδυναμικής (PK/PD), με πιο επίπεδο προφίλ δράσης, συγκριτικά με την ινσουλίνη glargine 100Units/mL. Επίσης, σε μια μελέτη συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM) σε ενήλικα άτομα με διαβήτη τύπου 1, η ινσουλίνη glargine 300 Units/mL έδειξε μικρότερη διακύμανση από μέρα σε μέρα και εντός της ημέρας, που σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο επιβεβαιωμένης (≤54 mg/dL) νυχτερινής ή σοβαρής υπογλυκαιμίας, τις πρώτες 8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στην τρέχουσα μελέτη, επιβεβαιώνουν ότι ινσουλίνη glargine 300 Units/mL διαθέτει ένα ενδιαφέρον προφίλ που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να πετύχουν τους γλυκαιμικούς στόχους τους με χαμηλότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας.”

“Σε αυτή τη μελέτη φαρμακοκινητικής/φαρμακοδυναμικής, παρατηρήσαμε ένα πιο ευνοϊκό προφίλ της ινσουλίνης glargine 300 Units/mL σε σύγκριση με την ινσουλίνη degludec,” δήλωσε ο κ. Riccardo Perfetti, Επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος του Παγκόσμιου Τομέα Διαβήτη της Sanofi. “Οι κλινικές επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων αποτελούν επί του παρόντος αντικείμενο έρευνας.”

 

Η ινσουλίνη glargine 300Units/mL είναι μια άπαξ ημερησίως χορηγούμενη βασική ινσουλίνη που βασίζεται σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μόριο (ινσουλίνη glargine).