14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας: Το μικροβίωμα μας «οδηγεί» σε νέες θεραπείες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τόσο οι σμηγματοροϊκή δερματίτιδα και η πιτυρίδα, όσο και οι σοβαρές μορφές ακμής και το έκζεμα, φαίνεται όλο και πιο συχνά να συνδέονται με την ανισορροπία στο μικροβίωμα που υπάρχει φυσιολογικά στην επιδερμίδα μας. Όπως όλα δείχνουν μάλιστα, μεγάλες εταιρίες οδηγούνται από τις νέες αυτές ανακαλύψεις προς την ανάπτυξη σειρών που δρουν ειδικά πάνω σε αυτόν τον...μικρόκοσμο με τον οποίο συμβιώνουμε!

Στα πλαίσια του 14ου Πανελλήνιου Συνέδριου Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας που διοργανώθηκε από την ΕΔΑΕ από την 1 έως τις 4 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα δορυφορικό συμπόσιο στο οποίο μίλησε η δρ Anne Bouloc, διεθνής διευθύντρια Ιατρικής της VICHY. Η κ. Bouloc αναφέρθηκε στις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και στις επιπτώσεις τους στην κλινική διαχείριση της σμηγματοροϊκής δερματίτιδας και της πιτυρίδας. H εταιρία που εκπροσωπεί άλλωστε η κ. Bouloc ερευνά εδώ και χρόνια τη δράση του μικροβιώματος του δέρματος.

Τι είναι το μικροβίωμα

Ο πληθυσμός των μικροβίων που ζει πάνω στο δέρμα μας αλλά και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Oι μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως το μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στις παθήσεις του δέρματος και η πιτυρίδα που απασχολεί έως το 50% του πληθυσμού όπως και η σμηγματοροική δερματίτιδα (ΣΔ) που αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή της και απασχολεί μέχρι και το 10% του πληθυσμού, δεν αποτελούν εξαίρεση.

Σύμφωνα με τη δρ Bouloc, μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως στο τριχωτό της κεφαλής με πιτυρίδα ή ΣΔ εντοπίζεται ο μύκητας Malassezia σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με ένα υγιές τριχωτό. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της ΣΔ ήταν εστιασμένες σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό του συγκεκριμένου μύκητα. Νέες πρόσφατες μελέτες έδειξαν για πρώτη φορά σε μοριακό επίπεδο, ότι η πιτυρίδα συνδέεται άμεσα και με την ισορροπία μεταξύ των βακτηρίων και των μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής. Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι σε σχέση με ένα υγιές τριχωτό, σε ένα τριχωτό με ΣΔ τα επίπεδα του C. Acnes, είναι χαμηλότερα και τα επίπεδα του Staphylococcus sp. υψηλότερα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν, για την καλύτερη αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της ΣΔ να εστιάσουμε και στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των μυκήτων και των βακτηρίων στο τριχωτό της κεφαλής.

Η σύνθεση των σαμπουάν που περιέχει τα ενεργά συστατικά Σελήνιο DS και Σαλυκιλικό οξύ, επαναφέρουν την ισορροπία στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος, ως μονοθεραπεία ή συνδυαστικά με φαρμακευτική  αγωγή αλλά και μετά τη λήξη της αγωγής ως συντήρηση. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί, ότι με τη χρήση του προϊόντος ως συντήρηση, παρατείνεται η διατήρηση της ισορροπίας του τριχωτού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Δρ Αnne Bouloc έκλεισε αναφερόμενη στη μελέτη παρατήρησης που συμμετέχουν 1800 άτομα στην Ευρώπη και ήδη έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή 199 ασθενών και εξαιρετικά αποτελέσματα για τη δράση του σαμπουάν Dercos Anti-dandruff DS.

Πιο συγκεκριμένα:

–  Το 85% αισθάνεται καλύτερα με την κατάσταση στο τριχωτό της κεφαλής του.

–  Το 95% έχει λιγότερο κνησμό.

–  Το 93% νιώθει μεγαλύτερη ανακούφιση.

  • Η Δρ. Anne Bouloc είναι δερματολόγος και βιολόγος. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά έντυπα. Έχει τιμηθεί με ποικίλα βραβεία (Βραβείο Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας για την Αριστεία στην Έρευνα, Βραβείο Charles Grupper, Βραβείο Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας). Επίσης, συμμετέχει στη διδασκαλία καλλυντικής δερματολογίας και φωτοδερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Το μικροβίωμα και η ακμή

Στα πλαίσια του 14ου Πανελλήνιου συνεδρίου Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας μίλησε και η επιστημονική διευθύντρια της La Roche-Posay, Δρ. Sophie Seite, για τη σημασία της διαχείρισης του μικροβιώματος. Από το 2011, η La Roche-Posay ως πρωτοπόρος στη μελέτη του μικροβιώματος του δέρματος, έχει διεξάγει 18 κλινικές μελέτες σε 1200 ασθενείς με διάφορες δερματολογικές παθήσεις με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Μέχρι σήμερα, οι συνήθεις θεραπείες για την ακμή επικεντρώνονταν σε ένα συγκεκριμένο  βακτήριο με μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ακμής: το C. Acnes.  Πρόσφατες έρευνες της La Roche-Posay κατέδειξαν ότι ένα διαφορετικό γένος παίζει επίσης  σπουδαίο ρόλο στην προκαλούμενη φλεγμονή στην επιφάνεια του δέρματος: ο  Σταφυλόκοκκος.

Στο δέρμα με τάση ακμής, το μικροβίωμα -το ζωντανό οικοσύστημα που  ζει στην επιφάνειά του- παρουσιάζει έλλειψη ισορροπίας. Πέραν της  παρουσίας του C.  Acnes, παρατηρείται υπερανάπτυξη του Σταφυλόκοκκου. Η ανισορροπία αυτή μπορεί να  προκαλέσει αλλεπάλληλες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι ατέλειες  επανεμφανίζονται -ακόμα και μετά από αποτελεσματική θεραπεία.

Η Δρ. Sophie Seite, κατέληξε πως το να σκοτώνεις τα βακτήρια στον οργανισμό δεν είναι πλέον ο σωστός τρόπος για να θεραπεύσεις μια ασθένεια.

Πως λειτουργεί ένα κατάλληλο προϊόν

Ένα καινοτόμο σύμπλοκο πρεβιοτικών συστατικών συμβάλλει στην  επανεξισορρόπηση του μικροβιώματος, στην ενίσχυση του φυσικού αμυντικού  μηχανισμού του δέρματος, και στη ρύθμιση της φλεγμονής

Τι σημαίνει αυτό για το δέρμα με τάση ακμής

Το μικροβίωμα του δέρματος ανακτά την ισορροπία του. Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή υποχωρεί, με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση των ατελειών και των σημαδιών της ακμής. Η υποτροπή της ακμής περιορίζεται.

  • Η Δρ. Sophie Seite σπούδασε Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία και, το 1989, ολοκλήρωσε το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Paris VI στη Γαλλία. Μετά από έναν χρόνο στο Διεθνές Κέντρο Δερματολογικών Ερευνών (CIRD) Sophia-Antipolis στη Γαλλία, όπου μελέτησε την έκφραση του mRNA των υποδοχέων ρετινοειδών  με in situ υβριδοποίηση, εντάχθηκε στην ομάδα Φαρμακολογίας και Φωτοβιολογίας των Ερευνητικών Εργαστηρίων L’Oréal στον Τομέα των Βιοεπιστημών, στο Παρίσι στη Γαλλία. Για 20 χρόνια, μελέτησε τις κλινικές, βιοφυσικές και ιστολογικές επιδράσεις της οξείας και επαναλαμβανόμενης έκθεσης στην ακτινοβολία UV. Επίσης, αξιολόγησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα νέων μορίων και τελικών προϊόντων, κυρίως στους τομείς της φωτοπροστασίας, της γήρανσης και της φωτογήρανσης.

Προσοχή στις βαφές μαλλιών

Άλλο ένα θέμα που έθιξαν οι δερματολόγοι είναι αυτό της προσεκτικής επιλογής βαφής για τα μαλλιά μας. Όπως όλα δείχνουν, οδηγούμαστε σε όλο και πιο φυσικά, φυτικά υλικά που σέβονται τον οργανισμό μας. Σύστησαν να προτιμούμε 100% φυτική και vegan βαφή μαλλιών χωρίς να χάνουμε σε επαγγελματικό αποτέλεσμα με ασφάλεια. Προϊόν που κυκλοφορεί σε επιλεγμένα κομμωτήρια, χρησιμοποιεί λουλάκι, κασσία και χέννα σε μορφή πούδρας, που με την ανάμιξη και μόνο ζεστού νερού, δημιουργείται το 100% φυτικό μείγμα βαφής και μια πλούσια παλέτα φυσικών αποχρώσεων