10 συμβουλές για να προστατεύσετε τη φωνή σας

  • Ρούλα Τσουλέα
βραχνάδα
Η φωνή είναι απαραίτητη για να επικοινωνούμε με τα άλλα άτομα, αλλά την θεωρούμε δεδομένη με συνέπεια να κάνουμε στην καθημερινότητά μας πολλά λάθη που την καταπονούν.

Τη χρειαζόμαστε όλη μέρα, κάθε μέρα, για καθετί που απαιτεί επικοινωνία με άλλα άτομα. Παρότι όμως η φωνή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, συνήθως την θεωρούμε δεδομένη.

Ωστόσο μόνο δεδομένη δεν είναι. Αντιθέτως, μπορεί εύκολα να την βλάψουμε δίχως καν να το αντιληφθούμε. Ο ειδικός σε θέματα φωνής Dr Claudio Milstein, ωτολαρυγγολόγος στην Cleveland Clinic του Οχάιο, έχει μερικές απλές συμβουλές για να την φροντίζουμε όπως της αξίζει.

Ακούστε τον εαυτό σας

Η βραχνή φωνή μπορεί να υποδηλώνει από κάτι απλό, όπως μια αλλεργία, έως κάτι σοβαρό, όπως ο καρκίνος. Αν η βραχνάδα σας διαρκεί επί περισσότερο από 1-2 εβδομάδες, συμβουλευθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο ιατρό. Αυτό είναι ακόμα πιο απαραίτητο εάν είστε καπνιστές ή έχετε και συμπτώματα ίωσης, λέει ο Dr Milstein.

Κόψτε το κάπνισμα

Οι ιστοί του λάρυγγα, όπου βρίσκονται οι φωνητικές μας χορδές, είναι πολύ ευαίσθητοι στις επιδράσεις του τσιγάρου και στην παραγόμενη θερμότητα. Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα τους προκαλεί αλλοιώσεις, φλεγμονή και πρήξιμο (οίδημα), που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον καρκίνο του λάρυγγα.

Το κάπνισμα προκαλεί επίσης βλάβες στις φωνητικές χορδές οι οποίες μπορεί να αλλάξουν την χροιά της. Μακροπρόθεσμα όμως μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην απώλεια της φωνής ή στη χρόνια λαρυγγίτιδα.

Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ αποτελεί έναν ακόμα ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του λάρυγγα. Το πολύ αλκοόλ είναι επίσης διουρητικό και μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση, η οποία καταπονεί τις φωνητικές χορδές. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, μην υπερβαίνετε τις ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις αλκοόλ (1 ποτό για τις γυναίκες, έως 2 ποτά για τους άνδρες). Να πίνετε επίσης άφθονο νερό.

Μην φωνάζετε

Η δυνατή ομιλία καταπονεί τις φωνητικές χορδές και μπορεί να τους προκαλέσει βλάβες. Αυτός είναι ο λόγος, π.χ., που μετά από μια συναυλία όπου τραγουδήσαμε με την ψυχή μας, μετά βίας βγαίνει φωνή από τα χείλη μας. Πάψτε λοιπόν να φωνάζετε όταν επευφημείτε την αγαπημένη σας ομάδα. Μάθετε επίσης να διαφωνείτε χωρίς να υψώνετε τον τόνο της φωνής σας.

Να κάνετε προθέρμανση

Εάν πρόκειται να διδάξετε, να δώσετε μια ομιλία ή να τραγουδήσετε, μην παραλείψετε να προθερμάνετε τη φωνή σας. Αρχίστε με διατάσεις (στρέτσινγκ) στον αυχένα και στους ώμους σας. Ύστερα να κάνετε για λίγη ώρα μμμμμμμμμ και μεταβάσεις από τους χαμηλούς στους υψηλούς τόνους λέγοντας συνεχόμενα διαφορετικά φωνήεντα (π.χ. ααααααααα).

Μην αφήνετε ανεξέλεγκτες τις καούρες

Τα οξέα του στομάχου που παλινδρομούν προς τον λάρυγγα (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί να βλάψουν τις φωνητικές χορδές. Συμπτώματα ύποπτα για παλινδρόμηση είναι, μεταξύ άλλων:

  • Το συχνό αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο (καούρες)
  • Η άσχημη γεύση στο στόμα το πρωί
  • Η συχνή ερυγή (ρέψιμο)
  • Η αίσθηση ενός «κόμπου» στο πίσω μέρος του λαιμού
  • Η συχνή βραχνάδα της φωνής

Εάν έχετε τέτοιου είδους συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Μην «καθαρίζετε» τον λαιμό σας

Όταν έχετε κάποια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, αντισταθείτε στην ανάγκη για «καθαρίσετε» τον λαιμό σας ή να βήξετε δυνατά επειδή κάτι σας ενοχλεί στον λαιμό σας. Ασφαλέστερο για τις φωνητικές χορδές σας είναι να προσπαθείτε να «μαλακώσετε» τον λαιμό σας με θερμά ροφήματα.

Μην προσπαθείτε να μιλήσετε

Όταν έχετε βραχνιάσει ή έχει «κλείσει» η φωνή σας από λαρυγγίτιδα, ίωση ή τη γρίπη, μην προσπαθείτε να μιλήσετε. Η προσπάθεια αυτή θα καταπονήσει τις φωνητικές χορδές και μπορεί να τις τραυματίσει. Παραμείνετε σιωπηλοί έως ότου κάνει η ίωση τον κύκλο της και υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας.

Να ξεκουράζετε τη φωνή σας

Εάν μιλήσατε επί πολλή ώρα ή πολύ δυνατά, να κάνετε ένα διάλειμμα παραμένοντας σιωπηλοί έως ότου μιλήσουν και οι άλλοι. Η φωνή σας θα σας ευγνωμονεί.

Να πίνετε συχνά κρύο, καθαρό νερό

Το νερό δρα σαν λιπαντικό για τις φωνητικές χορδές, ενώ ταυτοχρόνως διατηρεί λεπτόρρευστη τη βλέννα σε αυτές. Έτσι δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να πάλλονται σωστά.