Το καλύτερο που μπορείτε να μυρίζετε για να επανέλθει η όσφρησή σας μετά από COVID-19

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
COVID-19
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι όσοι μυρίζουν αιθέρια έλαια είναι πιο πιθανό να ανακτήσουν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης μετά από COVID-19, ειδικά αν είναι κάτω των 40 ετών.

Σύμφωνα με ερευνητές, η ανοσμία (απώλεια όσφρησης) λόγω COVID-19 διαρκεί συνήθως έως και έξι μήνες για τέσσερις στους πέντε ασθενείς.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι νεότεροι ασθενείς με κορονοϊό είναι πιο πιθανό να ανακτήσουν την όσφρησή τους σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους. Σε μια συνεχιζόμενη έρευνα για την απώλεια όσφρησης και γεύσης (αγευσία) λόγω COVID-19, συλλέγοντας δεδομένα από 798 επιζώντες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια (VCU) διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ηλικίας κάτω των 40 ανέκτησαν την όσφρησή τους με υψηλότερο ρυθμό από τους ηλικιωμένους.

“Διαπιστώσαμε ποσοστό ανάκαμψης περίπου 80% σε περίοδο έξι μηνών ή περισσότερο. Ωστόσο, το 20% εξακολουθεί να είναι πολύς κόσμος, δεδομένων των εκατομμυρίων που έχουν πληγεί από την COVID-19”, είπε ο καθηγητής Evan Reiter, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Οσμής και Γεύσης στο VCU Health και ένας από τους συν-ερευνητές της μελέτης.

Υποκείμενα νοσήματα μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα

Ο δρ. Reiter προσθέτει ότι η κατανόηση των διαφορετικών τύπων συμπτωμάτων και εάν οι ασθενείς υποφέρουν από προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες για την πρόγνωση της ανάρρωσής τους. Όσοι είχαν ιστορικό τραυματισμών στο κεφάλι ήταν λιγότερο πιθανό να ανακτήσουν την όσφρησή τους. Επιπλέον, όσοι παρουσίασαν δύσπνοια κατά την καταπολέμηση της COVID-19 ήταν ακόμη λιγότερο πιθανό να ανακτήσουν γρήγορα όσφρηση και γεύση.

Ωστόσο, όσοι είχαν ρινική συμφόρηση είχαν περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσουν την όσφρησή τους.

“Η αυξημένη πιθανότητα ανάκτησης της όσφρησης σε άτομα με ρινική συμφόρηση είναι λογική απλώς και μόνο επειδή μπορεί να χάσετε την αίσθηση της όσφρησης επειδή έχετε υπερβολική συμφόρηση και οι οσμές δεν μπορούν να εισχωρήσουν στην μύτη σας. Σίγουρα, ένα υποσύνολο εκείνων των ατόμων που έχουν συμφόρηση μπορεί απλώς να έχουν χάσει την όσφρησή τους επειδή είχαν υπερβολική συμφόρηση και όχι λόγω βλάβης των νεύρων λόγω του κορονοϊού, όπως σε άλλες περιπτώσεις”, εξήγησε ο δρ. Reiter.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 230 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως. Εάν η έρευνα αντικατοπτρίζει πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να υποφέρουν από μια παρατεταμένη ανοσμία ή/και αγευσία μετά τη διάγνωση για COVID-19.

Ανοσμία λόγω COVID-19: Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα αιθέρια έλαια

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εκπαίδευση της όσφρησης με χρήση ισχυρών αιθέριων ελαίων μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτησή της.

Ερευνητές στο Clinical Olfactory Working Group, που αποτελείται από μια διεθνή ομάδα γιατρών με έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για την αίσθηση της όσφρησης, προτείνει τα αιθέρια έλαια ως θεραπευτική επιλογή. Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν ένα άτομο χάνει την αίσθηση της όσφρησης (οσφρητική δυσλειτουργία), το να μυρίζει αιθέρια έλαια θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Otolaryngology.

Πηγές: https://www.vcuhealth.org, https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν η αναπνοή σας μυρίζει σαν αυτό, τότε πρέπει να κάνετε επειγόντως εξετάσεις στους νεφρούς

Άνοια: Πρώιμο σημάδι αν δεν μπορείτε να μυρίσετε αυτό

Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν σας μυρίζει ψάρι, θείο, ή καμένο. Νέο σύμπτωμα λένε οι ειδικοί

Αν σου μυρίζει έτσι ο καφές, μπορεί να έχεις COVID-19: Νέο σύμπτωμα κορονοϊού η παροσμία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν