Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα (Pelagia Noctiluca)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μωβ μέδουσα
Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι καταγράφεται εκ νέου αύξηση στην εμφάνιση μωβ μεδουσών.

Οι μωβ μέδουσες, που είχαν και πέρσι έντονη παρουσίες στις ελληνικές θάλασσες, εμφανίστηκαν και πάλι φέτος στα νερά πολλών περιοχών και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ήδη έχουν εμφανιστεί σε κάποιες παραλίες της Αττικής, στους Παξούς και την Κέρκυρα στο Ιόνιο Πέλαγος, αλλά και σε μέρη στη νότια Πελοπόννησο.

Τι πρέπει να ξέρετε για την μωβ μέδουσα (Pelagia Noctiluca)

  • Εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1.600 μέτρα.
  • Μέγιστο μήκος έχουν τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα.
  • Τρέφεται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.
  • Η μωβ μέδουσα έχει στα πλοκάμια της μικροσκοπικά κεντριά με μια πολύ ενεργή τοξίνη.
  • Όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα προκαλεί αίσθημα καύσου, έντονο πόνο, φλεγμονή και κόκκινα δερματικά εξανθήματα.
  • Το τσίμπημα συνήθως οδηγεί σε κνίδωση, φουσκάλες και ξηρά σημάδια.
  • Άλλα πιο σπάνια συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, μυϊκές κράμπες και αναπνευστικές διαταραχές.

μωβ μέδουσα

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα από μωβ μέδουσα

Οι συμβουλές διαφέρουν ανάλογα με το είδος της μέδουσας, αλλά στους περισσότερους οδηγούς πουθενά δεν συνιστάται η εφαρμογή αμμωνίας. Επομένως, φαίνεται ότι η ιστορία για ούρηση στο τσίμπημα είναι εσφαλμένη και μάλιστα θεωρείται μάλλον επικίνδυνη για τσιμπήματα από ορισμένους τύπους μεδουσών.

Στην περίπτωση του πιο συχνού… επισκέπτη στις θάλασσες της Μεσογείου, της μωβ μέδουσας, δίνονται οι ακόλουθες συμβουλές:

  1. Ξεπλύνετε προσεκτικά με θαλασσινό νερό χωρίς να τρίβετε την πληγείσα περιοχή.
  2. Εάν υπάρχει, εφαρμόστε ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω απελευθέρωση δηλητηρίου από τα κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιήστε μια πλαστική πιστωτική κάρτα, για να αφαιρέσετε τυχόν κεντριά και μείγμα μαγειρικής σόδας που έχουν ενδεχομένως παραμείνει.
  4. Εφαρμόστε κρύα κομπρέσα για 5-15 λεπτά. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε μια σακούλα με πάγο, ή ακόμα και κρύο ρόφημα τυλιγμένο σε ένα πανί. Ο πάγος πρέπει να μην είναι σε απευθείας επαφή με το δέρμα.
  5. Ανάλογα με τον βαθμό του πόνου, εφαρμόστε ξανά την κρύα κομπρέσα, εάν χρειάζεται, για άλλα 5 λεπτά.
  6. Εάν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ή φαρμακοποιό. Εκείνος πιθανώς θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή/και κάποια αντιφλεγμονώδη αλοιφή π.χ. 3-4% περιεκτικότητας σε λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη.
  7. ΜΗΝ τυλίγετε το σημείο του τσιμπήματος με επιδέσμους και ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, φρέσκο (πόσιμο) νερό, αλκοόλ και αμμωνία, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).
  • Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.
  • Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.
  • Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.

Πηγές: https://theibizan.com, https://deputyprimeminister.gov.mt

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα στην θάλασσα

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα

Τσιμπήματα εντόμων: Πώς φαίνεται το κάθε είδος στο δέρμα [pics]

Τσίμπημα σκορπιού: Τι να κάνετε αν σας συμβεί – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

φωτό: iStock