Τι ισχύει με το τηγάνισμα σε φριτέζες αέρος: Πόσο υγιεινό είναι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φριτέζες αέρος
Οι φριτέζες αέρος χρησιμοποιούν αέρα που κυκλοφορεί σε υψηλή θερμοκρασία για να τηγανίσουν και να ψήσουν τροφές χωρίς την ανάγκη για άφθονες ποσότητες λαδιού.

Η διαιτολόγος Ariana Cucuzza, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από το αν και κατά πόσον οι φριτέζες αέρος είναι τόσο πιο υγιεινές, όσο λένε πολλοί. Σύμφωνα με την Cucuzza, τα πλεονεκτήματα του τηγανίσματος στον αέρα υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Πλεονεκτήματα του τηγανίσματος με φριτέζα αέρος

Η βασική γοητεία του τηγανίσματος στον αέρα έγκειται στην ικανότητά του να μειώνει δραματικά την πρόσληψη θερμίδων σε σύγκριση με το κλασικό τηγάνισμα. Μάλιστα, η Cucuzza αποκαλύπτει ότι οι χρήστες συνήθως μειώνουν την κατανάλωση θερμίδων κατά ένα εντυπωσιακό 70-80% κατά μέσο όρο όταν χρησιμοποιούν φριτέζες αέρος.

Ο χρόνος είναι επίσης σημαντική παράμετρος: “Μια φριτέζα αέρος μπορεί να μαγειρέψει ένα στήθος κοτόπουλου πιο γρήγορα από τον φούρνο σας, ενώ το καθάρισμα τείνει να είναι παιχνιδάκι”, προσθέτει η Cucuzza.

Τα μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ωστόσο, υπάρχει μια παγίδα στο τηγάνισμα στον αέρα στην οποία είναι εύκολο να πέσετε: η θεωρία ότι μπορείτε να απολαύσετε τηγανητά φαγητά κάθε μέρα.

Η Cucuzza τονίζει ότι, αν και μια δίαιτα με μειωμένα λιπαρά λόγω τηγανίσματος στον αέρα φαίνεται δελεαστική, το να μην καταναλώνετε καλά φυτικά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, δεν είναι ιδανικό. Θυμηθείτε, η συνετή κατανάλωση ποιοτικών λιπαρών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.

Μια άλλη προειδοποίηση είναι η πιθανότητα υπερβολικού μαγειρέματος. Η κυκλοφορία του αέρα υψηλής ταχύτητας και υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει στο κάψιμο του φαγητού σας, το οποίο μπορεί να εγκυμονεί ακόμη και καρκινογόνους κινδύνους.

Βέλτιστες τροφές για τηγάνισμα στον αέρα

Εάν είστε συνηθισμένοι να τηγανίζετε βασικά προϊόντα, όπως πατάτες και κοτόπουλο, μια φριτέζα αέρα μπορεί να αποφέρει υπέροχα αποτελέσματα. Η Cucuzza συνιστά συγκεκριμένα να μαγειρέψετε έτσι σπιτικές γλυκοπατάτες. Η επίτευξη αυτής της περιζήτητης τραγανότητας σε έναν παραδοσιακό φούρνο μπορεί να είναι μια πρόκληση. Αντίθετα, πασπαλίστε γενναιόδωρα τα καρυκεύματα της επιλογής σας, ρίξτε τα στη φριτέζα και απολαύστε τα αποτελέσματα.

Μια γενικά καλή επένδυση

Για όσους σκέφτονται να αγοράσουν φριτέζα αέρος, η Cucuzza συμβουλεύει να αναζητήσουν μοντέλα κατασκευασμένα από πλαστικό χωρίς BPA. Καθώς μπαίνετε στον κόσμο του τηγανίσματος στον αέρα, θυμηθείτε ότι η μετριοπάθεια και οι προσεκτικές επιλογές είναι το κλειδί για να κάνετε αυτή τη γαστρονομική τάση μια υγιεινή προσθήκη στον τρόπο ζωής σας.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Bacillus Cereus: Το βακτήριο που προκαλεί “σύνδρομο τηγανητού ρυζιού”

Προσέξτε πόσα τηγανητά φαγητά τρώτε, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

φωτό: iStock