Τι είναι ένα τεστ IQ: Ορισμός και δύο έξυπνα τεστ για να… μετρηθείτε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
IQ
Το "IQ" είναι τα αρχικά των λέξεων Intelligence Quotient, δηλαδή Πηλίκο Νοημοσύνης.

Στο Πηλίκο Nοημοσύνης ο αριθμητής είναι η Διανοητική Ηλικία (Mental Age – MA) πολλαπλασιασμένη με το 100 και ο διαιρέτης είναι η Χρονολογική Ηλικία (Chronological Age – CA). Δηλαδή: IQ = 100 ΜΑ / CA

IQ test: Η κατανομή του δείκτη νοημοσύνης στο γενικό πληθυσμό

Ένα διάγραμμα των συχνοτήτων εμφάνισης των διαφόρων επιπέδων IQ στο γενικό πληθυσμό σχηματίζει μια καμπύλη σε σχήμα καμπάνας (Σχήμα 1, παρακάτω). Όπως υποδηλώνει η καμπύλη στο Σχήμα 1, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν IQ που πλησιάζει το 100, το οποίο είναι και ο μέσος όρος.

Όπως φαίνεται στο σχήμα, περίπου το 68% όλων των καταγεγραμμένων τεστ IQ κυμαίνεται μεταξύ 85 και 115 στο Πηλίκο Νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 32% των ανθρώπων είναι εκτός αυτού του μέσου όρου. Περίπου το 16% των ανθρώπων (1 στους 6) έχει IQ πάνω από 115 και άλλο τόσο έχει IQ κάτω από 85.

iq test

Σχήμα 1: Η κατανομή του IQ στο γενικό πληθυσμό

Η καμπύλη κατανομής για το Πηλίκο Νοημοσύνης είναι μια καμπύλη σχήματος καμπάνας, αλλά δεν είναι μια κατανομή τύπου Gauss. Το κάτω μισό της καμπύλης IQ δεν ταιριάζει με κάτι τέτοιο. Πιθανώς, αυτό συμβαίνει επειδή τα φυσικά γενετικά χαρίσματα αναμειγνύονται με κάποιες ειδικές συνθήκες, όπως το σύνδρομο Down και η φαινυλκετονουρία, καθώς και με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα αυτές οι επιρροές να διαμορφώνουν το κάτω μισό της καμπύλης με πιο πολύπλοκο τρόπο από ό,τι το πάνω ήμισυ της κατανομής IQ στον γενικό πληθυσμό.

Για παράδειγμα, η προβλεπόμενη συχνότητα εμφάνισης ενός ατόμου με Δείκτη Νοημοσύνης κοντά στο 200 είναι περίπου 1 στα 78 δισεκατομμύρια. Η παρατηρούμενη συχνότητα εμφάνισης, ωστόσο, είναι περίπου 1 στα 500.000, ή περίπου 39.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η κανονική κατανομή τύπου Gauss θα προέβλεπε.

Επίπεδο IQ Κατανομή στο γενικό πληθυσμό
115 και κάτω 84% (μόνο 1 στους 6 έχει πάνω από 115)
135 και κάτω 98% (μόνο 1 στους 50 έχει πάνω από 135)
157 και κάτω 99,87% (μόνο 1 στους 750 έχει πάνω από 157)
182 και κάτω 99,997% (μόνο 1 στους 30.000 έχει πάνω από 182)
212 και κάτω 99,9997% (μόνο 1 στα 3,5 εκατομμύρια έχει πάνω από 212)
246 και κάτω 99.99999990% (μόνο 1 στο 1 δισεκατομμύριο έχει πάνω από 246)

IQ test #1

Λέγεται ότι μερικά από τα πιο χαρισματικά μυαλά στον κόσμο βρήκαν δυσκολίες για να ολοκληρώσουν το συγκεκριμένο τεστ που βασίζεται στον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει ορισμένες δομές.

(Σημείωση: Σαφώς και ένα τόσο πρόχειρο τεστ δεν αποτελεί βασικό κριτηρίο για το επίπεδο ευφυίας ή νοημοσύνης κανενός. Για κάτι τέτοιο απαιτείται ένα επιστημονικά καταρτισμένο ερωτηματολόγιο και επίλυση εξειδικευμένων ασκήσεων. Ωστόσο και το ακόλουθο τεστ εμπεριέχει λίγα από αυτά τα στοιχεία)

Πατήστε Play και δείτε αν ανήκετε στο 4%…

IQ test #2

Το Τεστ Γνωστικής Αντανάκλασης (Cognitive Reflection Test – CRT) έχει χαρακτηριστεί ως το συντομότερο τεστ IQ παγκοσμίως. Το εν λόγω τεστ IQ αναπτύχθηκε στο Princeton το 2005 από την ψυχολόγο Shane Frederick. Έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει την ικανότητά σας να αγνοείτε την αρχική (βιαστική) απάντηση σε ένα φαινομενικά απλό ερώτημα. Σκοπός είναι να διακρίνει εκείνους που σκέφτονται λίγο πιο αργά, αλλά πιο ορθολογικά.

Με όρους ψυχολογίας, το τεστ IQ των τριών ερωτήσεων δείχνει πόσο καλοί είστε στο να αγνοείτε το “σύστημα 1” (διαίσθηση) και να επιλέγετε το “σύστημα 2” (αναλυτική) σκέψης; Για να απαντήσετε σωστά και στις τρεις ερωτήσεις πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην απάντησή σας και να αμφισβητήσετε την διαισθητική, πρώτη σας σκέψη.

Φυσικά, για να αποδείξετε την… μεγαλοφυΐα σας, πρέπει να απαντήσετε σωστά και στις τρεις ερωτήσεις. Αλλά η ταχύτητα έχει επίσης σημασία. Οι πιο γρήγορες απαντήσεις είναι ακόμα ένα σημάδι υψηλότερου δείκτη νοημοσύνης (IQ).

Λοιπόν, πόσο έξυπνα είστε πραγματικά; Θυμηθείτε, οι ερωτήσεις μπορεί να μην είναι τόσο απλές όσο μοιάζουν αρχικά. Ακόμη και οι σπουδαστές σε μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου (συμπεριλαμβανομένου του Γέιλ και του Χάρβαρντ) απέτυχαν να πάρουν και στις τρεις απαντήσεις σωστά, σε μια μελέτη του 2003. Μάλιστα, μόνο το 17% πέτυχε ένα τέλειο αποτέλεσμα!

Το Τεστ IQ των 3 ερωτήσεων:

  1. Μια ρακέτα και ένα μπαλάκι τένις κοστίζουν συνολικά 1,10 ευρώ. Η ρακέτα κοστίζει 1 ευρώ περισσότερο από το μπαλάκι. Πόσο κοστίζει το μπαλάκι;
  2. Έστω ότι 5 μηχανές χρειάζονται 5 λεπτά για να παράγουν 5 ρακέτες. Πόσο χρόνο χρειάζονται 100 μηχανές για να παράγουν 100 ρακέτες;
  3. Μέσα σε μια λίμνη, υπάρχει ένα κομμάτι με νούφαρα. Κάθε μέρα, το κομμάτι αυτό διπλασιάζεται σε εμβαδόν στην επιφάνεια της λίμνης. Εάν χρειάζονται 48 ημέρες για να καλύψουν τα νούφαρα ολόκληρη τη λίμνη, πόσος χρόνος χρειάζεται για να καλύψουν την μισή επιφάνεια της λίμνης;

Οι απαντήσεις:

  1. 5 σεντς – Οι περισσότεροι απαντούν διαισθητικά 10 σεντς. Μια μελέτη Princeton έδειξε ότι όσοι απαντούν 10 σεντς είναι πολύ λιγότερο υπομονετικοί από εκείνους που απαντούν σωστά.
  2. 5 λεπτά – Το ένστικτό σας μπορεί να σας “λέει” 100 λεπτά. Αλλά η κάθε μηχανή θέλει 5 λεπτά για να φτιάξει ένα μπαλάκι. Οπότε όσο θα ζητάμε τόσα μπαλάκια από αντίστοιχες μηχανές (π.χ. 100 μπαλάκια από 100 μηχανές) ο χρόνος θα παραμένει ίδιος.
  3. 47 ημέρες – Οι περισσότεροι απαντούν 24 ημέρες. Η πρώτη αντίδραση του μυαλού είναι να διαιρέσει τον χρόνο στα 2, επειδή του ζητάμε να διαιρέσει και την επιφάνεια στα 2. Αλλά το εμβαδόν που καλύπτουν τα νούφαρα διπλασιάζεται κάθε μέρα. Οπότε θα χρειαστεί μόνο μια μέρα για να πάει από το μισό στο ολόκληρο της επιφάνειας της λίμνης.

Πηγές: http://www.iflscience.comhttp://michna.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις συνήθειες που δείχνουν ότι έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τεστ νοημοσύνης δείχνει ποιον από τους 9 τύπους ευφυίας έχετε

Αυτά τα 8 γνωρίσματα χαρακτηρίζουν τα άτομα με ανώτερη ευφυία

Πόσο σοφοί είστε; Πανεπιστημιακό τεστ 7 ερωτήσεων: Κάντε κλικ και απαντήστε ειλικρινά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν