Σας «γαργαλάει» ο λαιμός σας; Πώς θα καταλάβετε αν είναι κάτι σοβαρό

  • Ρούλα Τσουλέα
λαιμός
Ο κνησμός μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Η σημασία της διάρκειάς του και άλλων συμπτωμάτων.

Έχετε νιώσει ποτέ ότι σας «γαργαλάει» ο λαιμός σας; Αν ναι, σίγουρα ξέρετε πόσο ενοχλητικό και δυσάρεστο είναι το «γαργαλητό» αυτό, το οποίο συνήθως οφείλεται σε ερεθισμό στην ανώτερη αναπνευστικό οδό.

Ο ερεθισμός αυτός μπορεί να έχει πολλές αιτίες, από αλλεργίες και έκθεση σε χημικά έως μία νόσο (τυπικά ένα απλό κρυολόγημα), αναφέρει ο Dr. Simon Hodes, οικογενειακός ιατρός στο Κέντρο Εξωτερικών Ιατρείων της Cleveland Clinic στο Moorgate, του Λονδίνου.

Ο λαιμός σας μπορεί επίσης να είναι ερεθισμένος λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή κάποιων φαρμάκων που παίρνετε.

Στην πραγματικότητα, είναι τόσο πολλοί οι πιθανοί παράγοντες που μπορεί να το προκαλέσουν, ώστε έχει σημασία να ανευρίσκεται η αιτία του. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσουν ορισμένα απλά ερωτήματα, λέει ο Dr. Hodes. Πότε εμφανίστηκε το γαργαλητό και ποια άλλα συμπτώματα το συνοδεύουν; Πόσο καιρό το έχετε; Έχετε εντοπίσει έναν πιθανό εκλυτικό παράγοντα που το προκαλεί; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα υποδεικνύουν και τις πιθανές αιτίες.

Πότε χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση

Αυτό είναι σημαντικό διότι μερικές (σπάνιες) φορές ο επίμονος κνησμός στον λαιμό ή και ο ξερόβηχας αποτελούν ένδειξη σοβαρών παθήσεων. «Όταν ο λαιμός σας ενοχλεί επί περισσότερες από δύο εβδομάδες, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό», τονίζει ο Dr. Hodes. Το ίδιο και εάν έχετε άλλα συμπτώματα όπως:

  • Δυσφαγία (δυσκολίες στην κατάποση)
  • Κόπωση
  • Ανεξήγητο πυρετό πάνω από 38,6 βαθμούς Κελσίου
  • Φλέγματα με αίμα ή με κίτρινο ή πράσινο χρώμα
  • Διογκωμένους λεμφαδένες στον λαιμό σας
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια (π.χ. χωρίς αλλαγή στη διατροφή ή στο επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς σας)

Οι δυσκολίες στην κατάποση, λ.χ., αποτελούν το πιο συχνό σύμπτωμα του καρκίνου του οισοφάγου. Ωστόσο μπορεί να νιώθετε και ότι ο λαιμός σας «γαργαλάει», σαν να υπάρχει κάτι σ’ αυτόν.

Αντίστοιχα, ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά προκαλεί επίμονο βήχα με αίμα, που μπορεί να εκλάβει κάποιος ως απλό «γαργαλητό» στον λαιμό του.

Πότε να πάτε στο νοσοκομείο

Ο Dr. Hodes συνιστά να σπεύσετε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά του πλησιέστερου νοσοκομείου εάν εκτός από το γαργαλητό που νιώθατε στον λαιμό σας, εκδηλώσετε:

  • Πόνο στο στήθος
  • Βήχα με σημαντική ποσότητα αίματος
  • Ζάλη
  • Συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή

Αν και είναι σπάνιο να οφείλεται σε κάτι σοβαρό το γαργαλητό στο λαιμό, είναι σημαντικό να μην το υποτιμάτε, υπογραμμίζει ο Dr. Hodes. Ακόμα κι αν είναι ήπιο, χρειάζεται έλεγχο εφ’ όσον είναι επίμονο και δεν υποχωρεί. Να θυμάστε πως κάθε νόσημα που εντοπίζεται νωρίς, μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα απ’ ό,τι αν ήταν προχωρημένο.

Φωτογραφία: iStock