Ποια δωμάτια στο σπίτι έχουν τα περισσότερα μικρόβια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βακτήρια
Ο καθηγητής Charles Gerba από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος περιβαλλοντικός μικροβιολόγος και ειδικός στα βακτήρια και τα μικρόβια.

Δείτε τι απάντησε, όταν το Mother Nature Network του ζήτησε να περιγράψει τα πιο “ύπουλα” σημεία με υψηλή συγκέντρωση μικροβίων και βακτηρίων μέσα στο “μέσο” σπίτι…

Κρεβατοκάμαρα

Τα μαξιλάρια είναι επί της ουσίας το μόνο σημαντικό μέρος που θα πρέπει αν σας ανησυχεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να μην αλλάζουν μαξιλαροθήκες για αρκετές μέρες και αυτό σημαίνει ότι το πρόσωπό σας έρχεται σε επαφή με πολλούς μικροοργανισμούς κάθε φορά που ξαπλώνετε. Το επάνω μέρος των καλυμμάτων μένει αρκετά καθαρό. Τα σεντόνια είναι λίγο χειρότερα, επειδή καλύπτονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε το σκοτεινό και υγρό περιβάλλον να γίνεται γόνιμο έδαφος για τα μικρόβια.

Η συμβουλή του είναι να αλλάζετε μαξιλαροθήκη τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα και να μην την μοιράζεστε με άλλο άτομο.

Μπάνιο

Πολλοί πιστεύουν ότι τα περισσότερα βακτήρια είναι στην λεκάνη της τουαλέτας, αλλά αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά η πορσελάνη της τουαλέτας είναι από τα πιο καθαρά σημεία σε όλο το σπίτι, επειδή συνήθως οι άνθρωποι την καθαρίζουν τακτικά και πολύ καλά. Τα περισσότερα βακτήρια στο μπάνιο είναι πάνω στις πετσέτες και ειδικά σε εκείνη των χεριών στο πλάι του νιπτήρα, την οποία χρησιμοποιούν όλοι όσοι μπαίνουν στο μπάνιο.

Επειδή μένουν για πολλές ώρες νωπές, οι πετσέτες στο μπάνιο γίνονται ιδανικό μέρος για τα βακτήρια, ειδικά όταν αναλογιστεί κανείς ότι το μπάνιο γεμίζει και με υδρατμούς με μεγάλη θερμοκρασία και είναι και ένα γενικά σκοτεινό σημείο στο σπίτι.

Αρκετά βακτήρια υπάρχουν και στις μπαταρίες της βρύσης, εκεί που αγγίζουν όλοι οι άνθρωποι για να τις ανοίξουν και να τις κλείσουν.

Κουζίνα

Ούτε το ψυγείο, ούτε ο πάγκος, ούτε οι εστίες της κουζίνας, ούτε καν ο νιπτήρας δεν είναι το πιο επικίνδυνο σημείο σε μια κουζίνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Gerba, η μεγαλύτερη εστία μικροβίων είναι το σφουγγαράκι καθαρισμού των πιάτων και των επιφανειών.

Περίπου το 15% των σφουγγαριών της κουζίνας περιέχει βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. Coli, που μπορεί να σας αρρωστήσουν βαριά. Για να είστε ασφαλείς, κάθε λίγες ημέρες βάλτε το σφουγγαράκι στα μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα ή πλύντε το στο πλυντήριο πιάτων.

Επίσης, σοβαρή εστία μικροβίων είναι και η επιφάνεια κοπής που χρησιμοποιείται για το τεμάχισμα κρεάτων και λαχανικών. Πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετική επιφάνεια κοπής για κάθε είδος και να τις πλένετε στο πλυντήριο πιάτων ή στο χέρι με απολυμαντικό.

Σαλόνι

Τα μαξιλάρια στον καναπέ δεν πλένονται, δεν αερίζονται και δεν απολυμαίνονται όσο θα έπρεπε συνήθως. Έτσι μαζεύουν αρκετή “αόρατη” σκόνη και βακτήρια.

Επίσης, πρέπει να καθαρίζετε πολύ τακτικά, ακόμα και κάθε μέρα, το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης και τους διακόπτες και τς πόμολα από τις πόρτες σε χώρους που διέρχονται όλα τα μέλη της οικογένειας.

Γραφείο

Ο δρ Gerba υποστηρίζει ότι είναι πιο βρώμικα και από τα γραφεία στον χώρο εργασίας, επειδή στις περισσότερες οικογένειες πρόκειται για κοινόχρηστους χώρους που όλοι σχεδόν κάθονται, τρώνε κλπ. Το πιο επικίνδυνο σημείο είναι η επιφάνεια του τραπεζιού, ακολουθούμενη από το τηλέφωνο και τον υπολογιστή που συνήθως υπάρχει εκεί (πληκτρολόγιο και “ποντίκι”).

Γενικά

Οι μοκέτες που μένουν χειμώνα-καλοκαίρι στο σπίτι είναι πολύ σοβαρές εστίες μικροβίων. Πρέπει να καθαρίζονται πολύ τακτικά και κυρίως να αφήνετε τα δωμάτια στα οποία υπάρχουν μοκέτες να αερίζονται πολύ καλά κάθε μέρα.

Πηγή: http://www.mnn.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο: Πόσα μικρόβια μεταφέρονται με ένα ερωτικό φιλί…

Πώς να καθαρίσετε σωστά το βετέξ της κουζίνας