Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα; Τι λένε οι ειδικοί;

  • Iatropedia newsroom
Οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα
Πότε ήταν η τελευταία φορά που αλλάξατε την οδοντόβουρτσά σας; Για πολλούς ανθρώπους, η απάντηση είναι «πολύ καιρό πριν».

«Ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να παίρνει καινούρια οδοντόβουρτσα κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες», δήλωσε στο CBS News ο Δρ. Kevin Sands, οδοντίατρος με έδρα το Beverly Hills. Αυτό διασφαλίζει ότι οι τρίχες εξακολουθούν να είναι λειτουργικές και η συσσώρευση βακτηρίων στην οδοντόβουρτσα ελάχιστη.

Από την πλευρά της, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση υποστηρίζει ότι η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να αντικαθίσταται πιο συχνά εάν οι τρίχες είναι φανερά μπερδεμένες ή φθαρμένες.

Άλλο όμως τι κάνουμε εμείς κι άλλο τι συνιστούν οι ειδικοί. Πριν λίγα χρόνια βρετανική δημοσκόπηση με 1.000 εθελοντές είχε δείξει ότι οι γυναίκες αλλάζουν οδοντόβουρτσα κάθε 92 ημέρες κατά μέσο όρο. Οι άνδρες όμως αισίως φθάνουν στις 185!

Διανύοντας την περίοδο των ιώσεων και διαφόρων εποχικών ασθενειών υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας μετά από νόσηση με ίωση ή άλλη μεταδοτική νόσο.

Οι οδοντόβουρτσες έχει αποδειχθεί ότι φιλοξενούν έτσι κι αλλιώς διάφορα βακτήρια.

Συμβουλές υγιεινής για την οδοντόβουρτσα

Πώς λοιπόν διατηρείτε την οδοντόβουρτσά σας στην καλύτερη κατάσταση μέχρι να έρθει η ώρα να την αντικαταστήσετε; Μία σημαντική συμβουλή είναι να την ξεπλένετε πολύ καλά μετά από κάθε χρήση με ζεστό νερό ώστε να μαλακώσουν οι τρίχες και να φύγουν υπολείμματα οδοντόκρεμας και τροφής.

Άλλη σημαντική πρακτική που πρέπει να ακολουθείται είναι η σωστή αποθήκευση σε στεγνό και καθαρό μέρος. Αυτό σημαίνει ότι  τα καπάκια ή καλύμματα δεν θα πρέπει να έχουν μικρόβια ή κομμάτια οδοντόκρεμας.

Μια προστατευτική θήκη στη βαλίτσα ή το νεσεσέρ σας είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρείτε την οδοντόβουρτσά σας καθαρή ενώ ταξιδεύετε, αλλά θυμηθείτε να τη βγάλετε από τη θήκη της και να την αφήσετε να στεγνώσει.

Ακόμη, εάν μοιράζεστε το μπάνιο με κάποιον, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ των βουρτσών για να αποτραπεί η εξάπλωση των βακτηρίων.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες πάντως χρησιμοποιούνται από το 57% των γυναικών και το 32% των ανδρών, σύμφωνα με την έρευνα η οποία επίσης διαπίστωσε ότι επτά στους 10 άνδρες (72%) έχουν χρησιμοποιήσει την οδοντόβουρτσα της συντρόφου τους.

Από την άλλη όμως μόνο το 26% των γυναικών δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει τη βούρτσα του συντρόφου του, υποδηλώνοντας ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικές με τα βακτήρια που κρύβονται στη βούρτσα ενός άνδρα.

Τέλος, αν απαιτείτε την καλύτερη υγιεινή για την οδοντόβουρτσά σας στο μεσοδιάστημα από την αντικατάστασή της μπορείτε να την βυθίζετε σε αντισηπτικό στοματικό διάλυμα για περίπου μία ώρα και μετά να την ξεπλένετε καλά και να την στεγνώνετε.