Πώς μπορούν οι απλοί πολίτες να σώσουν κάποιον που παθαίνει καρδιακή ανακοπή

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιακή ανακοπή
Η άμεση βοήθεια σε θύμα καρδιακής ανακοπής σχετίζεται με βελτιωμένες πιθανότητες επιβίωσης, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που γίνεται στην Γαλλία.

“Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι όταν οι ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ενσωματώνουν μέλη του κοινού στα συστήματά τους, οι άνθρωποι που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Martin Jonsson από το Ινστιτούτο Karolinska, της Σουηδίας.

Η καρδιακή ανακοπή προκαλείται από ηλεκτρική δυσλειτουργία της καρδιάς, που την αναγκάζει να σταματήσει να χτυπά και να αντλεί αίμα. Είναι θανατηφόρα μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς την παροχή άμεσης βοήθειας.

Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (AEDs) σοκάρουν ηλεκτρικά την καρδιά έτσι ώστε να αρχίσει να χτυπά ξανά, ενώ η καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) χρησιμοποιεί θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοές για να μεταφέρει αίμα και οξυγόνο στο σώμα.

Αυτή η μελέτη διερεύνησε την συσχετίση μεταξύ της άμεσης βοήθειας από περαστικούς και της χρήσης CPR, της χρήσης AEDs και της επιβίωσης του παθόντα εντός 30 ημερών μετά από την καρδιακή ανακοπή.

Η μελέτη περιελάμβανε όλες τις εκτός νοσοκομείου καρδιακές ανακοπές που συνέβησαν από το 2016 έως το 2019 σε τέσσερις περιοχές. Από τις δύο πολυπληθέστερες περιοχές της Σουηδίας (Στοκχόλμη, Västra Götaland), που συνελέχθησαν από το σουηδικό μητρώο CPR. Οι πληροφορίες από την Ολλανδία ελήφθησαν από την βάση δεδομένων ARREST και το μητρώο καρδιακών συλλήψεων Ticino χρησιμοποιήθηκε για δεδομένα από την Ελβετία.

Πώς μπορούν οι απλοί πολίτες να ειδοποιηθούν ότι κάποιος κοντά τους χρειάζεται Πρώτες Βοήθειες

Το σύστημα παροχής πρώτων βοηθειών από απλούς πολίτες ήταν το εξής:

  1. Το κοινό μπορεί να εγγραφεί ως ανταποκριτής πρώτων βοηθειών μέσω εφαρμογής/διαδικτύου για κινητά τηλέφωνα.
  2. Στην συνέχεια οι εθελοντές πολίτες καταχωρούνται σε μια βάση δεδομένων και το σύστημα παρακολουθεί τη θέση τους (μέσω του κινητού τους τηλεφώνου).
  3. Όταν το Κέντρο Πρώτων Βοηθειών λάβει κλήση για καρδιακή ανακοπή, ο υπεύθυνος μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα.
  4. Εάν πολίτες-ανταποκριτές βρίσκονται πολύ κοντά στη θέση καρδιακής ανακοπής, λαμβάνουν μια ειδοποίηση στο κινητό τους να σπεύσουν στον συνάνθρωπο που χρειάζεται την βοήθειά τους με οδηγίες για εκτέλεση CPR ή εύρεση AED.

Συνολικά 8.513 καρδιακές ανακοπές συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Σε 3.410 περιπτώσεις, απλοί πολίτες-ανταποκριτές στάλθηκαν στο θύμα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή σε smartphone, ενώ σε 5.103 περιπτώσεις δεν στάλθηκε τέτοιοι εθελοντές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα για την επιβίωση των παθόντων τις επόμενες 30 ημέρες. Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία, την κατάσταση του εθελοντή, την ώρα ανταπόκρισης των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και την ώρα της ημέρας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά την αποστολή των απλών ανταποκριτών, υπήρχε:

  • 28% υψηλότερη πιθανότητα παροχής CPR
  • 56% υψηλότερη πιθανότητα χρήσης AED και
  • 28% υψηλότερη πιθανότητα ο παθών να είναι ζωντανός μετά από 30 ημέρες

Ο δρ. Jonsson είπε: “Η μελέτη μας καταδεικνύει τα οφέλη από τη συμπερίληψη του ευρέως κοινού στην ανταπόκριση έκτακτης ανάγκης σε ύποπτη καρδιακή ανακοπή. Κάθε δευτερόλεπτο μετρά σε αυτές τις καταστάσεις και μπορούμε να σώσουμε ζωές με την ταχεία χρήση AED και CPR.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιακή ανακοπή: Το πιο κοινό σύμπτωμα λίγα λεπτά πριν ΔΕΝ είναι ο πόνος στο στήθος – Τι νιώθει το 60% των ασθενών

Αυτό το ρόφημα είναι κλειδί για την υγεία της καρδιάς. Από ποιον κίνδυνο μας προστατεύει

“Καμπανάκι” για πρόβλημα στην καρδιά αν αισθανθείτε έτσι τα πόδια σας

Σημάδι ύπουλης και θανατηφόρας καρδιακής νόσου αν τα νύχια σας αρχίσουν να είναι έτσι