Πώς ξεβουλώνει ο νεροχύτης και πώς φεύγουν άλατα και δυσάρεστες μυρωδιές

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
νεροχύτης
Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε λύσεις με ισχυρά χημικά παρασκευάσματα από το εμπόριο, προκειμένου να ξεβουλώσουν τον νεροχύτη, να τον καθαρίσουν από άλατα και να απομακρύνουν τυχόν δυσάρεστες μυρωδιές που βγαίνουν από αυτόν.

Δείτε μερικές έξυπνες και απλές λύσεις με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι, για να κάνετε τον νεροχύτη να αστράφτει από κάθε άποψη.

Νεροχύτης: Πώς ξεβουλώνει με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι

 1. Ρίξτε πρώτα αρκετό βραστό νερό στον νεροχύτη
 2. Ρίξτε 1-2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα στον νεροχύτη, όσο καλύτερα μπορείτε
 3. Ρίξτε περίπου μισό ποτήρι λευκό ξύδι πάνω στην μαγειρική σόδα
 4. Αφήστε τα δύο υλικά να αντιδράσουν. Θα δείτε να αφρίζουν έντονα και πιθανότατα αυτή η αντίδραση να υπερχειλίζει από το στόμιο του νεροχύτη
 5. Τέλος, ρίξτε μπόλικο βραστό νερό στον νεροχύτη

Η μαγειρική σόδα και το καυτό νερό μαλακώνουν τις ακαθαρσίες και ό,τι άλλο έχει μείνει στο εσωτερικό της υδρορροής. Η χημική αντίδραση της σόδας με το ξύδι τις ξεκολλάνε και το άφθονο νερό στο τέλος τις παρασύρει μακριά, ξεβουλώνοντας τον νεροχύτη.

Νεροχύτης: Πώς φεύγουν οι μυρωδιές

Θα χρειαστείτε:

 • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
 • 1/2 φλιτζάνι μαγειρικής σόδας

Τι να κάνετε:

 • Ζεστάνετε τον χυμό λεμονιού και προσθέστε το μέσα στη σόδα για να διαλυθεί καλά. Κάντε το αυτό αργά, επειδή θα υπάρχει κάποια αντίδραση με την μορφή αφρού, μεταξύ σόδας και χυμού.
 • Στη συνέχεια ρίξτε το διάλυμα σιγά-σιγά μέσα στο νεροχύτη. Περιμένετε 10 λεπτά για να απορροφήσει όλες τις ακαθαρσίες και στη συνέχεια ρίξτε ζεστό νερό.

Αυτό ήταν! Δεν θα υπάρχει πλέον κανένα ίχνος από τις δυσάρεστες οσμές.

Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να καθαρίσετε όλες τις αποχετεύσεις στο σπίτι (π.χ. στο μπάνιο ή στις υδρορροές στο μπαλκόνι) και να αφαιρέστε όλες τις μυρωδιές. Αντί για χυμό λεμονιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλκοολούχο ξύδι.

Νεροχύτης: Πώς φεύγουν τα άλατα

 • Βάλτε λευκό ξίδι σε ένα μπολ και βυθίστε ένα πανί σε αυτό. Βεβαιωθείτε ότι ο νεροχύτης είναι τελείως στεγνός για τη διαδικασία αυτή. Δεν θέλετε το νερό να αραιώσει την επίδραση του ξυδιού.
 • Πάρτε το εμποτισμένο πανί και τυλίξτε το γύρω από τη βρύση και γύρω από όλα τα σημεία με άλατα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά πανιά και να τα εφαρμόσετε όλα την ίδια στιγμή. Αλλιώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο ακριβώς πανί σταδιακά.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει όλα τα μέρη με άλατα. Στην συνέχεια ρίξτε λίγο περισσότερο ξύδι πάνω στο ύφασμα, για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά εμποτισμένο.
 • Αφήστε το πανί για μια ώρα περίπου και στη συνέχεια αφαιρέστε το.
 • Πάρτε ένα σφουγγάρι κουζίνας και χρησιμοποιήστε το τραχύ μέρος, για να τρίψετε γύρω από τις ρωγμές και τις εγκοπές.
 • Αν ο νεροχύτης σας είναι σε πολύ κακή κατάσταση, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία άλλη μια φορά.
 • Αφού τελειώσετε, στεγνώστε το νεροχύτη.

Δείτε τη διαδικασία και στο παρακάτω βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν