Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα

  • Iatropedia newsroom
συμπτώματα στην περίοδο
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, όπως τα πικάντικα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας, μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα πιο έντονα.

Πολλές γυναίκες έχουν έντονα συμπτώματα κατά την έμμηνο ρύση. Ορισμένες τροφές μπορούν να μειώσουν αυτά τα συμπτώματα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ άλλες τροφές μπορεί να τα επιδεινώσουν.

Τα έντονα συμπτώματα που βιώνουν πολλές γυναίκες περιλαμβάνουν συνήθως κράμπες στην κοιλιά, πονοκεφάλους, ναυτία, κούραση, φούσκωμα, αλλαγές στη διάθεση, διάρροια και εμετό.

Αν νιώθετε κάποιο από τα παραπάνω όταν έχετε περίοδο, η προσθήκη ορισμένων τροφών στη διατροφή σας και η αφαίρεση άλλων μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Μην ξεχνάτε το κυριότερο, να πίνετε πάντα άφθονο νερό.

Ποιες τροφές να προτιμάτε

1. Φρούτα και πράσινα λαχανικά

Φρούτα πλούσια σε νερό, όπως το καρπούζι και το αγγούρι, είναι εξαιρετικά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Τα γλυκά φρούτα μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη χωρίς να τρώτε πολλά επεξεργασμένα σάκχαρα.

Συνήθως, όταν έχετε περίοδο τα επίπεδα του σιδήρου πέφτουν, οδηγώντας σε κόπωση, σωματικό πόνο και ζάλη. Τα πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα σιδήρου σας.

2. Τζίντζερ

Μια ζεστή κούπα τσάι τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει ορισμένα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως. Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να καταπραΰνει τους πόνους των μυών. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να μειώσει τη ναυτία. Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Η υπερκατανάλωση τζίντζερ μπορεί να οδηγήσει σε καούρα.

3. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι μια άλλη τροφή πλούσια σε σίδηρο και πρωτεΐνες που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας. Η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία σας και μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι και κορεσμένοι κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, περιορίζοντας τις λιγούρες.

4. Ψάρια

Πλούσιο σε σίδηρο, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ψάρι είναι μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 διαπίστωσαν ότι ο πόνος της περιόδου τους μειώθηκε τόσο πολύ που μπορούσαν να μειώσουν την ποσότητα ιβουπροφαίνης που έπαιρναν.

Επίσης, μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να μειώσουν την κατάθλιψη, βοηθώντας τις γυαίκες που εναλλαγές στη διάθεσή τους κατά την έμμηνο ρύση.

5. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι γνωστός ως αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό και η κουρκουμίνη είναι το κύριο ενεργό συστατικό του. Μια μελέτη του 2015 εξέτασε τις επιδράσεις της κουρκουμίνης στα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν κουρκουμίνη είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

6. Μαύρη σοκολάτα

Ένα νόστιμο και ευεργετικό σνακ, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο. Μια ράβδος 100 γραμμαρίων με 70 έως 85 τοις εκατό μαύρη σοκολάτα περιέχει 67 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) για σίδηρο και 58 τοις εκατό της RDI για μαγνήσιο.

7. Φακές και φασόλια

Οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, επομένως είναι καλά υποκατάστατα κρέατος. Είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικές προσθήκες στη διατροφή σας εάν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι χαμηλά.

8. Γιαούρτι

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν λοιμώξεις κατά τη διάρκεια ή μετά την περίοδό τους. Εάν έχετε την τάση να παθαίνετε λοιμώξεις, τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι μπορούν να θρέψουν τα «καλά» βακτήρια στον κόλπο σας. Το γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Αν και μπορείτε να τρώτε όλα τα τρόφιμα όταν έχετε περίοδο, αρκεί να διατηρείτε ένα μέτρο, ίσως θέλετε να αποφύγετε ορισμένες τροφές που μπορεί επιδεινώσουν τα συμπτώματα της περιόδου σας.

1. Αλάτι

Η κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση νερού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

2. Ζάχαρη

Οι περισσότερες γυναίκες έχουμε λιγούρες για κάτι γλυκό, όταν έχουμε περίοδο. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση της ενέργειας που ακολουθείται από απότομη πτώση. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη διάθεσή σας και το αίσθημα κούρασης που αισθάνεστε.

3. Καφές

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού και φούσκωμα, ενώ μπορεί επίσης να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους. Ωστόσο, αν έχετε συνηθίσει να πίνετε αρκετό καφέ μέσα στην ημέρα σας, μην τον κόψετε τελείως.

Ο καφές μπορεί επίσης να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και αν έχετε την τάση να έχετε διάρροια κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, καλύτερα να τον αποφύγετε.

4. Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα σας, που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της περιόδου σας.

Για παράδειγμα, το αλκοόλ μπορεί να σας αφυδατώσει, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους και να προκαλέσει φούσκωμα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια και ναυτία.

5. Πικάντικα φαγητά

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα πικάντικα τρόφιμα αναστατώνουν το στομάχι τους, προκαλώντας τους διάρροια, πόνο στο στομάχι, ακόμη και ναυτία. Εάν το στομάχι σας δυσκολεύεται να αντέξει τα πικάντικα φαγητά ή αν δεν έχετε συνηθίσει να τα τρώτε, ίσως είναι καλύτερο να τα αποφύγετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

6. Κόκκινο κρέας

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, το σώμα σας παράγει προσταγλανδίνες. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν τη μήτρα σας να συστέλλεται και να απαλλαγεί από την επένδυση της μήτρας, με αποτέλεσμα την ροή του αίματος. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών προκαλούν κράμπες.

Το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι πλούσιο σε σίδηρο, αλλά έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε προσταγλανδίνες και πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Πηγή: Healthline.com / Φωτογραφία iStock