Παρωνυχίδα: Πώς την αφαιρούμε χωρίς πόνο και επιπλέον τραυματισμό

  • Iatropedia newsroom
παρωνυχίδα
Κατά τους χειμερινούς μήνες το πρόβλημα με τις παρωνυχίδες στα δάχτυλα των χεριών γίνεται πιο έντονο.

Προσέξατε ότι η λέξη κλειδί είναι το “δάχτυλα” και όχι το “νύχια”; Αυτό ισχύει επειδή μια παρωνυχίδα, ή παρανυχίδα, είναι περισσότερο ένα ενοχλητικό πρόβλημα που ξεκινά στο δέρμα που περιβάλλει το νύχι, παρά ένα πρόβλημα του καθεαυτού νυχιού.

Τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από την παρωνυχίδα

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ένα και μόνο ένα: Μην τν τραβήξετε ΠΟΤΕ!

Αν το κάνετε, θα προκαλέσετε μια μικρή, αλλά πολύ επώδυνη πληγή, η οποία είναι πάρα πολύ πιθανό να μολυνθεί με βακτήρια και να έχετε μεγαλύτερα προβλήματα, όπως να εκδηλώσετε παρωνυχία.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνετε περιγράφεται με μία λέξη: Ενυδάτωση.

Αφού προσπαθήσετε με ένα νυχοκόπτη πολύ προσεκτικά να κόψετε την παρωνυχίδα στην επιφάνεια του δέρματος, ενυδατώστε το σημείο πολύ καλά. Είναι σώφρον πριν και μετά δοκιμάσετε κόψετε την παρωνυχίδα να βάλετε και μια αντιβακτηριακή κρέμα.

Χρησιμοποιήστε καθαρό ψαλιδάκι ή νυχοκόπτη. Προσπαθήστε να κόψετε την παρωνυχίδα όσο πιο κοντά στη βάση της γίνεται. Όσο πιο κοντά κοπεί, τόσο λιγότερο πιθανό είναι η παρωνυχίδα σας να “πιαστεί” σε ρούχα κλπ. Μην κόψετε περισσότερο το δέρμα ή τα νύχια απ’ όσο είναι αναγκαίο, καθώς μπορεί να δημιουργήσετε ένα βαθύ κόψιμο που μπορεί να μολυνθεί.

Ενυδάτωση και κάλυψη

Στη συνέχεια μπορείτε να μουλιάσετε τα νύχια σας σε ελαιόλαδο ή σε κάποιο άλλο ενυδατικό έλαιο (αυτό μπορείτε να το κάνετε τακτικά και ως μέτρο πρόληψης για τις παρωνυχίδες).

Επίσης, μπορείτε να βάλετε λίγη βαζελίνη στο σημείο και να το καλύψετε με ένα τραυμαπλάστ ή και με λίγη γάζα ώστε να “εγκλωβίσετε” την υγρασία εκεί και να απορροφηθεί καλά.

Τέλος, το τραυμαπλάστ ή κάτι παρόμοιο, θα σας βοηθήσει να μην πιαστεί η παρωνυχίδα σας στα ρούχα σας και να επιδεινωθεί. Μπορείτε, λοιπόν να έχετε καλυμμένο το σημείο μέχρι να μαλακώσει η παρωνυχίδα και να την κόψετε με ασφάλεια.

Πηγές: http://www.huffingtonpost.comhttp://www.wikihow.com