Ο «νόμος της ούρησης» και γιατί πρέπει να ακολουθείτε τον «κανόνα των 21 δευτερολέπτων»!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ούρηση
Το 2015, μια ομάδα ερευνητών πήρε βραβείο για το έργο της στην λήψη φωτογραφιών και βίντεο υψηλής ταχύτητας από ζώα που... ουρούσαν.

Στην συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τεχνητό μοντέλο για να προσομοιώσουν την ούρηση για μια ποικιλία διαφορετικού μεγέθους ζώων. Αποτέλεσμα; Κατέληξαν στον πιο περίεργο νόμο που ακούσατε ποτέ…

Τι είναι ο νόμος της ούρησης

Είναι ένας απλός νόμος, αλλά περίεργος: τα ζώα που είναι πάνω από 3 κιλά αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους για περίπου 21 δευτερόλεπτα. Σε μικρότερα ζώα (π.χ. αρουραίους) η ούρηση μπορεί να συμβεί σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Η έρευνα βοήθησε να επιβεβαιωθεί ότι η διάρκεια της ούρησης δεν σχετίζεται μόνο με την πίεση της ουροδόχου κύστης, αλλά και με την βαρύτητα. Σε μικρότερα ζώα, ο χρόνος της ούρησης περιορίζεται από την επιφανειακή τάση του υγρού στην ουροδόχο κύστη (ούρα).

«Πώς γίνεται τόσο τα ζώα βάρους 100 κιλών, όσο κι εκείνα βάρους 0,5 κιλών να αδειάζουν τις κύστεις τους σε σχεδόν ολόιδια χρονική διάρκεια; Τα μεγαλύτερα ζώα έχουν μακρύτερη ουρήθρα και συνεπώς μεγαλύτερη βαρυτική δύναμη που οδηγεί την ροή των ούρων. Αυτές οι μακριές ουρήθρες αυξάνουν τον ρυθμό ροής στα μεγαλύτερα ζώα, επιτρέποντάς τους να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους για περίπου την ίδια χρονική διάρκεια”, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Σε αυτήν την μελέτη, διαπιστώνουμε ότι οι παρατηρήσεις μας παραπέμπουν στο φαινόμενο που είναι γνωστό ως ‘βαρέλι του Πασκάλ’. Η ουρήθρα παίζει τον ρόλο του σωλήνα που κατευθύνει τα ούρα προς τα κάτω. Έτσι η ουρήθρα αυξάνει τη βαρυτική δύναμη που ασκείται στα ούρα. Ως εκ τούτου η ουρήθρα παίζει κρίσιμο ρόλο στην ικανότητα της κύστης να αδειάζει γρήγορα«.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε μια περίληψη του φαινομένου “βαρέλι του Πασκάλ”, όπου μια μικρή ποσότητα νερού προκαλεί μια μεγάλη κανάτα να σκάσει εξαιτίας αυτής της πρόσθετης ενέργειας.

Παρόλο που είναι διασκεδαστικό να γνωρίζουμε το πώς και για πόση ώρα ουρούν τα ζώα, αυτή η έρευνα είναι επίσης χρήσιμη για λόγους διάγνωσης ουροποιητικών προβλημάτων της ουροδόχου κύστης. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συνέλεξαν, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια εξίσωση που ορίζει το πόσα δευτερόλεπτα πρέπει να ουρεί κάθε ζώο.

Ενδεχόμενη απόκλιση από αυτόν τον χρόνο ούρησης μπορεί να είναι ένδειξη κακής υγείας της ουροδόχου κύστης, καθώς και πρήξιμο, λοίμωξη, ή προβλήματα στον προστάτη.

Ο κανόνας των 21 δευτερολέπτων

Η ουρολόγος Nicole Eisenbrown είπε ότι “ο κανόνας των 21 δευτερολέπτων” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την υγεία του ουροποιητικού σας συστήματος.

Βασικά, αξίζει να χρονομετρήσετε τον εαυτό σας όταν ουρείτε (για αρκετές επισκέψεις στη τουαλέτα, όχι μόνο μία-δύο φορές) και να δείτε αν χρειάζεστε πολύ περισσότερο ή λιγότερο από 21 δευτερόλεπτα για να αδειάσετε την κύστη σας.

Έστω ότι ασχολείστε με ένα επάγγελμα όπου είναι δύσκολο να πάτε άμεσα στην τουαλέτα όποτε νιώθετε την πρώτη… ανάγκη (π.χ. δάσκαλοι). Αυτό σημαίνει ότι αναγκάζεστε να κρατάτε την ανάγκη αυτή για όσο περισσότερο μπορείτε. Αυτό μπορεί σταδιακά να διευρύνει την ουροδόχο κύστη σας και να σας προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα.

Σε περίπτωση που ουρείτε πολύ συχνά (και αν το κάνετε για πολύ λιγότερο από 21 δευτερόλεπτα θα ήταν ένας καλός δείκτης για αυτό), μπορεί να καταλήξετε με μια υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Αυτό είναι όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει ποτέ με αποτέλεσμα να σας κάνει να νομίζετε συχνά ότι πρέπει να πάτε στην τουαλέτα, ακόμη και όταν δεν είναι απαραίτητο.

Όπως αναφέρθηκε στην παραπάνω μελέτη, οι μεταβαλλόμενοι ρυθμοί ροής μπορεί να είναι ένδειξη πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας, καθώς και άλλων μικρότερων προβλημάτων.

  • Αν ουρείτε πολύ συχνά και άρα πολύ λίγο κάθε φορά, μπορεί να είναι σημάδι για πέτρες στην ουροδόχο κύστη, ή κυστίτιδα.
  • Μακρύτεροι χρόνοι ούρησης με χαμηλότερη πίεση ούρων μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα στον προστάτη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς οι άντρες μεγαλώνουν, η ροή των ούρων μειώνεται. Αλλά αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για την ούρηση σας (ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζετε και άλλα συμπτώματα, όπως πόνο ή δυσφορία) αξίζει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγή: https://www.wellandgood.com, https://www.urologyhealth.org, https://www.iflscience.comhttps://www.improbable.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας στους τέσσερις νέους έχει ακράτεια ούρων, αλλά δεν το λέει! Τι πρέπει να ξέρετε

Είναι πραγματικά ανάγκη να κάνετε μπάνιο κάθε μέρα;

Γιατί να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα

Έγινε viral γιατρός που μας συμβουλεύει (ειδικά τις γυναίκες) να μην κάνουμε αυτό στο ντους!