Ο… αηδιαστικός κίνδυνος με την οδοντόβουρτσα στο μπάνιο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
οδοντόβουρτσα
Όλοι μας κρατάμε την οδοντόβουρτσά μας κάπου μέσα στο μπάνιο, συνήθως κοντά στο νιπτήρα που πλενόμαστε και βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Την χρησιμοποιούμε, την βάζουμε στην θέση της (πχ σε ένα ποτηράκι) και φεύγουμε. Την επόμενη φορά την παίρνουμε πάλι και βουρτσίζουμε κανονικά τα δόντια μας.

Αλλά μετά από το αποτέλεσμα μιας έρευνας που έκαναν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Quinnipiac, ίσως αλλάξετε το σημείο που αφήνετε την οδοντόβουρτσα στο μπάνιο…

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις οδοντόβουρτσες φοιτητών που χρησιμοποιούσαν κοινά μπάνια (ανά 9 ή και περισσότερα άτομα). Βρήκαν ότι στο 60% των περιπτώσεων οι οδοντόβουρτσές τους είχαν επάνω τους υπολείμματα από μικροσωματίδια από κόπρανα!

Ούτε το καπάκι στην οδοντόβουρτσα δεν σας σώζει!

Αυτό μάλιστα επαληθεύτηκε για όλες τις οδοντόβουρτσες, ανεξάρτητα από το τρόπο φύλαξής τους μέσα στο μπάνιο. Δηλαδή από το αν υπήρχε προστατευτικό καπάκι ή αν φυλάσσονταν σε κάποιο ντουλάπι κλπ.

Υπήρχε επίσης μία 80% πιθανότητα τα σωματίδια από τα κόπρανα επάνω στις οδοντόβουρτσες να προέρχονταν από άλλο άτομο και όχι από τον ιδιοκτήτη της οδοντόβουρτσας!

Η επικεφαλής της έρευνας, Lauren Aber, είπε ότι αν κάποιος μοιράζεται το μπάνιο και την τουαλέτα του με άλλα άτομα, τότε το γεγονός ότι η οδοντόβουρτσά του μπορεί να έχει υπολείμματα κοπράνων από ξένους, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αν και δεν χρειάζεται… εξήγηση αυτό, πάντως ισχύει επειδή πρόκειται για βακτήρια που είναι μέρος άλλων οργανισμών. Αυτό τα καθιστά ξένα ως προς τον οργανισμό του χρήστη.

Επίσης, επισήμανε ότι το καπάκι στην οδοντόβουρτσα, όχι μόνο δεν περιορίζει τα βακτήρια να βρεθούν στις τρίχες της, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν τους επιτρέπει να στεγνώσουν καλά. Έτσι, η εναπομείνασα υγρασία δημιουργεί ακόμα καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης των βακτηρίων.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά τα ακόλουθα για την σωστή χρήση και αποθήκευση της οδοντόβουρτσας:

  • Μην μοιράζεστε οδοντόβουρτσες
  • Ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσα με νερό βρύσης μετά τη χρήση και φυλάξτε τη σε όρθια θέση για να την αφήνετε να στεγνώσει στον αέρα
  • Αν δύο και πάνω οδοντόβουρτσες είναι στην ίδια θήκη, βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μακριά η μία από την άλλη. Δεν θέλετε διασταυρούμενη μόλυνση, έτσι δεν είναι;
  • Μην χρησιμοποιείτε καλύμματα στην οδοντόβουρτσα
  • Αντικαταστήστε τις οδοντόβουρτσες τουλάχιστον μία φορά κάθε τέσσερις μήνες

Πηγή: http://www.cbsnews.com