Ο άγνωστος κίνδυνος υγείας από τις εστίες υγραερίου στην κουζίνα: Δείτε το βίντεο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εστίες υγραερίου
Οι εστίες κουζίνας υγραερίου καίνε ένα φυσικό αέριο, το οποίο αποτελείται κυρίως από μεθάνιο μαζί με αιθάνιο, βουτάνιο, προπάνιο και πεντάνιο. Τώρα, αν απλώς καίγατε αυτούς τους υδρογονάνθρακες, με καύση με οξυγόνο, θα περιμένατε ότι η εστία υγραερίου θα παράγει απλώς διοξείδιο του άνθρακα, νερό και θερμότητα.

Αλλά οι εστίες υγραερίου εκπέμπουν πολλά περισσότερα από διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Οι εστίες υγραερίου εκπέμπουν επίσης μικρές ποσότητες ουσιών, όπως μονοξείδιο του άνθρακα και φορμαλδεΰδη, καθώς και μικροσωματίδια, τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν, ή να επιδεινώσουν πνευμονικά και καρδιακά προβλήματα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα σπίτια με εστίες υγραερίου στην κουζίνα μπορεί να έχουν 50-400% υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου από τα σπίτια με ηλεκτρικές κουζίνες.

Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης των εσωτερικών χώρων θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα που θα ήταν παράνομα σε εξωτερικούς χώρους. Μια μελέτη συνέκρινε τα κορυφαία επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εσωτερικών χώρων κατά το μαγείρεμα ενός μεγάλου γεύματος με αυτά που βρέθηκαν σε μερικές από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, όπως το Δελχί.

Διαπίστωσαν ότι αυτά τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης ήταν εξίσου κακά με τον εξωτερικό αέρα σε ορισμένες από αυτές τις πόλεις.

Αν και ευτυχώς ήταν πολύ βραχύβια αυτά τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης, ένας από τους τρόπους με τους οποίους το μαγείρεμα γενικά προκαλεί ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους είναι μέσω των μικροσωματιδίων.

Τι συμβαίνει; Μικροσκοπικά σωματίδια επιπλέουν στον αέρα όταν μαγειρεύετε. Η θέρμανση του φαγητού δημιουργεί μικρά σωματίδια από πράγματα όπως το λίπος, που επιπλέουν στον αέρα και μετά εισέρχονται στους πνεύμονές σας.

Ένα από αυτά τα είδη σωματιδίων είναι τα PM 2,5. Αυτό απλά σημαίνει ότι πρόκειται για μικροσκοπικά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρά. Για να καταλάβετε το μέγεθος καλύτερα, σκεφτείτε ότι μιλάμε για σωματίδια τέσσερις φορές μικρότερα από τα περισσότερα σωματίδια σκόνης. Επειδή είναι τόσο μικρά μπορούν να ταξιδέψουν βαθιά στην αναπνευστική οδό.

Το μαγείρεμα σε εστία με υγραέριο παράγει επίσης έναν τύπο ρύπανσης που είναι γνωστός ως εξαιρετικά λεπτά σωματίδια. Αυτά είναι ακόμη μικρότερα, τόσο μικρά όσο δύο νανόμετρα, δηλαδή 1.000 φορές μικρότερα από τα PM 2,5.

Τα σωματίδια που παράγονται από το μαγείρεμα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με πολλούς παράγοντες: τη θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύετε, τον τύπο του μαγειρικού σκεύους, ή το λίπος που χρησιμοποιείτε, πόσο ανακατεύετε κ.λπ.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε όλα τα παραπάνω, αλλά και ένα πείραμα που δείχνει τις διαφορές ανάμεσα σε εστία υγραερίου και ηλεκτρική εστία κουζίνας, όσον αφορά την εκπομπή μικροσωματιδίων.

Επιστημονικές πηγές για τη σύνθεση του βίντεο: https://docs.google.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή στις αναθυμιάσεις από μαγκάλια, σόμπες, τζάκια: Τι κίνδυνος υπάρχει

Σόμπες υγραερίου: Οι οδηγίες της Πυροσβεστικής για την ασφαλή χρήση τους

Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου εγκεφαλικού λόγω της ρύπανσης του αέρα

Έμφραγμα: Η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο “στην επόμενη μία ώρα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν