Κάνετε καταχρήσεις στις γιορτές; Δεν είστε οι μόνοι, δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
γιορτές
Πόσοι ξεχνούν τις κανονικές διατροφικές συνήθειές τους. Πόσοι διακόπτουν την άσκηση. Τι ισχύει για τις εξόδους.

Η χειρότερη εποχή του χρόνου για την υγιεινή ζωή φαίνεται πως είναι οι γιορτές, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων τρώνε ό,τι μπορούν, δεν γυμνάζονται και δεν κοιμούνται αρκετά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας δημοσκόπησης σε περισσότερους από 1.000 εθελοντές στις ΗΠΑ, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα για το πως περνούν στις γιορτές.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, ο τρόπος ζωής τους αλλάζει άρδην. Στην πραγματικότητα αποκτούν μία νέα καθημερινότητα, που τους βγάζει εντελώς από τη ρουτίνα τους. Δυστυχώς, όμως, όταν κάποιος ξεχάσει τις υγιεινές συνήθειές του για αρκετό καιρό, δεν είναι διόλου εύκολο να τις ανακτήσει, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Τη νέα δημοσκόπηση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο (OSU). Μεταξύ 20 και 23 Οκτωβρίου 2023 ρώτησαν 1.007 εθελοντές τι συνηθίζουν να κάνουν στις γιορτές. Όπως διαπίστωσαν:

  • Τα δύο τρίτα κάνουν κατάχρηση στο φαγητό και τα γλυκά
  • Το 45% σταματούν να γυμνάζονται
  • Ένας στους τρεις πίνουν περισσότερο αλκοόλ απ’ όσο συνήθως
  • Περισσότεροι από τους μισούς πηγαίνουν σε αλλεπάλληλες εκδηλώσεις

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι περισσότεροι από τους μισούς να μην βρίσκουν στιγμή ησυχίας για τον εαυτό τους. Άλλοι τόσοι εξ άλλου αισθάνονται μετά τις γιορτές κουρασμένοι, ακόμα κι αν είχαν άδεια από τη δουλειά τους.

«Τα ταξίδια στις γιορτές, οι δραστηριότητες με συγγενείς και φίλους και η προσπάθεια να τα προλάβουμε όλα, απομακρύνουν τους περισσότερους από εμάς από τις υγιεινές συνήθειες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Barbara Bawer, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής & Κοινοτικής Ιατρικής στο OSU. «Αν όμως απομακρυνθούμε από μία καλή συνήθεια, σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες».

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να βγείτε αλώβητοι από τις γιορτές, η Dr. Bawer συνιστά να προσπαθήσετε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την ρουτίνα σας. Καλό είναι επίσης να επιλέγετε που θα πάτε, αντί να αποδέχεστε όλες τις προσκλήσεις. Προσπαθήστε επίσης να βάζετε φρένο στην όρεξή σας για φαγητό και ποτό, διότι εύκολα μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά το σωματικό βάρος σας.

Μην παραλείπετε επίσης να γυμνάζεστε καθημερινά, καθώς και να τηρείτε το καθιερωμένο πρόγραμμα ύπνου που έχετε. Είναι πολύ σημαντικό για να ξεκουράζεται ο οργανισμός σας και να αναπληρώνει τις δυνάμεις του, καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock