Ξυπόλυτοι παντού: Η νέα μόδα στο TikTok που κρύβει σοβαρούς κινδύνους

  • Ρούλα Τσουλέα
ξυπόλυτοι
Το περπάτημα χωρίς παπούτσια είναι μεν φυσικό, αλλά όχι ακίνδυνο, προειδοποιεί μία ειδικός.

Ακόμα μία επικίνδυνη μόδα εντόπισαν οι γιατροί στο TikTok, οι οποίοι συχνά-πυκνά τρέχουν και δεν φτάνουν για να προλάβουν τα χειρότερα. Αυτή τη φορά, το νέο trend θέλει μικρούς και μεγάλους να περπατούν ξυπόλυτοι παντού – αλλά αυτό είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο, σύμφωνα με μία ειδικό.

«Μην κυκλοφορείτε χωρίς τα παπούτσια σας», συνιστά η Dr. Sari Priesand, επίκουρη καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Δεν είμαστε οι Φλίντστοουνς για να περπατάμε ξυπόλυτοι».

Οι θιασώτες της βάδισης χωρίς παπούτσια έχουν αναβιώσει την τάση στην δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επιμένοντας ότι είναι κάτι φυσικό και επομένως ωφέλιμο για τα πόδια. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει, τονίζει η Dr. Priesand. Αντιθέτως, τα θέτει σε κίνδυνο με πολλούς τρόπους.

Τι μπορεί να συμβεί

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, όσοι περπατούν ξυπόλυτοι σε δημόσιους χώρους εκθέτουν τα πόδια τους σε κίνδυνο να πατήσουν ξένο σώμα. Γυαλιά, πετραδάκια, τεμάχια πλαστικού, καρφιά, πινέζες και κάθε είδους ακαθαρσία στο έδαφος μπορεί να προκαλέσουν εκδορές, αμυχές και κοψίματα. Αν οι πληγές αυτές επιμολυνθούν, μπορεί να ταλαιπωρηθείτε πολύ έως ότου αναρρώσετε.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η μόλυνση του δέρματος με βακτήρια και μύκητες που καραδοκούν όπου περπατούν εκατοντάδες άνθρωποι. Το «πόδι του αθλητή» (επιστημονικά: επιδερμοφυτία των μεσοδακτυλίων πτυχών) είναι μία κλασική συνέπεια. Παρατηρείται συχνά σε άτομα που περπατούν ξυπόλυτα σε αποδυτήρια και πισίνες. Προκαλεί έντονο κνησμό και ευαισθησία.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος μόλυνσης από ιούς, όπως αυτοί που προκαλούν θηλώματα (μυρμηγκιές). Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθεις δερματικές βλάβες. Προκαλούνται από ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μεγαλώνουν και εξαπλώνονται.

Και υποτροπές

Η αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων μπορεί να είναι πολύπλοκη, τονίζει η Dr. Priesand. Αναλόγως με την περίπτωση, ένα τραύμα ή λοίμωξη στο δέρμα μπορεί να χρειασθεί έως και χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί. Λοιμώξεις όπως οι μυρμηγκιές, εξ άλλου, έχουν υψηλό ποσοστό υποτροπής, επειδή ο ιός HPV παραμένει στο σώμα.

«Σε επιφάνειες που είναι καθαρές, πιθανώς δεν υπάρχει πρόβλημα (αν περπατάμε ξυπόλυτοι)», τονίζει η Dr. Priesand.  «Δεν υπάρχουν όμως τέτοιες επιφάνειες σε δημόσιους χώρους. Πισίνες, γυμναστήρια, ξενοδοχεία κ.λπ. είναι χώροι όπου εύκολα μπορεί να μολυνθούν τα πόδια με κάποιον μύκητα».

Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για όσους περπατούν ξυπόλυτοι, παρότι πάσχουν από νευρολογικά ή άλλα προβλήματα τα οποία μειώνουν την αίσθηση στα πόδια τους. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που έχουν περιφερειακή νευροπάθεια, είναι κλασικό παράδειγμα ανθρώπων που δεν πρέπει ποτέ να περπατούν ξυπόλυτοι.

Αστάθεια

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τα πόδια μας μπορεί να είναι ασταθή χωρίς παπούτσια, συνεχίζει η ειδικός. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν αφαιρεί κάποιος τη σόλα και φορά το υπόλοιπο παπούτσι (ναι, προτείνεται ακόμα και αυτό στο TikTok).

«Οι σόλες υπάρχουν για να στηρίζουν τους άκρους πόδες», εξηγεί η ιατρός. «Η αφαίρεσή τους, λοιπόν, σημαίνει ότι πετάμε ένα από τα σημαντικότερα τμήματα των παπουτσιών μας».

Ακόμα, λοιπόν, κι αν σας αρέσει να περπατάτε ξυπόλυτοι και αισθάνεστε άνετα, προτιμότερο είναι να βρείτε ένα καλό ζευγάρι υποστηρικτικά παπούτσια, καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock