Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται όταν κάθεστε σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία – Τρομερές εικόνες-βίντεο!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Η νόσος COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί τόσο από ασυμπτωματικούς όσο και από μολυσμένους ανθρώπους μέσω μικρών σταγονιδίων αερολύματος κατά την εκπνοή.

[ Κορονοϊός ] Οι περισσότερες μελέτες για τη ροή του εκπνεόμενου αέρα έχουν επικεντρωθεί στον βήχα και το φτέρνισμα, τα οποίο μπορούν να εκτοξεύσουν ιικά αερολύματα σε μεγάλες αποστάσεις.

Ωστόσο, ακόμα και η απλή ομιλία σε κοντινή απόσταση από το άλλο άτομο είναι επίσης ριψοκίνδυνη, καθώς ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί πάρα πολύ εύκολα.

Στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids της AIP Publishing, επιστήμονες από την Ιαπωνία δημοσίευσαν μια εκπληκτική έρευνα. Χρησιμοποίησαν καπνό σε περιβάλλον με λέιζερ φωτισμό, για να μελετήσουν τη ροή της εκπνοής σε δύο άτομα που συνομιλούν σε κοντινή απόσταση και διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας στον κλάδο των υπηρεσιών, όπως σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία.

κορονοϊός

Σχέδια ροής αέρα γύρω από δύο άτομα που συνομιλούν σε τυπικές καταστάσεις, όπως κομμωτήρια και διάφορα ιατρεία

Κορονοϊός: Πώς προέκυψαν αυτές οι εκπληκτικές εικόνες μετάδοσης του ιού με απλή ομιλία

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα για την παραγωγή τεχνητού καπνού που αποτελείται από σταγονίδια διαμέτρου περίπου 1/10 του μικρού. Αυτό το μέγεθος σταγονιδίων είναι παρόμοιο με ενός σωματιδίου κορονοϊού. Το υγρό που χρησιμοποιήθηκε στους ατμοποιητές ήταν ένα μείγμα γλυκερίνης και προπυλενογλυκόλης. Έτσι προκλήθηκε ένα νέφος μικροσκοπικών σταγονιδίων, τα οποία διαθλούν το φως από ένα λέιζερ. Αυτό επέτρεψε στην κάμερα να καταγράψει τα σχέδια ροής αέρα κατά την εκπνοή.

“Αναλύσαμε τα χαρακτηριστικά της διάχυσης αέρα από εκπνοή με και χωρίς μάσκα, όταν ένα άτομο στεκόταν, καθόταν, κοίταζε προς τα κάτω, ή ήταν ανάσκελα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Keiko Ishii.

Οπτικοποίηση των μοτίβων ροής αέρα καθώς ένας “πελάτης” ξαπλώνει και ένας τεχνικός στέκεται από πάνω του. Ακόμα και όταν ο τεχνικός φορά μάσκα, σταγονίδια πέφτουν στον πελάτη

Για να μελετήσει την επίδραση της ομιλίας κατά την εκπνοή, η λέξη «onegaishimasu», ένας τυπικός ιαπωνικός χαιρετισμός σε επιχειρηματικό περιβάλλον, εκφωνήθηκε επανειλημμένα κατά τη μαγνητοσκόπηση. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε κομμωτήριο στο Yamano College of Aesthetics στο Τόκιο. Οι στάσεις σώματος που επιλέχθηκαν για την προσομοίωση, ήταν οι τυπικές σε καταστάσεις κομμωτηρίων και ιατρείων. Ένα παράδειγμα ήταν “πελάτης” που έκατσε για λούσιμο σε κομμωτήριο.

κορονοϊός

Πλάγιες εικόνες εκπνεόμενου αέρα όρθιου ατόμου: (α) χωρίς μάσκα και (β) με μάσκα

κορονοϊός

Πλάγιες εικόνες της εκπνοής ενός καθισμένου ατόμου: (α) χωρίς μάσκα και (β) με μάσκα

Κορονοϊός: Πώς κινείται ο εκπνεόμενος αέρας κατά την απλή ομιλία

Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι ο εκπνεόμενος αέρας από ένα άτομο που μιλάει χωρίς μάσκα τείνει να κινείται προς τα κάτω υπό την επίδραση της βαρύτητας. Εάν ένας πελάτης, ή ασθενής βρίσκεται κάτω, θα μπορούσε να μολυνθεί.

Όταν ο τεχνικός φοράει μάσκα ενώ στέκεται ή κάθεται, το νέφος αέρα από την εκπνοή του όταν μιλάει τείνει να προσκολλάται στο σώμα του, επειδή είναι θερμότερο από τον περιβάλλοντα αέρα. Έτσι ο αέρας ρέει προς τα πάνω κατά μήκος του σώματος. Εάν όμως ο τεχνικός σκύβει, το νέφος αερολύματος τείνει να αποκολλάται από το σώμα του και να πέφτει στον πελάτη.

Όταν ένας τεχνικός χρησιμοποιεί μάσκα και ασπίδα προσώπου, η ασπίδα εμποδίζει την πτώση σταγονιδίων που διαρρέουν από την μάσκα στον πελάτη

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν επίσης με ασπίδες προσώπου και διαπίστωσαν ότι μπορούν να αποτρέψουν τυχόν αερολύματα που διαρρέουν από την μάσκα του τεχνικού από το να πέσουν προς τον πελάτη.

“Η ασπίδα προσώπου έκανε τον εκπνεόμενο αέρα να κινηθεί προς τα πάνω”, είπε ο Ishii. «Ως εκ τούτου, είναι πιο αποτελεσματικό να φοράτε μάσκα και ασπίδα προσώπου κατά την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες«.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: 7 σημάδια πως περάσατε τη νόσο COVID-19 χωρίς να το ξέρετε

Κορονοϊός: 5 άτομα με COVID-19 πήγαν σε μπαρ με συνωστισμό – Δείτε με αριθμούς το ντόμινο που “έπνιξε” το Ιλινόις των ΗΠΑ!

Κορονοϊός: Οι πιο σωστές τροφές για πριν και μετά το εμβόλιο COVID-19

Κορονοϊός: Η κλασική υφασμάτινη μάσκα γίνεται “επιπέδου Ν95” με αυτό το απλό πρόσθετο