Κοριοί: Απλοί τρόποι για να τους αποφύγετε όταν ταξιδεύετε

  • Ρούλα Τσουλέα
κοριοί
Τι να προσέχουμε πριν και στη διάρκεια του ταξιδιού. Πως θα αποφύγουμε τη μόλυνση των ρούχων μας.

Το να βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με τους κοριούς στη διάρκεια ενός ταξιδιού δεν είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Ωστόσο οι μολύνσεις γίνονται ολοένα συχνότερες σε όλο τον κόσμο, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα περιστατικά στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Επειδή όμως οι κοριοί δεν είναι μια συντροφιά που θα ήθελε κανείς, καλό είναι να λαμβάνουμε ορισμένα απλά μέτρα προφύλαξης.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας & Ψυχικής Υγιεινής της πόλης της Νέας Υόρκης, οι κοριοί μπορεί να μπουν στα ρούχα και στις βαλίτσες μας, ιδίως στους χώρους ύπνου. Σπανίως θα τους συναντήσει κανείς στα αεροπλάνα, τα τραίνα και τα οχήματα.

Για παν ενδεχόμενο, όμως, καλό είναι να προσέχουμε τα εξής:

Πριν το ταξίδι

  • Διαλέξτε αποσκευές από σκληρό υλικό. Είναι πιο δύσκολο για τους κοριούς να προσκολληθούν λ.χ. σε μία βαλίτσα από άκαμπτο πλαστικό, απ’ ό,τι σε μία υφασμάτινη.
  • Συσκευάστε τα ρούχα σας σε πλαστικές σακούλες ρούχων. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τις κλείνετε αεροστεγώς με φερμουάρ ή το ειδικό πλαστικό για να μην υπάρχει δυνατότητα να εισδύσουν τα έντομα. Πάρτε μαζί σας έξτρα σακούλες ποικίλων μεγεθών, για τα ψώνια που θα κάνετε ενδεχομένως στον προορισμό σας.
  • Βάλτε στη βαλίτσα σας έναν μικρό, δυνατό φακό. Θα τον χρειασθείτε για να επιθεωρήσετε το δωμάτιο όπου θα μείνετε στον προορισμό σας.
  • Μην ψεκάσετε τις αποσκευές ή τα ρούχα σας με εντομοαπωθητικά ή άλλα χημικά. Οι κοριοί δεν επηρεάζονται από αυτά και μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία.

Πριν κλείσετε δωμάτιο στο ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα

  • Ρωτήστε τι πολιτικές ακολουθούν στο θέμα με τους κοριούς. Ένα καλό ξενοδοχείο δεν θα δυσφορήσει με την ερώτηση.
  • Να θυμάστε πως ένα επαρκές πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου πρέπει να συμπεριλαμβάνει τακτική επιθεώρηση και απεντόμωση. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν το συγκεκριμένο κατάλυμα δεν είχε ποτέ πρόβλημα κοριών.

Μετά την άφιξη στον προορισμό σας

  • Τοποθετήστε την βαλίτσα σας σε σκληρή, ανυψωμένη επιφάνεια. Μην την αφήνετε ποτέ στο πάτωμα, ούτε σε καναπέ καλυμμένο με ύφασμα. Εν ανάγκη ακουμπήστε την μέσα στη μπανιέρα, έως ότου ολοκληρώσετε τον έλεγχο του δωματίου.
  • Αναζητήστε τα ίχνη που αφήνουν οι κοριοί (σκούρες κηλίδες, κίτρινα αυγά, σταγόνες αίματος), πριν αρχίσετε να τακτοποιείτε τα πράγματά σας.
  • Ελέγξτε με τον φακό σας το κρεβάτι και το στρώμα, δίνοντας έμφαση στις ραφές και στις γωνίες.  Ελέγξτε επίσης τα μαξιλάρια, πίσω από το κεφαλάρι, στα συρτάρια του κομοδίνου, ακόμα και στα κάδρα, τις κουρτίνες και μέσα στη ντουλάπα. Αν είναι εφικτό, ανασηκώστε το στρώμα. Ελέγξτε και κάτω από το χαρτί της ταπετσαρίας (σε έπιπλα και τοίχους), αν σε κάποια σημεία έχει ξεκολλήσει.
  • Αν εντοπίσετε ίχνη ύποπτα για κοριούς, ζητήστε να σας αλλάξουν αμέσως δωμάτιο.
  • Αν το δωμάτιο είναι καθαρό και η διαμονή σας πρόκειται να είναι σύντομη, μην αδειάσετε την βαλίτσα σας. Πιο ασφαλές είναι να έχετε τα ρούχα σας μέσα. Αρκεί να μην την αφήνετε καθόλου ανοιχτή.
  • Όσο καιρό μείνετε στο κατάλυμα, καλύτερο είναι να κρεμάτε τα ρούχα που βγάζετε μέσα στην ντουλάπα, παρά να τα αφήνετε πάνω στον καναπέ ή την πολυθρόνα.

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι

  • Αδειάστε τις αποσκευές σας στο μπάνιο, πάνω από ανοικτόχρωμη επιφάνεια. Έτσι θα δείτε εύκολα αν τυχόν έχετε κανέναν ανεπιθύμητο επισκέπτη, καθώς οι κοριοί έχουν έντονο χρώμα.
  • Να τινάξετε τα ρούχα σας ένα-ένα μέσα στην μπανιέρα, εκτός κι αν δεν τα είχατε βγάλει από τις σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τις αποσκευές σας. Αν δεν ήταν από σκληρό πλαστικό, ελέγξτε προσεκτικά τις ραφές, τις τσέπες και τους ιμάντες. Για παν ενδεχόμενο καθαρίστε τες σχολαστικά με ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποιώντας το ειδικό εξάρτημα για τις γωνίες. Όταν τελειώσετε, τοποθετήστε αμέσως την σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας σε μικρή πλαστική σακούλα και πετάξτε την στον κάδο απορριμμάτων εκτός σπιτιού.
  • Να πλύνετε αμέσως όλα τα ρούχα που χρησιμοποιήσατε στο ταξίδι. Αν φοβάστε ότι υπήρχαν κοριοί που δεν είδατε, πρέπει να τα πλύνετε σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου). Ύστερα στεγνώστε τα σε υψηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο. Πλύνετε με καυτό ατμό οτιδήποτε δεν μπορεί να πλυθεί με νερό στο πλυντήριο (π.χ. την υφασμάτινη βαλίτσα).

Φωτογραφία: iStock