Χρωματικό τεστ όρασης: Τόσο δύσκολο που μόλις το 1% κάνει το απόλυτο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τεστ όρασης
Μια εταιρεία φροντίδας ματιών που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησε ένα εξαιρετικά δύσκολο χρωματικό τεστ όρασης, που είναι τόσο δύσκολο, ώστε η εταιρεία αναφέρει ότι λιγότερο από το 1% των πρώτων 2.000 ατόμων που το έκαναν κατάφερε να πετύχει τέλεια βαθμολογία.

Το χρωματικό τεστ όρασης απαιτεί ιδιαίτερη ικανότητα στη διάκριση μεταξύ διαφορετικών αποχρώσεων του ίδιου χρώματος και στην τοποθέτηση των χρωμάτων στη σωστή σειρά στο φάσμα.

Η εταιρεία λέει ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τους άνδρες. Συγκεκριμένα οι γυναίκες σημείωσαν μέσο όρο 57,7% επιτυχών επιλογών, ενώ οι άνδρες σημείωσαν μέσο όρο 53,8%. Αυτά τα αποτελέσματα συνάδουν με την τρέχουσα επιστημονική έρευνα στον τομέα της όρασης, σχετικά με το φύλο και την αντίληψη του χρώματος.

Σε μια μελέτη του 2012, ο Israel Abramov, ψυχολόγος από το Brooklyn College, διαπίστωσε ότι οι άντρες είναι λιγότερο ικανοί στο να αντιλαμβάνονται τα χρώματα στο κέντρο του φάσματος των χρωμάτων, όπως κίτρινα, πράσινα και μπλε. Από την άλλη πλευρά, η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες ήταν καλύτεροι στο να διακρίνουν πιο γρήγορα αντικείμενα από μακριά.

Η ηλικία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στην ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται τις λεπτές διαφορές μεταξύ των χρωμάτων. Άτομα ηλικίας μεταξύ 31 και 35 σημείωσαν το καλύτερο σκορ στο τεστ με μέσο όρο 60%, ενώ τα άτομα ηλικίας 81 έως 89 πέτυχαν κατά μέσο όρο 38%.

Το χρωματικό τεστ όρασης

Θα δείτε σταδιακά 10 ερωτήσεις. Ακολουθήστε τις οδηγίες σε κάθε μία. Μετά από κάθε σας επιλογή, πατήστε “Confirm” για να προχωρήσετε στην επόμενη ερώτηση. Το αποτέλεσμά σας θα υπολογιστεί στο τέλος.

Οι ερωτήσεις που θα δείτε κατά σειρά είναι:

  1. Επιλέξτε την πιο ανοιχτή απόχρωση του μπλε
  2. Επιλέξτε την πιο σκούρα απόχρωση του πορτοκαλί
  3. Επιλέξτε τις δύο ίδιες αποχρώσεις του ροζ
  4. Επιλέξτε το σωστό πράσινο τετράγωνο και μετακινήστε το στην στήλη με τις μπάρες, ώστε να συμπληρωθεί σωστά η σειρά αποχρώσεων του πράσινου
  5. Κάντε το ίδιο με αυτές τις αποχρώσεις του μοβ
  6. Κάντε το ίδιο με αυτές τις αποχρώσεις του κόκκινου. Εδώ καλείστε να μετακινήσετε τρία τετράγωνα.
  7. Κάντε το ίδιο με αυτές τις αποχρώσεις του κίτρινου.
  8. Ποιον αριθμό ή γράμμα (του αγγλικού αλφάβητου) διακρίνετε μέσα στο σχήμα;
  9. Ίδια ερώτηση σε αυτό το σχήμα
  10. Ίδια ερώτηση σε αυτό το σχήμα

Κάντε το τεστ:

Τι σκορ πετύχατε;

Πηγή: https://www.good.is