Κάνατε μόλις τατουάζ; Τι να κάνετε για να φροντίσετε το δέρμα σας

  • Iatropedia newsroom
τατουάζ
Τα τατουάζ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ειδικότερα στους νέους. Ωστόσο, αυτή η πολύπλοκη τεχνική απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για το δέρμα σας.

Τα τατουάζ είναι ελεγχόμενες μορφές τραύματος στο δέρμα σας, το οποίο χρειάζεται υποστήριξη για να επουλωθεί σωστά. Η ελλιπής μετέπειτα φροντίδα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επούλωσης, αφήνοντάς σας ευαίσθητους σε λοιμώξεις, εξανθήματα, ουλές ή μουτζούρες στο τατουάζ σας.

Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να επουλωθεί πλήρως, αλλά εξαρτάται από το μέγεθος και από το πού βρίσκεται.

Τι να κάνετε τις πρώτες 24 ώρες μετά το τατουάζ

Αφού κάνετε το τατουάζ σας, εφαρμόζετε ένα λεπτό στρώμα αλοιφής στην περιοχή και το καλύπτετε με έναν επίδεσμο ή μια διαφανή μεμβράνη. Κρατήστε το καλυμμένο για τις πρώτες 24 ώρες τουλάχιστον.

Πριν αφαιρέσετε τον επίδεσμο πρέπει να πλύνετε πρώτα τα χέρια σας! Πλύντε απαλά με πράσινο σαπούνι και ελάχιστο ζεστό νερό, αλλά αποφύγετε να το τρίψετε. Σκουπίστε την περιοχή ταμποναριστά.

Αν η περιοχή είναι κόκκινη ή στάζει λίγο αίμα, μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογική αντίδραση του δέρματος.

Όσον αφορά τα ρούχα, προτιμήστε φαρδιά, αέρινα ρούχα για να μην έχουν πολύ επαφή με το δέρμα και να το αφήνετε να «αναπνέει».

Οι πρώτοι δύο μήνες

Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε λίγο κνησμό και να παρατηρείτε ξεφλούδισμα μέσα και γύρω από το τατουάζ. Και αυτό είναι φυσιολογικό.

Πλένετε συχνά την περιοχή, με ήπια σαπούνια, και απλώστε μια ενυδατική κρέμα πάνω στο τατουάζ. Συνήθως, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε φαρμακευτική κρέμα που χρησιμοποιείται για την επούλωση του δέρματος από κάψιμο ή έγκαυμα.

Μετά τους πρώτους δύο μήνες

Μόλις φτάσετε στο σημάδι δύο μηνών, το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας έχει συνήθως επουλωθεί, αφήνοντας το τατουάζ σας να φαίνεται φωτεινό και ζωντανό.

Αλλά να ξέρετε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επουλωθούν πλήρως τα κάτω στρώματα του δέρματός σας. Ενώ δεν χρειάζεται πλέον να καθαρίζετε την περιοχή καθημερινά, μπορείτε να συνεχίσετε να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα. Επίσης, καθ΄όλη την διάρκεια της επούλωσης δεν πρέπει να ξεχνάτε το αντηλιακό σας!

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

Υπάρχουν επίσης μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε να κάνετε όταν έχετε κάνει πρόσφατα ένα τατουάζ.

Αποφύγετε τα στενά ρούχα, μην αφήνετε τα τατουάζ σας εκτεθειμένα στον ήλιο, μην ξύνετε το δέρμα σας στη συγκεκριμένη περιοχή και, φυσικά, αν παρατηρήσετε ανεπιθύμητες παρενέργειες, επικοινωνήστε άμεσα με έναν δερματολόγο.

Πηγή: Cleveland Clinic / Φωτογραφία iStock