Γιορτές: Προσοχή στα ατυχήματα στην κουζίνα όταν μαγειρεύετε

  • Ρούλα Τσουλέα
κουζίνα
Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς όταν μαγειρεύετε. Πρακτικές συμβουλές από τους ειδικούς.

Κοφτερά μαχαίρια, αιχμηροί αποφλοιωτές, συσκευές ανάδευσης με αφαιρούμενους κόφτες… Η κουζίνα είναι το κατ’ εξοχήν δωμάτιο των ατυχημάτων, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαλάσετε τις γιορτές σας εξαιτίας της.

Αυτό τονίζουν ειδικοί στους τραυματισμούς από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush, στο Σικάγο, επισημαίνοντας πως με μερικά απλά βήματα μπορείτε να μαγειρέψετε ό,τι θέλετε χωρίς να κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητά σας.

Οι μικροί και μεγάλοι τραυματισμοί στην κουζίνα είναι πολύ συνηθισμένοι. Μόνο από τα μαχαίρια καταγράφονται ετησίως 350.000 περιστατικά στις ΗΠΑ. Αυτά όμως είναι μόνο τα σοβαρά, που απαιτούν ράμματα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

«Δυστυχώς, στη διάρκεια των γιορτών αυξάνονται οι τραυματισμοί στα χέρια και στα δάκτυλα», αναφέρει ο Dr. Xavier Simcock, επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής στο Rush. «Έχω δει ασθενείς με βαθιά τραύματα που έπαθαν όταν έκοβαν την γαλοπούλα ή όταν τους έπεσε μία πιατέλα. Είναι κάτι που εύκολα παθαίνει κανείς, ιδίως όταν αποσπασθεί παροδικά η προσοχή του».

Οι τραυματισμοί στην κουζίνα δεν είναι πάντοτε απλοί στην αντιμετώπισή τους. «Εάν το τραύμα είναι βαθύ και κοπεί κανένας τένοντας, δεν είναι εύκολο να συρραφεί. Ούτε είναι εύκολο για τον πάσχοντα να ανακτήσει την κινητικότητά του», εξηγεί ο Dr. Mark Cohen, καθηγητής Ορθοπεδικής στο ίδιο πανεπιστήμιο. «Αν, εξ άλλου,  κοπεί νεύρο, μπορεί να χαθεί εντελώς η αίσθηση στο άκρο».

Τι να κάνετε

Η εργοθεραπεύτρια Kristen Grider, που εξειδικεύεται στις τραυματικές κακώσεις των χεριών, παρέχει χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τις πιθανότητες ατυχήματος στην κουζίνα. Να ποιες είναι:

  • Να διατηρείτε τα μαχαίρια σας κοφτερά. Αυτό σημαίνει πως θα βάζετε λιγότερη δύναμη όταν τα χρησιμοποιείτε. Έτσι θα είναι πιο δύσκολο να γλιστρήσει το μαχαίρι και να σας κόψει.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι επιφάνειες στην κουζίνα είναι στεγνές και φωτίζονται καλά. Τα ατυχήματα στο ημίφως και σε ολισθηρές επιφάνειες είναι πιο εύκολα.
  • Να κόβετε πάντοτε τα τρόφιμα με φορά μακριά από εσάς.
  • Μην έχετε τα δάχτυλά σας κοντά στη λεπίδα του μαχαιριού όταν κόβετε με αυτό.
  • Ποτέ να μην κόβετε τα τρόφιμα έχοντάς τα στην παλάμη σας. Να τα τοποθετείτε πάντοτε σε ένα ξύλο κοπής (τα πιάτα είναι ολισθηρά).
  • Αν έχετε κάτι στρογγυλό που πρέπει να τεμαχίσετε, κόψτε πρώτα στα δύο. Ύστερα τοποθετήστε την επίπεδη πλευρά στο ξύλο κοπής.
  • Να έχετε πάντοτε τακτοποιημένη την κουζίνα. Αν αφήνετε τα βρώμικα μαχαίρια να συσσωρεύονται στον νιπτήρα, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα κοπείτε.
  • Μην μαγειρεύετε μετά μουσικής. Ούτε με αναμμένη τηλεόραση. Να συγκεντρώνετε την προσοχή σας στο μαγείρεμα.
  • Μην βάζετε ποτέ τα δάκτυλά σας μέσα στο μπλέντερ. Ούτε καν όταν είναι σβηστό.
  • Μην πίνετε αλκοόλ όταν μαγειρεύετε.
  • Ας σας πέσει ένα ποτήρι, αφήστε το να σπάσει στο πάτωμα στην κουζίνα. Μην προσπαθήσετε να το πιάσετε στον αέρα. Όταν σπάσει, φορέστε γάντια κουζίνας για να μαζέψετε τα χοντρά γυαλιά. Ύστερα σκουπίστε με απλή σκούπα και στο τέλος με την ηλεκτρική.

Και να προσέχετε τα χερούλια από τις κατσαρόλες και τα μπρίκια. Πρέπει πάντοτε να έχουν φορά προς τους τοίχους και όχι προς το μέρος σας, διότι στην κουζίνα δεν κινδυνεύετε μόνο να κοπείτε, αλλά και να καείτε.

Φωτογραφία: iStock