Γιατί το μείγμα ξύδι και μαγειρική σόδα είναι τόσο αποτελεσματικό στο καθάρισμα: Τι συμβαίνει όταν συνδυάζονται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μαγειρική σόδα
Ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν πιο φυσικά προϊόντα καθαρισμού έναντι των σκληρών χημικών του εμπορίου.

Ο συνδυασμός δύο τέτοιων πιο φυσικών προϊόντων είναι η μαγειρική σόδα και το ξύδι. Αφαιρεί τη βρωμιά, απολυμαίνει επιφάνειες και αφήνει τους χώρους λαμπερούς και καθαρούς.

Αλλά γιατί αυτός ο συνδυασμός είναι τόσο αποτελεσματικός στον καθαρισμό; Η απάντηση είναι αρκετά απλή: η μαγειρική σόδα και το ξύδι βρίσκονται στα δύο αντίθετα άκρα της κλίμακας pH.

«Όταν καθαρίζετε χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα ή ξύδι, στην πραγματικότητα κάνετε πολύ περίπλοκους χειρισμούς μορίων», δήλωσε η May Nyman, καθηγήτρια στο τμήμα χημείας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

  • Η μαγειρική σόδα είναι η κοινή ονομασία του όξινου ανθρακικού νατρίου (NaHCO3). Οι περισσότεροι πιθανότατα την συνδέουν με το μαγείρεμα, επειδή κάνει τα κέικ και τα ψωμιά να φουσκώνουν.
  • Το ξύδι είναι αραιό διάλυμα οξικού οξέος (HC2H3O2), που παράγεται από βακτήρια κατά τη ζύμωση.

«Η μαγειρική σόδα είναι το αντίθετο από το ξύδι. Είναι σκληρή όπως το ξύδι, αλλά διαλύει την οργανική ύλη. Όπως το ξύδι, δεν μπορεί να σας βλάψει και δεν είναι επιβλαβές όταν καθαρίζετε χώρους όπου αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας», δήλωσε η Nyman.

Και τα δύο συστατικά της κουζίνας είναι αποτελεσματικοί παράγοντες καθαρισμού επειδή βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές της κλίμακας pH. Το pH είναι ένα μέτρο του πόσο όξινη ή βασική είναι μια ουσία, σε κλίμακα από 1 (πολύ όξινη) έως 14 (πολύ βασική), με ουδέτερη τιμή 7. Το καθαρό νερό έχει pH7. Η μαγειρικη σόδα έχει pH9, ενώ το ξύδι έχει pH2, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Ξύδι και μαγειρική σόδα: Οξύ και βάση

  • Ως βάση, η μαγειρική σόδα διαλύει οργανικές ενώσεις όπως βρωμιά, λίπη και άλλες κολλώδεις βρωμιές. Επιπλέον, η μεταλλική δομή κάθε σωματιδίου μαγειρικής σόδας συνιστά ένα απαλό λειαντικό για καθαρισμό χωρίς να αφήνει γρατζουνιές.
  • Ως οξύ, το ξύδι διασπά τα μέταλλα που σχηματίζονται από το σκληρό νερό της βρύσης και τα οποία σχηματίζουν αντιαισθητικούς λεκέδες σε νεροχύτες, μπανιέρες και πάγκους.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο κοινών οικιακών ουσιών μπορεί να παράγει απίστευτα αποτελέσματα στην κουζίνα, αλλά είναι σημαντικό να μην τα συνδυάζετε σε ίσες ποσότητες:

Πρέπει να διατηρείτε το μείγμα είτε στην όξινη είτε στη βασική πλευρά της κλίμακας pH.

Όταν η μαγειρική σόδα αναμειγνύεται με ξύδι, το οξύ διασπά τη μαγειρική σόδα, απελευθερώνοντας αέριο διοξείδιο του άνθρακα που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βρωμιάς από τις επιφάνειες που καθαρίζονται.

μαγειρική σόδα

Μερικά μείγματα μαγειρικής σόδας και ξυδιού που μπορείτε να δοκιμάσετε

  • Ανανεώστε τον νεροχύτη σας αναμειγνύοντας ένα μέρος μαγειρικής σόδας με δύο μέρη ξυδιού. Αυτό το μείγμα βγάζει ένα αναβράζον διοξείδιο του άνθρακα, που καθαρίζει και φρεσκάρει τις αποχετεύσεις.
  • Αφαιρέστε τους λεκέδες του σκληρού νερού τοποθετώντας ένα πανί εμποτισμένο με ξύδι πάνω από την περιοχή με τα άλατα. Μετά από μερικές ώρες, αφαιρέστε το πανί και τρίψτε την περιοχή με μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό.
  • Διαλύστε την μούχλα στα ρούχα χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα και ξύδι. Προσθέστε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα μαζί με το απορρυπαντικό για να ενισχύσετε τη διαδικασία καθαρισμού. Στην συνέχεια βάλτε ένα φλιτζάνι ξύδι και κατά τη διάρκεια του κύκλου έκπλυσης για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να μαλακώσετε το ύφασμα.
  • Καθαρίστε τον αρμό ανάμεσα στα πλακάκια εφαρμόζοντας μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό. Ψεκάστε στην συνέχεια την πάστα με ξύδι πριν τρίψετε τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια.

Πηγές: https://www.livescience.comhttps://www.rd.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να φτιάξεις διάλυμα μαγειρικής σόδας για να απολυμάνεις φρούτα και λαχανικά

Μαγειρική σόδα για αδυνάτισμα: Τι ισχύει, πώς να την πιείτε και τι κίνδυνοι εγκυμονούν

Βήμα-βήμα πώς γίνεται απολέπιση με μαγειρική σόδα

Πώς καθαρίζει η καφετιέρα από άλατα και υπολείμματα