MHN καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες! Δείτε τι συμβαίνει…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μπατονέτες
Μπορεί να πιστεύετε ότι με τις μπατονέτες μπορείτε να καθαρίσετε τα αυτιά σας από το φυσικό κερί που αναπτύσσεται εκεί για την προστασία του τυμπάνου και την σωστή λίπανση του εσωτερικού του αυτιού.

Αυτό όμως είναι λάθος. Στην πραγματικότητα οι μπατονέτες όχι μόνο δεν καθαρίζουν σωστά το αυτί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν σε σοβαρές βλάβες στο τύμπανο του αυτιού και τους ακουστικούς πόρους. Οι γιατροί συμβουλεύουν έντονα τους ασθενείς τους να μη χρησιμοποιούν κανενός είδους μπατονέτα αυτιών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν την μπατονέτα τόσο βαθιά, ώστε να καταστρέφουν το κανάλι του αυτιού και φτάνουν σε σημείο να έχουν ακόμα και αιμορραγία.

Δείτε τους 5 μεγαλύτερους κινδύνους από τις μπατονέτες για τον καθαρισμό του αυτιού:

Ζημιά στο κανάλι του αυτιού

Στην παιδική ηλικία οι γονείς και οι γιατροί, μας συμβουλεύει να μην βάζουμε τίποτα μέσα στα αυτιά μας. Το ίδιο ισχύει και για τις μπατονέτες. Είναι εξίσου επικίνδυνο για τα αυτιά συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο πράγμα ξέραμε ως παιδιά (πχ μολύβια, στυλό κλπ). Οι μπατονέτες δεν θα πρέπει να μπαίνουν στο αυτί, διότι μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο κανάλι του αυτιού ή στο τύμπανο και να οδηγήσουν σε προβλήματα ακοής.

Ρήξη μεμβράνης

Η μεμβράνη μπορεί να διαρραγεί (σπάσει) αν βάλετε μπατονέτες βαθιά στο αυτί ή αν τις χρησιμοποιείτε συχνά. Οι γιατροί λένε ότι αν φτάνετε στο σημείο να βγάζετε κερί από το αυτί σας με την μπατονέτα, τότε την έχετε βάλει πολύ βαθιά στο αυτί. Το κερί βρίσκεται κυρίως κοντά στο τύμπανο, οπότε σκεφτείτε πόσο κοντά σε κάποιο ατύχημα είστε κάθε φορά που βάζετε μπατονέτες τόσο βαθιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ρήξη της μεμβράνης του τυμπάνου.

Λοίμωξη του ωτός

Οι μπατονέτες μπορεί έμμεσα να προκαλέσουν μόλυνση στο αυτί εάν τις χρησιμοποιείτε πολύ συχνά. Αυτό το κερί που προσπαθείτε να βγάλετε προστατεύει τα αυτιά σας από βακτήρια, σκόνες και λοιμώξεις. Αν το απομακρύνετε, αφήνετε το αυτί έκθετο σε αυτούς τους κινδύνους.

Πιέζετε το κερί βαθιά στο αυτί

Η φυσική ροή των πραγμάτων στο αυτί, επιτρέπει στο κερί να βγαίνει σιγά-σιγά προς τυα έξω και τελικά να πέφτει από μόνο του, καθώς νέο κερί φτιάχνεται από το αυτί και “σπρώχνει” το παλιό προς τα έξω. Με τις μπατονέτες, διαταράσσετε αυτήν τη φυσική διαδικασία, πιέζοντας το παλιό κερί πάνω στο τύμπανο και τα τοιχώματα του αυτιού. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό, έχουν προβλήματα ακοής από το κερί στο αυτί που πιέζεται πάνω στο τύμπανο την ακουστική οδό.

Αιμορραγία

Αν πιέσετε την μπατονέτα στο αυτί μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία. Αν δείτε αίμα στην μπατονέτα, αυτό σημαίνει ότι έχετε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο κανάλι του αυτιού σας.

Συμβουλή: Είναι απαραίτητο να περιμένετε μέχρι το κερί να βγει μόνο του. Ωστόσο, αν αισθάνεστε ενόχληση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί για να το καθαρίσετε.

http://www.medicopk.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπυράκια και μαύρα στίγματα μέσα στο αυτί: Πώς θα τα αφαιρέσετε

Μόλυνση στο σκουλαρίκι: Τα σωστά βήματα αντιμετώπισης