Φαρυγγίτιδα: Κάντε αυτά στο σπίτι για να περάσει ο πονόλαιμος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πονόλαιμος
Ο πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα) είναι από τις πιο συχνές παθήσεις υγείας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ένας πονόλαιμος είναι συνήθως σύμπτωμα από κάποια λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και ο στρεπτόκοκκος.

Αν και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνος κι ενοχλητικός, συχνά υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα μαζί με την υποκείμενη λοίμωξη.

Μέχρι τότε, όμως, δεν είναι ανάγκη να υποφέρετε.

Χρήσιμες σπιτικές θεραπείες για να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

1. Γαργάρες με αλατόνερο

Αν και το αλμυρό νερό μπορεί να μην σας προσφέρει άμεση ανακούφιση, εξακολουθεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη θανάτωση βακτηρίων, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει τη βλέννα και ανακουφίζει τον πόνο. Απλώς ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι (235 ml) με ζεστό νερό και κάντε γαργάρες.

2. Μέλι

“Το μέλι είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για τον πονόλαιμο λόγω των φυσικών αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων που του επιτρέπουν να δρα ως επουλωτικό πληγών, προσφέροντας άμεση ανακούφιση στον πόνο ενώ καταπολεμά και την φλεγμονή. Το μέλι μπορεί επίσης να σκοτώσει τα βακτήρια και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων”, εξηγεί η δρ. Charlotte Smith από το Penn Medicine Urgent Care South Philadelphia.

Εάν, πέρα από τον πονόλαιμο- υποφέρετε και από έντονο βήχα, το μέλι μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό κατασταλτικό του βήχα. Ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας μέλι με ένα ζεστό ποτήρι νερό ή τσάι και ανακατέψτε το καλά. Πίνετε αρκετές φορές την ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρέπει να μην δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω του ενός έτους.

3. Λεμόνι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Όπως το αλατούχο νερό και το μέλι, έτσι και το λεμόνι μπορεί να είναι εξαιρετικό για τον πονόλαιμο, επειδή βοηθάει στη διάσπαση της βλέννας και προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο. Επιπλέον, τα λεμόνια είναι γεμάτα με βιταμίνη C που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να καταπολεμήσει την μόλυνση. Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το για γρήγορη ανακούφιση.

4. Καυτερή σάλτσα για γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο

Μπορεί να ακούγεται περίεργο να χρησιμοποιείτε καυτερή σάλτσα για να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο, αλλά αυτό το καρύκευμα έχει πραγματικά αποδειχθεί ότι τα καταφέρνει. Οι καυτερές σάλτσες παρασκευάζονται από πιπεριές με υψηλή περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της φλεγμονής και την ανακούφιση από τον πόνο. Έτσι, αν και μπορεί να σας καίει στην αρχή, το να ρίξετε μερικές σταγόνες καυτερής σάλτσας σε ένα ζεστό ποτήρι νερό για να κάνετε γαργάρες μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πονόλαιμο.

5. Καλύτερος τύπος τσαγιού για πονόλαιμο

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τσαγιού από βότανα που μπορείτε να δοκιμάσετε για γρήγορη ανακούφιση από τον πονόλαιμο:

  • Το τσάι από γαρύφαλλο και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για την καταπολέμηση των λοιμώξεων ενώ παρέχουν ανακούφιση.
  • Το τσάι από βατόμουρο, το χαμομήλι και η μέντα είναι εξαιρετικές επιλογές για την ανακούφιση του πόνου και την μείωση της φλεγμονής.
  • Το χαμομήλι μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως φυσικό λιπαντικό, οπότε αν η φωνή σας είναι βραχνή και δυσκολεύεστε να μιλήσετε, αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας.
  • Επιπλέον, το τσάι μέντας μπορεί να μουδιάσει με φυσικό τρόπο τον λαιμό σας και να ανακουφίσει τον πόνο σας.

6. Υγραντήρας για το άνοιγμα των ρινικών κόλπων

Εάν έχετε παρατηρήσει αύξηση στον αριθμό των πονόλαιμων που σας πιάνουν τα τελευταία χρόνια, τότε ίσως είναι καιρός να επενδύσετε σε έναν υγραντήρα. Ο ξηρός αέρας, ειδικά τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα, μπορεί να είναι η αιτία του πονόλαιμού σας. Ένας υγραντήρας θα κρατήσει τον αέρα στο σπίτι υγρό και θα ανοίξει τα ιγμόρειά σας.

Πώς προλαμβάνεται ο πονόλαιμος

Αν και όλες αυτές οι θεραπείες έχουν αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν από τον πόνο στον λαιμό, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε.

“Εάν έχετε πονόλαιμο, συνιστώ να αποφεύγετε οποιαδήποτε τροφή που μπορεί να είναι δύσκολο να καταπιείτε. Προτείνω να παραμείνετε σε σούπες και μαλακά φαγητά μέχρι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος”, λέει η δρ. Smith.

“Αν έχετε δοκιμάσει σπιτικές θεραπείες και δεν φαίνεται να σας βοηθούν, κλείστε αμέσως ένα ραντεβού με τον γιατρό σας. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε θεραπεία από τον γιατρό σας εάν ο πονόλαιμός σας συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη, δυσκολία στην κατάποση ή αν δεν μπορείτε να πιείτε υγρά, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι πιο σοβαρής ασθένειας”.

Πηγή: https://www.pennmedicine.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε ο πονόλαιμος δεν είναι καθόλου “αθώος”: Αν νιώσετε έτσι μπορεί να είναι κάτι σοβαρό

Μπορεί το τσάι με μέλι και λεμόνι να καταπολεμήσει το κρυολόγημα;

Πονόλαιμος που δεν υποχωρεί: Πότε μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου

Πως να ξεχωρίσετε την γρίπη από το κρυολόγημα. Ποια συμπτώματα να σας ανησυχήσουν