Εντομοκτόνα: Τι πρέπει να προσέχετε στην χρήση τους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εντομοκτόνα
Τα οικιακά εντομοκτόνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των εντόμων όπως οι κατσαρίδες, οι μύγες, τα κουνούπια, οι ψύλλοι, ή και τα τρωκτικά όπως αρουραίοι και ποντίκια.

Πολλά εντομοκτόνα είναι δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και στους ανθρώπους. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και για τα κατοικίδια ζώα.

Παρόλο που μπορείτε να αποκτήσετε εύκολα εντομοκτόνα για οικιακή χρήση, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνα. Είναι τοξικά και αν χρησιμοποιηθούν απρόσεκτα, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία την δική σας και της οικογένειάς σας.

Εντομοκτόνα: Γενικές οδηγίες ασφάλειας στην χρήση τους

  • Διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή προσεκτικά και να χρησιμοποιείτε πάντα το προϊόν αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο από το συνιστώμενη ποσότητα και βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας.
  • Αποθηκεύστε το εντομοκτόνο στο αρχικό του δοχείο με το καπάκι καλά σφραγισμένο και κρατήστε το μακριά από τα παιδιά, πχ κλειδωμένο σε ένα ψηλό ντουλάπι.
  • Μην τοποθετείτε παγίδες ή “δολώματα” για ποντίκια σε περιοχές που είναι προσβάσιμες στα παιδιά και στα κατοικίδια ζώα του σπιτιού.
  • Φορέστε τον προστατευτικό ρουχισμό που ενδεχομένως συστήνεται στις οδηγίες του κατασκευαστή όταν χειρίζεστε ή χρησιμοποιείτε το εντομοκτόνο, για παράδειγμα, λαστιχένια γάντια.
  • Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε κατά τη χρήση ενός εντομοκτόνου.
  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά τη χρήση.

Όταν χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα σε κλειστούς χώρους θα πρέπει πάντα να:

  • Απομακρύνετε τα παιδιά και τα κατοικίδια από το δωμάτιο που ψεκάζετε ή τοποθετείτε το εντομοκτόνο.
  • Αποφύγετε τον ψεκασμό σε επιφάνειες του σπιτιού με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα μέλη της οικογένειάς σας, όπως οι καρέκλες, οι πάγκοι και τα τραπέζια.
  • Βγείτε από το δωμάτιο, αφότου ρίξετε το εντομοκτόνο, καθώς αυτό “κατακάθεται”. Όταν επιστρέψετε, ανοίξτε τα παράθυρα για να καθαρίσει ο αέρας.
  • Πλύνετε την επιδερμίδα σας καλά, αν κατά λάθος το εντομοκτόνο έρθει σε επαφή με το δέρμα σας. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγείας από την απλή επαφή με το εντομοκτόνο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει για πολύ ώρα στο δέρμα σας.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας αφότου χειριστείτε το εντομοκτόνο, για να μην τρίψετε κατά λάθος τα μάτια σας ενώ υπάρχουν ακόμα υπολείμματα στα χέρια σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν για οποιοδήποτε λόγο το εντομοκτόνο έρθει σε επαφή με τα μάτια ή το στόμα σας, επικοινωνήστε άμεσα με το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή έναν γιατρό.

Πηγές: https://www.betterhealth.vic.gov.auhttps://www.pesticideresearch.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έντομα στο σπίτι: Πώς να τα διώξετε χωρίς επικίνδυνες χημικές ουσίες

Τσιμπήματα εντόμων: Πώς φαίνεται το κάθε είδος στο δέρμα [pics]

Κατσαρίδες: «Προετοιμασία» ενόψει καλοκαιριού – Φυσική παγίδα με καφέ

Το κόλπο για να εξαφανίσετε τα μυρμήγκια από το σπίτι

Κουνούπια: Φυσικά υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι για να τα κρατήσετε μακριά