Απλές λύσεις για την ακράτεια ούρων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ακράτεια
Πού μπορεί να οφείλεται η μικρή διαρροή ούρων: Τι λύσεις υπάρχουν

Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους ανθρώπους με ακράτεια ούρων δεν συζητούν την πάθησή τους με κάποιον γιατρό. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε.

Εάν έχετε διαρροή ούρων, έστω και μικρή, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Η ακράτεια ούρων επηρεάζει σε κάποιον βαθμό γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών, αν και γίνεται πιο συχνή αργότερα στη ζωή.

Και σίγουρα αξίζει να το συζητήσουμε, λόγω των πολλών τρόπων που μπορεί να επηρεάσει την απόλαυση της καθημερινής ζωής: από την άσκηση και τα ταξίδια μέχρι τις κοινωνικές εξόδους και τις σχέσεις, λέει ο δρ. E. James Wright, διευθυντής ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Bayview του Johns Hopkins.

Πού μπορεί να οφείλεται η διαρροή από την ουροδόχο κύστη

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ακράτειας ούρων:

Ακράτεια από πίεση στην κοιλιά

Εάν έχετε αυτόν τον τύπο ακράτειας, τότε δραστηριότητες που αυξάνουν την πίεση μέσα στην κοιλιά σας προκαλούν διαρροή ούρων μέσω του μυϊκού δακτυλίου στην ουροδόχο κύστη σας, που συνήθως τα συγκρατεί. Ο βήχας, το φτέρνισμα, τα άλματα και η άρση βαριών αντικειμένων μπορεί να οδηγήσουν σε διαρροή ούρων.

Ο τοκετός, το κάπνισμα, ή το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ακράτειας από πίεση στην κοιλιά για τις γυναίκες, λέει ο Wright. Αυτός ο τύπος ακράτεια είναι πιο σπάνιος στους άνδρες και -όταν εμφανίζεται- συχνά οφείλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, όπως ακτινοβολία, ή χειρουργική επέμβαση.

Επιτακτική ακράτεια

Με αυτόν τον τύπο, ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και η ουροδόχος κύστη δεν συνεργάζονται σωστά, ώστε να σας επιτρέψουν να κρατάτε και να απελευθερώνετε τα ούρα τη σωστή στιγμή. Η κύστη σας μπορεί να αδειάσει ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση. Ή μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να ουρείτε συχνά, ένα πρόβλημα που ονομάζεται υπερδραστήρια κύστη.

Ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να προκαλέσουν αυτού του είδους την ακράτεια, λέει ο δρ. Wright. Στους άνδρες, ο διογκωμένος προστάτης μπορεί να είναι η αιτία. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την επείγουσα ακράτεια.

Είναι πιθανό να έχετε και τους δύο τύπους ακράτειας ταυτόχρονα.

Πώς θα ανακτήσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας

Ανεξάρτητα από το τι προκαλεί τη διαρροή ούρων ο δρ. Wright λέει: “Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί είτε να θεραπευτεί, είτε να βελτιωθεί σημαντικά”. Μερικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν είναι:

Προσέξτε τη διατροφή σας

Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τις διαρροές της ουροδόχου κύστης, αποφεύγοντας ορισμένα τρόφιμα, ποτά και συστατικά, όπως:

  • Αλκοόλ
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Καφεΐνη
  • Ανθρακούχα αναψυκτικά
  • Σοκολάτα
  • Εσπεριδοειδή και ντομάτες
  • Σιρόπι καλαμποκιού
  • Μέλι
  • Πικάντικα φαγητά

Μειώστε τα περιττά κιλά

Έρευνες έδειξαν ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που χάνουν βάρος αναφέρουν λιγότερα επεισόδια διαρροής ούρων.

Εκπαιδεύστε την ουροδόχο κύστη σας

Ορισμένες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ουροδόχο κύστη σας υπό καλύτερο έλεγχο.

Τέτοιες είναι οι λεγόμενες ασκήσεις Kegel, όπου σφίγγετε τακτικά ορισμένους μύες στη λεκάνη σας, για να τους ενισχύσετε. Επίσης, υπάρχουν ασκήσεις όπου το άτομο βήχει, φτερνίζεται, ή κάνει άλλη δραστηριότητα που συνήθως προκαλεί διαρροή. Γενικώς, αυτές οι μέθοδοι απαιτούν εξάσκηση. Ο δρ. Wright λέει ότι μπορεί να χρειαστείτε έναν γιατρό, ή έναν φυσιοθεραπευτή, για να σας δείξει πώς να τις κάνετε σωστά.

Μάθετε τις επιλογές σας

Ανάλογα με τον τύπο της ακράτειας που έχετε, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία από τις ακόλουθες θεραπείες:

  • Φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν την ουροδόχο κύστη σας να κρατάει περισσότερα ούρα, να μειώσουν την επείγουσα ανάγκη για ούρηση και να βελτιώσουν την ικανότητά σας να αδειάζετε πλήρως την κύστη σας. Υπάρχει ακόμη και έμπλαστρο που βοηθά με την χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστης.
  • Μια ένεση botox στην επένδυση της κύστης, για να εμποδίσει την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που προκαλεί μυϊκές συσπάσεις.
  • Έγχυση με ένεση μιας παχύρρευστης ουσίας γύρω από την ουρήθρα, για να σας βοηθήσει να συγκρατείτε τα ούρα.
  • Χειρουργική επέμβαση για την εισαγωγή μιας λωρίδας πλέγματος, που θα πιέζει την ουρήθρα σας και θα αποτρέπει τις διαρροές.

«Πολλές λύσεις είναι διαθέσιμες, αρκεί να μιλήσετε και να εξηγήσετε το πρόβλημά σας σε κάποιον ειδικό», λέει ο δρ. Wright.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας στους τέσσερις νέους έχει ακράτεια ούρων, αλλά δεν το λέει! Τι πρέπει να ξέρετε

Ακράτεια εντέρου: Το «σιωπηλό» γυναικείο βασανιστήριο και η λύση του

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Καρκίνος προστάτη: Όλα τα συμπτώματα στο ουροποιητικό, στην στύση και στα κάτω άκρα